7 συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την όρασή σας! Τρίβετε τα μάτια σας; Αμελείτε να πίνετε νερό;

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Υγεία

Η κακή όραση μπορεί να είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες κληρονομικούς, στην προχωρημένη ηλικία, αλλά και σε επιβλαβείς καθημερινές συνήθεις. Μάθετε ποιες είναι οι συνήθειες που ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την καλή σας όραση;

  1. Αφιερώνετε υπερβολικό χρόνο στο smartphone σας!

Στη σημερινή εποχή το κινητό τηλέφωνο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο προέκταση του χεριού μας. Εάν χρειάζεται να διαβάζετε πολλά μηνύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και να αφιερώνετε πολύ χρόνο στο κινητό σας, η ενέργεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, ξηροφθαλμίες, πονοκέφαλο, ζάλη ακόμη και ναυτίες. Εάν είναι απαραίτητο να διαβάζετε κείμενα από το κινητό σας, μεγαλώστε τη γραμματοσειρά και κάντε κάθε 20 λεπτά μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζονται τα μάτια σας.

  1. Τρίβετε τα μάτια σας πιο συχνά από όσο πρέπει

Το συχνό τρίψιμο των οφθαλμών σας μπορεί να γίνει μια συνήθεια άκρως ανθυγιεινή. Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο μπορείτε την ανάγκη σας αυτή, η οποία είναι ικανή να σας προκαλέσει προβλήματα στην όραση. Με το συνεχές τρίψιμο των ματιών ενδέχεται να σπάσουν αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα βλέφαρα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε μόλις νιώθετε την έντονη ανάγκη του τριψίματος, είναι να καταπραΰνετε και να ανακουφίσετε τα μάτια σας με μια κρύα κομπρέσα που θα τοποθετήσετε πάνω σε αυτά.

  1. Έχετε κακές- ανθυγιεινές καθημερινές διατροφικές συνήθειες

Για να βοηθήσετε την καλή υγεία των ματιών σας καλό θα είναι να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο κάποια κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, ειδικά εκείνες τις τροφές που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, βιταμίνες C και E. Τα αβγά, οι ξηροί καρποί και φυσικά τα θαλασσινά είναι μερικά από τα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας.

  1. Αμελείτε να πίνετε αρκετό νερό

Η σωστή ενυδάτωση του σώματος είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για όλο τον οργανισμό σας. Είναι άκρως απαραίτητη για την παραγωγή ποιοτικών δακρύων, ώστε να διατηρούνται οι οφθαλμοί σας λιπαροί. Τα αφυδατωμένα μάτια μπορεί να παρουσιάσουν μια εικόνα ξηρότητας, πρηξίματος κι ερυθρότητας, εικόνα δηλαδή που δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση υγεία και σίγουρα δεν είναι ελκυστική.

  1. Είστε χρόνιοι και μανιώδεις καπνιστές

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία είναι γνωστές σε όλους σας. Γνωρίζατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει και να προκαλέσει προβλήματα στην όρασή σας; Ο καπνός του τσιγάρου κι όλες οι άλλες μορφές του καπνού συνδέονται με τον καταρράκτη, με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πολλές άλλες επικίνδυνες οφθαλμικές παθήσεις. Οι καπνιστές έχουν το προβάδισμα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες να αποκτήσουν κάποια ασθένεια που οδηγεί ακόμη και στην τύφλωση.

  1. Εκθέτετε συχνά τα μάτια σας στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς προστασία

Όσοι από εσάς έχετε την κακή συνήθεια να μην χρησιμοποιείτε τα γυαλιά ηλίου σας χειμώνα – καλοκαίρι εκθέτετε τα μάτια σας στις επιβλαβείς UVA και UVB ακτίνες του ήλιου. Αυτές οι ακτίνες σε μάτια που δεν προστατεύονται από γυαλιά ηλίου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Κάποιο ηλιακό έγκαυμα στο μπροστινό τμήμα του οφθαλμού- φωτοκερατίτιδα-, εκφύλιση ωχράς κηλίδας ακόμη και καρκίνο. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε ότι τα γυαλιά ηλίου εκτός από ένα ελκυστικό αξεσουάρ μόδας είναι απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών σας από πολλούς κινδύνους.

Δείτε ακόμη: 15 λεπτά για να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα μάτια

  1. Δεν αφιερώνετε χρόνο για έναν καλό ύπνο ή δεν κοιμάστε καλά

Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα στα μάτια, μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητους μαύρους κύκλους, ξηρούς οφθαλμούς και θαμπή όραση. Αφιερώστε για τη σωστή ξεκούραση του σώματος και των ματιών σας 6 με 8 ώρες ύπνου. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας!

Προστατέψτε τα μάτια σας με δική σας πρωτοβουλία ακολουθώντας κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες. Μην αμελείτε φυσικά τις προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις στον ειδικό γιατρό, ειδικά στην περίπτωση που νιώθετε έστω και την παραμικρή ενόχληση ή την υποψία ότι κάτι πάει στραβά με την όρασή σας.

*Το άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του matakia.gr  για τη naturanrg.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *