ΟικογένειαPetTo ζωάκι σας θα ταξιδέψει; Μάθετε τι χρειάζεται!

To ζωάκι σας θα ταξιδέψει; Μάθετε τι χρειάζεται!

Ίσως ορισμένοι από εσάς να πανικοβάλλονται στην ιδέα του ταξιδιού με το ζώο τους, όμως η σωστή οργάνωση μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας να έχετε εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και να έχετε εξοικειώσει το ζώο σας με το κλουβί που θα ταξιδέψει.

♦ της Βασιλική Σούφη, Κτηνίατρος, μέλος του RCVS

Με αεροπλάνο

Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν να πάρετε το κατοικίδιό σας στην καμπίνα του αεροσκάφους, εφόσον το βάρος του δεν ξεπερνά τα 5 ή 8 κιλά (ανάλογα με την εταιρεία), μαζί με το κλουβάκι μεταφοράς του. (Η Alitalia έχει όριο τα 9 κιλά, η Aegean τα 8 και η Ολυμπιακή τα 5 κιλά). Εξαίρεση η British Airways, που δεν δέχεται κανένα ζώο μέσα στην καμπίνα. Αν το ζώο είναι βαρύτερο, θα πρέπει να ταξιδέψει με τις αποσκευές, σε ειδικό κλουβί. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε την εταιρεία ότι ταξιδεύει μαζί σας ζώο και έχετε την ανάλογη χρέωση.

Απαιτείται:

  • Διαβατήριο (εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο όπου θα πρέπει να πιστοποιείται η πραγματοποίηση εν ισχύ εμβολιασμού για τη λύσσα).
  • ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip).

Με τρένο

Η μεταφορά κατοικίδιων με τους συρμούς του Προαστιακού Σιδηρόδρομου επιτρέπεται, εφόσον αυτά βρίσκονται στα ειδικά καλάθια που προορίζονται γι’ αυτό το σκοπό. Μέσα στα επιβατικά οχήματα δηλαδή γίνονται δεκτά, μικρόσωμα κατοικίδια ζώα κλεισμένα σε κλουβιά ή καλάθια, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο τους επιβάτες.
  • Η μεταφορά δεν είναι αντίθετη σε νόμιμες απαγορευτικές διατάξεις.
  • Κανένας από τους επιβάτες δεν έχει αντίρρηση.

Τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή να τοποθετούνται στους χώρους που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός. Προσοχή όμως, γιατί δεν είναι όλες οι αμαξοστοιχίες εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά. Καλύτερα να έχετε το δικό σας ή να δηλώσετε ότι θέλετε αμαξοστοιχία που να έχει κλουβί. Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου το 50% του κανονικού.
Για πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον ΟΣΕ (τηλ.: 1110).

Με πλοίο

Σε γενικές γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν. Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου. Επειδή όμως στην Ελλάδα ελάχιστα πλοία διαθέτουν τέτοια κλουβιά, έτσι το πιο συνηθισμένο είναι να είστε μαζί του στο κατάστρωμα και να το έχετε με λουρί ή σε κλουβάκι αν είναι γάτα, καθώς απαγορεύεται η είσοδός του στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου. Επίσης, απαιτείται το βιβλιάριο εμβολιασμών (σε περίπτωση που σας ζητηθεί) όπως και να φορέσετε φίμωτρο στο σκύλο σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για περισσότερες διευκρινίσεις. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο www. greekferries.gr

Πριν το ταξίδι…

  • Αποφύγετε να ταΐσετε το κατοικίδιο σας για 8 ώρες περίπου πριν το ταξίδι. Το τελευταίο γεύμα να είναι καλύτερα κροκέτες.
  • Να βάλετε στο κλουβί κάποιο απορροφητικό υλικό (όπως πάνες για κουτάβια) πριν το ταξίδι.
  • Αποφύγετε να δώσετε στο ζώο σας κάποιο ηρεμιστικό (ίσως έχει άσχημα αποτελέσματα). Αν, ωστόσο, γνωρίζετε ότι το ζώο σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει στο ταξίδι, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για κάποια εναλλακτική λύση.

 Πηγή: NaturaΝrg #32

Sas-endiaferei_arrow

Αγαπάμε τα ζώα, σεβόμαστε όμως τις ανάγκες τους;

Η συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία

Θέλω ένα ζωάκι στο σπίτι, μπαμπά!

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας

Υγιεινές λιχουδιές για τα κατοικίδια. Τι επιτρέπεται;

Τρώει, πίνει αλλά χάνει βάρος. Γιατί;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης