NRGFreshΤριαντάφυλλο το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Τριαντάφυλλο το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Το τριαντάφυλλο θεωρείται το πιο όμορφο λουλούδι στον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ασυναγώνιστη ομορφιά και το θεσπέσιο άρωμά του, που το κατατάσσει στην κορυφή – ήδη από τα αρχαία χρόνια θεωρείται σύμβολο του έρωτα και ο «βασιλιάς των λουλουδιών». Τριαντάφυλλο το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

της Μαρίας Γκέκα 

Το αιθέριο έλαιο που παράγει έχει αναρίθμητα οφέλη για το σώμα και το μυαλό και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ιστορική Αναδρομή

Το όμορφο, ρομαντικό και μυστηριώδες τριαντάφυλλο με το μεθυστικό άρωμα έχει ένα πλούσιο και πολύχρωμο παρελθόν. Για χιλιάδες χρόνια, η αιθέρια, βελούδινη ουσία του τροφοδοτεί τη φαντασία και τον ψυχισμό καλλιτεχνών, ποιητών και αρωματοποιών.

Η ακριβής προέλευση του τριαντάφυλλου δεν είναι γνωστή. H παλαιότερη αρχαιολογική καταγραφή της παρουσίας του αφορά φύλλα τριαντάφυλλου που ανακαλύφθηκαν στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο και χρονολογούνται πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια στην Παλαιολιθική εποχή. Περίπου το 3.000 π.Χ., η εικόνα του τριαντάφυλλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ασιατικά καλλιτεχνικά μοτίβα, και κατά τη χρυσή εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, η βασίλισσα Κλεοπάτρα, ενώ βρισκόταν σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με το Μάρκο Αντώνιο, λέγεται ότι είχε γεμίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο με ροδοπέταλα.

Χάρη στη μοναδική ομορφιά και το άρωμά του, υιοθετήθηκε από πρώιμους πολιτισμούς όπως οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και αργότερα οι Ρωμαίοι, οι οποίοι καλλιεργούσαν το τριαντάφυλλο ευρέως πριν από 5.000 χρόνια. Μάλιστα, οι κηπουροί της δυναστείας των Χαν ήταν τόσο εμμονικοί με την ομορφιά του τριαντάφυλλου που τα πάρκα τους απειλούσαν να καταβροχθίσουν τη γη που απαιτούνταν για τη γεωργία. Επίσης, από την άλλη πλευρά του πλανήτη, οι Ίνκας υιοθέτησαν το Αιθέριο Έλαιο Τριαντάφυλλου με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας το ως θεραπεία για τα πάντα…

Διαβάστε επίσης ⇒ Ο μάγος της ομορφιάς Karim Sattar στη Natura nrg

Αιθέριο Έλαιο Τριαντάφυλλο: τι το κάνει μοναδικό;

Η παραγωγή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου είναι πολύ περίπλοκη. Η συγκομιδή των λουλουδιών γίνεται με το χέρι και πριν την ανατολή του ηλίου. Επιπροσθέτως, η διαδικασία απόσταξης πρέπει να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα για να διασφαλιστεί ότι το ασυναγώνιστο άρωμα του τριαντάφυλλου είναι κλειδωμένο.

Παράγεται κυρίως από δύο είδη τριαντάφυλλου: α) Το ρόδο Δαμασκού που καλλιεργείται σε Συρία, Βουλγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ρωσία, Τουρκία, Πακιστάν και Κίνα. β) Το ρόδο Centifolia που συναντάμε συνήθως στο Μαρόκο, στη Γαλλία και στην Αίγυπτο. Να υπογραμμίσουμε ότι το γνήσιο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, και όχι οι προσμίξεις ή οι απομιμήσεις του, είναι ένα ακριβό προϊόν. Για την παραγωγή ελάχιστων γραμμαρίων χρειάζονται εκατοντάδες κιλά από πέταλα. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο η παραγωγή του. Αυτό γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για τη φροντίδα του δέρματος όσο και για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, όπως σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια, δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα. Διαλύεται σε έλαια βάσης, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Ας δούμε αναλυτικά τις επιδράσεις του, καταρχήν στην υγεία.

 

Τριαντάφυλλο το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Οφέλη στην υγεία

  • Ανακουφίζει τον πόνο

Σε μια μελέτη του 2015, μετεγχειρητικά παιδιά και έφηβοι εισέπνευσαν είτε αμυγδαλέλαιο είτε ροδέλαιο. Οι ασθενείς στην ομάδα που εισέπνευσε ροδέλαιο ανέφεραν σημαντική μείωση στα επίπεδα του πόνου τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έλαιο τριαντάφυλλου μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες, που συχνά αποκαλείται η ορμόνη της «καλής διάθεσης». Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ερευνητές πρότειναν ότι η αρωματοθεραπεία με χρήση ροδέλαιου θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσει τον πόνο σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

  • Μειώνει το άγχος και το στρες

Το ροδέλαιο έχει χαλαρωτική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εφάρμοσαν ροδέλαιο στο δέρμα κάθε συμμετέχοντα της έρευνας που παρουσίαζε έντονα συμπτώματα στρες. Στη συνέχεια μέτρησαν τη δράση του στα πιο κοινά συμπτώματα άγχους. Η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακοί παλμοί, οι ρυθμοί αναπνοής, τα επίπεδα κορτιζόλης και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μειώθηκαν. Τα άτομα ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν πολύ πιο χαλαροί μετά τη θεραπεία. Μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 100 επίτοκες γυναίκες, διαπίστωσε ότι το ροδέλαιο μείωσε τα επίπεδα άγχους τους κατά τον τοκετό.

  • Κατά των λοιμώξεων

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις. Αυτό περιλαμβάνει το E. coli, καθώς και ορισμένα στελέχη του βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο (Staphylococcus) και στρεπτόκοκκο (Streptococcus). Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ροδέλαιο ήταν αποτελεσματικό κατά της Candida albicans, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις στο στόμα, το έντερο και τον κόλπο.

  • Διεγείρει τη σεξουαλική ορμή

Δύο μελέτες έχουν βρει ότι η εισπνοή ελαίου τριαντάφυλλου αύξησε τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική ικανοποίηση στους άνδρες και, σε μικρότερο βαθμό, στις γυναίκες. Η μια μελέτη αφορούσε άνδρες συμμετέχοντες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και η άλλη μελέτη γυναίκες που έπασχαν από την ίδια διαταραχή και επίσης λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι αυτό που ωθεί την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης ⇒ 8 κορυφαίες συμβουλές για όμορφο δέρμα το χειμώνα

Οφέλη για το δέρμα και την ομορφιά

Το φυσικό, αγνό αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου περιέχει περισσότερες από 50 ενώσεις που είναι ευεργετικές για το δέρμα. Αυτά τα φυσικά μόρια είναι αδύνατο να δημιουργηθούν σε ένα εργαστήριο. Κατά συνέπεια, το τεχνητό Rose Oil (γνωστό ως Artisan oil) δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για το δέρμα (απλώς μυρίζει σαν τριαντάφυλλο).

Τριαντάφυλλο το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Επιπλέον, το καθαρό Rose Oil (ατμός που αποστάζεται από τα πέταλα της Rosa Damascena) είναι πολύ πιο πλούσιο σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τις φθηνότερες φυσικές εκδοχές, όπως το Rose Hip Oil (λάδι που προκύπτει από τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς) ή το Rose Absolute Oil (εκχυλισμένο με λάδι διαλύτη) και άλλες φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.

  • Κατά της ακμής και των ατελειών του δέρματος

Πρώτα και κύρια, το αγνό έλαιο τριαντάφυλλου είναι μια αντιβακτηριδιακή ουσία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αποτελεσματικό σε δέρμα με τάση ακμής. Είναι ικανό τόσο να θρέψει όσο και να απολυμάνει το δέρμα. Είναι τόσο ισχυρό που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ουλών και άλλων ατελειών του δέρματος.

Το έλαιο τριαντάφυλλου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές ιδιότητες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να καθαρίσουν τους πόρους και να μειώσουν τα σπυράκια. Και το καλύτερο είναι ότι είναι επίσης ικανό να βοηθήσει κατά της ροδόχρου ακμής προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα από μελλοντικούς ερεθισμούς.

Πρόσφατα, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη που αποκάλυψε ότι το αιθέριο έλαιο δαμασκηνού τριαντάφυλλου παρουσίαζε μία από τις ισχυρότερες βακτηριοκτόνες δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλα 10 έλαια. Ακόμα καλύτερα από τα αιθέρια έλαια θυμαριού, λεβάντας και κανέλας, το αγνό έλαιο τριαντάφυλλου ήταν σε θέση να καταστρέψει εντελώς το Propionibacterium acnes (τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή).

  • Κορυφαίο κατά της γήρανσης

Με τόσες θαυματουργές ιδιότητες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τριαντάφυλλο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα κορυφαία αιθέρια έλαια κατά της γήρανσης.

Χάρη στο μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών που διαθέτει όπως, σιτρονελλόλη και γερανιόλη, το αγνό έλαιο τριαντάφυλλου βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και επιβραδύνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν εσωτερική βλάβη στον ιστό του δέρματος, με αποτέλεσμα ρυτίδες, γραμμές και αφυδάτωση.

Αυτές οι φυσικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετικό για το ξηρό, ώριμο και ευαίσθητο δέρμα. Ενισχύει τη φυσική λάμψη του δέρματος, επουλώνει τα επιφανειακά σπασμένα τριχοειδή αγγεία και τις ουλές, ενυδατώνει και καθαρίζει το δέρμα αφαιρώντας τις τοξίνες από τα εξωτερικά του στρώματα.

Στην πραγματικότητα, η σπουδαία αντιρυτιδική του δράση και όχι το υπέροχο άρωμά του, είναι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως σε premium καλλυντικά. Η φυσική του σύνθεση διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι οι ρυτίδες λειαίνονται και το δέρμα γίνεται πιο φρέσκο ​​και νεανικό.

Το αγνό έλαιο τριαντάφυλλου διεισδύει πιο βαθιά από οποιαδήποτε κρέμα. Αυτή η μαγική ουσία κάνει θαύματα στην υγεία του δέρματος συνολικά.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς επιδρά το μικροβίωμα στην υγεία της καρδιάς;

  • Εξισορροπεί την παραγωγή ορμονών

Το ροδέλαιο είναι στην πραγματικότητα γνωστό ως το «γυναικείο έλαιο». Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών και να ανακουφίσει τα δερματικά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις ανισορροπίες. Αυτό το κάνει εξαιρετικό για χρήση όταν το δέρμα υποφέρει από τον έμμηνο κύκλο και χρειάζεται κάποια αναζωογόνηση και φροντίδα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Το αιθέριο έλαιο είναι αρκετά ακριβό και είναι πολύ ισχυρό. Θα πρέπει να αραιώνεται είτε σκοπεύετε να το εισπνεύσετε είτε να το χρησιμοποιήσετε στο δέρμα σας.

  • Προσθέστε αγνό έλαιο τριαντάφυλλου σε οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα (κρέμα ή λοσιόν) για να αναζωογονήσετε και να εξισορροπήσετε το δέρμα και να βελτιώσετε την υφή. Μια άλλη εξαιρετική απόλαυση για το δέρμα είναι ένας ατμός προσώπου με 1-4 σταγόνες έλαιο τριαντάφυλλου. Προσφέρει αποτοξίνωση και καθαρισμό των πόρων και ανανέωση του προσώπου.
  • Για να φτιάξετε ένα προσαρμοσμένο μείγμα, αντιγηραντικού ελαίου για το δέρμα σας, επιλέξτε δύο από τα αγαπημένα σας έλαια. Το αβοκάντο, το argan, το γλυκό αμύγδαλο, αλλά και η jojoba είναι όλα εξαιρετικά για να διατηρήσουν το δέρμα νεανικό. Τώρα προσθέστε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και χρησιμοποιήστε το ως καθημερινό λάδι προσώπου.
  • Για να φτιάξετε ένα λουτρό με ροδέλαιο, προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε ένα έλαιο βάσης. Μετά προσθέστε μερικές σταγόνες σε μια ζεστή μπανιέρα. Επισημαίνεται πάντα ότι τα αιθέρια έλαια πρέπει πάντα να αραιώνονται σε λάδι φορέα πριν προστεθούν στο νερό.
  • Για να κάνετε ένα ποδόλουτρο, προσθέστε μερικές σταγόνες αραιωμένο ροδέλαιο στο ποδόλουτρο και μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά.
  • Για τη θεραπεία του άγχους ή της κατάθλιψης, μπορείτε είτε να εισπνεύσετε λάδι τριαντάφυλλου χρησιμοποιώντας έναν διαχύτη ή να το ταμπονάρετε ελαφρά στο στήθος, το λαιμό και τους καρπούς σας. Φροντίστε να το αναμίξετε πρώτα με ένα λάδι φορέα, όπως λάδι καρύδας, αμυγδάλου ή jojoba πριν αγγίξει το δέρμα. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από ένα μασάζ με λάδι τριαντάφυλλου, στο οποίο το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου προστίθεται σε ένα λάδι βάσης μασάζ.

*Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή παρενέργειες.

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης