NRGFreshΤο ταξίδι της αυτογνωσίας

Το ταξίδι της αυτογνωσίας

 

Το ταξίδι της αυτογνωσίας  «Γίνε αυτό που ξέρεις ότι είσαι» – Πίνδαρος – αρχαίος λυρικός ποιητής

♦ Της Μαρίας Καυρολογάκη

Η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του κυριαρχεί από τα αρχαία χρόνια. Καθώς βαδίζουμε στην πορεία της ζωής μας, καταστάσεις και γεγονότα μάς οδηγούν στην αναζήτηση της ταυτότητάς μας, στην ισορροπία που η (επανα)σύνδεση με τον Εαυτό φέρνει στη ζωή μας. Μεγαλώνοντας, δεχόμαστε επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο, τους ανθρώπους που μας γύρω, με αποτέλεσμα να υιοθετούμε άκριτα πεποιθήσεις και στάσεις ζωής που ενδέχεται να μας περιορίσουν στην πορεία της ζωής μας. Κάποια στιγμή δημιουργείται μέσα μας η ανάγκη να συνδεθούμε με την αυθεντικότητά μας, στρέφοντας το βλέμμα μας εντός.

Τι είναι η αυτογνωσία;

Οι ψυχολόγοι Shelley Duval και Robert Wicklund πρότειναν αυτόν τον ορισμό:

“Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να εστιάζεις στον εαυτό σου και στο πώς οι πράξεις, οι σκέψεις ή τα συναισθήματά σου συμβαδίζουν ή δεν ευθυγραμμίζονται με τα εσωτερικά σου πρότυπα. Εάν έχεις υψηλή αυτογνωσία, μπορείς να αξιολογήσεις αντικειμενικά τον εαυτό σου, να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, να ευθυγραμμίσεις τη συμπεριφορά σου με τις αξίες σου και να κατανοήσεις σωστά πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι».

Πώς επιτυγχάνω την αυτογνωσία;

Η επιθυμία μας να συναντήσουμε τις ποιότητες εκείνες του εαυτού μας που μπορούν να νοηματοδοτήσουν τη ζωή μας και να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο συνειδητοί και πιο χαρούμενοι, μας οδηγεί σε αυτό το μαγικό ταξίδι επιστροφής στον Εαυτό. Μέσα από αυτή τη μαγική, μοναδική συνάντηση μπορούμε να είμαστε ξανά χαρούμενοι, ισορροπημένοι. Ενδυναμώνοντας τα δυνατά μας σημεία, δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στα ενδιαφέροντά μας και ζώντας σύμφωνα με τις αξίες μας, γινόμαστε αυθεντικοί και χτίζουμε ουσιαστικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο της ζωής μας (συντροφικό, φιλικό, επαγγελματικό κλπ).

Τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατακτήσουμε την αυτογνωσία:

  • Οραματισμός

Παίρνοντας λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να «δούμε» τον εαυτό μας να σκέφτεται, να δρα και να αισθάνεται με έναν υγιή, αυθεντικό τρόπο, μας  βοηθά να σχηματίσουμε την πρόθεση για αυτά που χρειάζεται να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Διαλογισμός: Επικοινωνώντας με τον ανώτερο εαυτό μας

  • Διαλογισμός

Μια διαδικασία βαθιάς επίγνωσης έρχεται όταν επιτρέπουμε στον νου να σωπάσει και να αφουγκραστεί χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις αυτό που ήδη γνωρίζουμε στην ουσία μας. Καθώς σταματά ο εσωτερικός θόρυβος, δημιουργείται περισσότερος χώρος για επίγνωση, παρατήρηση, σύνδεση.

  • Συνειδητή Αναπνοή

Η πρακτική στη Συνειδητή Αναπνοή μάς βοηθά αρχικά να απελευθερώσουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανησυχία, φόβο, θλίψη και ό,τι άλλο μπορεί να μας μπλοκάρει και να μας περιορίζει σε καθημερινή βάση. Αναζωογονεί το σώμα μας και μας χαρίζει διαύγεια και μια αίσθηση ευεξίας. Καθώς αφήνουμε περιοριστικές πεποιθήσεις, στάσεις ζωής και μαθημένες συμπεριφορές στην άκρη, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούν πια να μας καθορίζουν, επιτρέπουμε στην εσωτερική μας αλήθεια να φωτίσει τα σκοτεινά μας σημεία με έναν άλλο τρόπο τώρα πια.

  • Παρατήρηση

Όταν μπορώ να κάνω ένα βήμα πίσω, χωρίς προσκόλληση και να παρατηρήσω τον εαυτό μου χωρίς να ταυτίζομαι μαζί του, τότε μπορώ να έχω μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι μου συμβαίνει. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εσωτερική μου εξέλιξη, καθώς έχει ως επακόλουθο την αναγνώριση των σημείων που χρειάζεται να βελτιώσω μέσα μου. Στη συνέχεια, η αποδοχή αυτών των σημείων θα με οδηγήσει στην δουλειά που χρειάζεται να κάνω ώστε να μετασχηματίσω ό,τι με ακινητοποιεί σε καθαρή, ζωτική, κινητήριο δύναμη προς την εξέλιξή μου.

  • Μη-προσκόλληση

Πολλές φορές ταυτιζόμαστε με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και για τη ζωή μας νομίζοντας ότι αν την αφήσουμε θα μείνουμε μετέωροι. Η διαδικασία της μη προσκόλλησης μάς βοηθά να δούμε τον εαυτό μας πιο αντικειμενικά, ξεκαθαρίζοντας τι χρειάζεται να αλλάξουμε. Σε αυτό συνήθως βοηθά να πάρουμε και τη γνώμη των άλλων, κάτι που πολλές φορές μας δίνει και μια άλλη οπτική.

  • Ημερολόγιο

Στη διαδικασία της αυτογνωσίας βοηθά πολύ η τήρηση ημερολογίου. Σε αυτό μπορούμε να σημειώνουμε σκέψεις όπως:

1. Τι έκανα καλά σήμερα;

2. Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισα;

3. Τι ένιωθα;

4. Πώς απάντησα; Εκ των υστέρων, θα είχα απαντήσει διαφορετικά;

5. Ποιες δυνάμεις χρησιμοποίησα για να με κρατήσω συγκεντρωμένο/η στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;

6. Ποια είναι η πρόθεσή μου για αύριο;

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία είναι ένα ταξίδι που μας οδηγεί στην αυτοκυριαρχία. Γνωρίζοντας πως η αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να προκύψει καθώς εμείς γνωρίζουμε και ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας, αναλαμβάνουμε δράση και ρωτάμε: «πώς μπορώ να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σήμερα;»

Μέσα από την ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης συναντάμε τον εαυτό μας και συνδεόμαστε μαζί του με αγάπη, κατανόηση και βαθιά αποδο

Πηγή: naturanrg 133owww.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code