Αρχική NATURABuzz Το Χριστουγεννιάτικο μενού της Αργυρώς

Το Χριστουγεννιάτικο μενού της Αργυρώς

xristougenniatiko-menu

Μια δύσκολη  και  ανατρεπτική  χρονιά φτάνει  στο τέλος της. Με απώλειες, δυσκολίες  αλλά και  ανάδειξη  των βασικών ανθρώπινων αξιών, που είναι πρώτα από όλα η υγεία.

της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου, PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας “ΕΥΡΩΣΤΙΑ”

chef: Aργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θεωρώ  ότι όλοι  οι σημαντικοί  κρίκοι  πρέπει να είναι μαζί, να  συνεργάζονται  και  να δημιουργούν με  στόχο πρώτα τον  άνθρωπο.

Από τη  συμμετοχή μου σε  ένα πραγματικά  εντυπωσιακό πρόγραμμα μαγειρικής και τέχνης με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου βγαίνω  πιο σοφή  και με  πολλές  γνώσεις  στην τέχνη  της μαγειρικής.

argyro-barbarigou-anna-papageorgiouΗ Αργυρώ είναι υπέροχη  στη  δουλειά της  και πραγματικά εκπληκτική οικοδέσποινα γι’ αυτό και έχει  κερδίσει την αγάπη  και εκτίμηση  του κόσμου. Κάνει  μαγειρική  με  την ψυχή της  και αυτό μετράει  όσο τίποτε. Ως  γυναίκα  και μάνα εργαζόμενη  ξέρω  πολύ καλά πόση δύναμη  θέληση και  πάθος χρειάζεται για να κάνεις αυτό που αγαπάς ταυτόχρονα δίνοντας  χρόνο και σε ότι αγαπάς.

Η Natura  Νrg, είναι επίσης βασικός  κρίκος  που δημιουργεί ένα  περιβάλλον  υγείας  και μας  προσφέρει απλόχερα χρόνια τώρα μηνύματα ενός τρόπου ζωής  που βοηθά το περιβάλλον  και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Aννα Παπαγεωργίου


Οι συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που ακολουθούν είναι ιδανικές για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όμορφο και γιορτινό αλλά συνάμα νόστιμο και υγιεινό, απαλλαγμένο από τα περιττές θερμίδες και  κορεσμένα λιπαρά που είθισται να καταναλώνονται αυτές τι μέρες.

Οι πολύχρωμοι συνδυασμοί των συνταγών δίνουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα  σε βιταμίνες  και  ταυτόχρονα  αρκετή πρωτεΐνη. Στο  μεγαλύτερο μέρος  τους  τα λαχανικά σε συνδυασμό με τα βότανα, μπαχαρικά  τονώνουν τα γαστρικά υγρά  υπεύθυνα   για  τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος  στο πεπτικό σύστημα και  έτσι επιτυγχάνουμε  καλύτερο κορεσμό και  μέγιστη  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

 ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕ SUPERFOODS

salata-karoto

ΥΛΙΚΑ

200 γραµ. καρότο πλυμένο και κομμένο ζουλιέν

1 πράσινο ξινόμηλο με τη φλούδα του

1 κ.σ τριμμένη καρύδα

1 κ.σ αμύγδαλα φιλέ

1 κ.σ κολοκυθόσπορο

1 κ.σ μαύρη σταφίδα

2-3 κ.σ σπόρους ρόδι φύλλα δυόσμου ολόκληρα

φύλλα μαϊντανού ολόκληρα

φύλλα μεσκλαν για το σερβίρισμα

Για το dressing

2 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ λεμόνι

2 κ.σ πορτοκάλι

1 κ.σ μουστάρδα

λίγο κύμινο (πρέζα)

λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα: Φρέσκο τυρί κρέμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σαλάτα καρότο, που αν της δώσεις χρόνο να μαριναριστεί δεν θα πιστεύεις πόσο νόστιμη είναι.

Βάζουμε σε ένα μπολ το καρότο ζουλιέν. Πλένουμε και κόβουμε το μήλο με τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Το προσθέτουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα καρότου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα πάνω σε φύλλα μεσκλάν.

Αν έχετε χρόνο και την μαρινάρετε για 2-3 ώρες θα προσθέσετε το μήλο, τα φύλλα από τα βότανα και το φρέσκο τυρί κρέμα την ώρα του σερβιρίσματος.

ΣΟΥΠΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΒΕΛΟΥΤΕ

Προετοιμασία: 0:10′ Μαγείρεμα: 0:30’Εύκολη, Μερίδες: 6-8

soupa-kastano

ΥΛΙΚΑ 

2 φέτες μπέικον

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο

6 φλ. ζωμό κότας

600 γραμ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Για το σερβίρισμα: γιαούρτι, σχοινόπρασο, λάδι τρούφας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για την σούπα κάστανο βελουτέ, βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν.

Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον. Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την βελουτέ σε λεπτή σήτα σουρωτήρι.

Μπορείτε να φτιάξετε τη βελουτέ 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε.

Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

Προετοιμασία: 0:10′ Εύκολη, Μερίδες: 2

salata-pantzaria

ΥΛΙΚΑ 

2 μέτρια παντζάρια ωμά

1 μικρό κομμάτι κουνουπίδι

1 καρότο

1 πράσινο μήλο με τη φλούδα

2 κ.σ φιλέ αμυγδάλου

2 φλ. baby σπανάκι

1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο

λίγα φύλλα δυόσμου

100 γραμ. τρίμματα μπλε τυρί

Για το dressing

4 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ κρέμα βαλσάμικου

μισό πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τα παντζάρια σαλάτα, καθαρίζουμε το παντζάρι και το τρίβουμε ωμό σε ένα μπολ. Τρίβουμε και το καρότο.

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το αλέθουμε στο μπλέντερ να γίνει σαν κους κους. Κόβουμε το πράσινο μήλο με τη φλούδα του σε μικρά καρέ.

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για λίγα λεπτά το φιλέ αμυγδάλου να καβουρδιστεί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με το ρόδι, τα τρίμματα μπλε τυρί και το φιλέ αμυγδάλου.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και αν έχουμε το χρόνο αφήνουμε να σταθεί για λίγο και να ενωθούν οι γεύσεις αλλά και τα μοναδικά χρώματά της.

ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΛΑΙΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Προετοιμασία: 0:10′ Μαγείρεμα: 2:30′ Εύκολη, Μερίδες: 6-8

xoirino-me-portokali

ΥΛΙΚΑ

2½ κιλά χοιρινό λαιμό

αλάτι, πιπέρι

2 κλαδάκια δενδρολίβανο

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

σπάγκος ψησίματος

Για το γλάσο

1½ κ.σ βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

1/2 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι

3 κσ. μπαλσάμικο

1 μικρή φλούδα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί μόνο)

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Αυτός ο χοιρινός λαιμός στο φούρνο με γλάσο πορτοκάλι, είναι μια φανταστική γιορτινή συνταγή για τα τραπέζια σας.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το χοιρινό λαιμό. Ο χοιρινός λαιμός είναι πολύ νόστιμο κομμάτι και αρκετά οικονομικό.

Αλατοπιπερώνουμε καλά, βάζουμε πάνω μυρωδικά και δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του. Φροντίζουμε το λιπαρό μέρος να είναι από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας.

Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 30΄στους 220 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄επιπλέον.

Γλασάρουμε με πινέλο το χοιρινό κάθε 15΄, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15΄και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε το ζουμερό χοιρινό.

Για το γλάσο με πορτοκάλι

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να ξανθίνει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε ανακατεύοντας να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει.

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου για 15-20΄και να γίνει σαν μέλι η υφή του.

Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Αλείφουμε το χοιρινό με το κρύο γλάσο.

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Προετοιμασία: 0:15′ , Εύκολη, Μερίδες: 6

Εύκολη τούρτα μους σοκολάτα, που γίνεται τόσο γρήγορα που κυριολεκτικά την φτιάχνετε την τελευταία στιγμή και ξετρελαίνετε τους πάντες

tourta-sokolata

ΥΛΙΚΑ

250 γραμ. σοκολάτα καλής ποιότητας με 60% περιεκτικότητα σε κακάο και πάνω

2 κ.σ. μέλι

550 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

2 πρέζες κανέλα

Για το σερβίρισμα
  • χτυπημένη κρέμα
  • φουντούκια
  • κόκκινα φρούτα δάσους
  • άχνη
  • κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε αυτή τη γρήγορη και εύκολη τούρτα σοκολάτα, τρίβοντας πρώτα τη σοκολάτα για να λιώσει ευκολότερα. Βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια σε μπολ για μπεν μαρί. Προσθέτουμε το μέλι και ρίχνουμε τα 150 γραμ. κρέμα (από τα συνολικά 550 γραμ.).

Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας τακτικά να λιώσουν τα υλικά. Αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει.

Ντύνουμε με μεμβράνη φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. με αποσπώμενα πλαϊνά. Βάζουμε την υπόλοιπη κρύα κρέμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τον καφέ και την κανέλα και  χτυπάμε για λίγα λεπτά σε παχύρρευστη μορφή.

Περιχύνουμε με τη σοκολάτα την παχύρρευστη κρέμα και με απαλές κινήσεις, σχηματίζοντας οχτάρια, ενώνουμε τα δυο μίγματα με σπάτουλα σιλικόνης. Η τελική υφή πρέπει να είναι απαλή και μεταξένια, με όμοιο χρώμα παντού, σαν σατινένια κρέμα. Σαν μους.

Ρίχνουμε το μίγμα σοκολάτας μέσα στην έτοιμη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και παγώνουμε χωρίς να μετακινήσουμε το σκεύος, μέχρι να σταθεροποιηθεί για 2-3 ώρες.

Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε πιατέλα, αφαιρούμε το δαχτυλίδι και τη βάση της τούρτας και τραβάμε με προσοχή τη μεμβράνη.

Κόβουμε σε κομμάτια τούρτας και σερβίρουμε με λίγη χτυπημένη κρέμα, φρούτα δάσους και πασπαλίζουμε με άχνη και κακάο.

Πηγή: argiro.gr   Natura nrg #117

Προηγούμενο άρθροΜια μεγάλη σφιχτή αγκαλιά – editorial
Επόμενο άρθροMy Greek Vegan Food από τις Εκδόσεις Πεδίο