Μεγαλώνουν 0,2 – 0,5 χιλιοστά την ημέρα και ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι 3-4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβάλλονται σε διάφορες ταλαιπωρίες με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος της δύναμης, της λάμψης και της ομορφιάς τους.
Ο λόγος για τα μαλλιά που πέρα από τις “χημικές” θεραπείες, τα επιθετικά προϊόντα ομορφιάς και τη βάναυση μεταχείριση με τη βούρτσα και το σεσουάρ, συναντάνε και πολλούς άλλους εχθρούς στην καθημερινότητά τους, οδηγώντας τους σε φθορά και σε τριχόπτωση.
Γέννηση … και πτώση
Οι τρίχες “γεννιούνται”, αναπτύσσονται και τελικά πέφτουν. Η κυκλική τους πορεία ακολουθεί τρεις φάσεις:
- την αναγενή, που χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα και είναι η φάση ανάπτυξης της τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής. Διαρκεί από 2-6 χρόνια.
- την καταγενή φάση, που είναι περίοδος μετάβασης και διαρκεί 2-4 εβδομάδες. Στη φάση αυτή διακόπτεται κάθε δραστηριότητα της τρίχας.
- Την τελογενή, που διαρκεί 3-4 μήνες. Χαρακτηρίζεται από απόπτωση της παλαιάς τρίχας και αντικατάστασή της από νέα, που αναπτύσσεται μέσα στο θύλακο.
Η τρίχα μεγαλώνει 0,35 mm καθημερινά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το μεγαλύτερο μέχρι ενός μέτρου στη διάρκεια της ζωής της.
Το 90% των τριχών μας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και το 10% σε φάση ηρεμίας.
Η ανάπτυξη των τριχών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
- από την εποχή (πιο γρήγορα το καλοκαίρι, πιο αργά το χειμώνα)
- από το φύλο (είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες)
- από την ηλικία (ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται σε άτομα
- μεγαλύτερης ηλικίας, ο αριθμός των θυλάκων που παράγουν τρίχες μειώνεται προοδευτικά)
- από τη διατροφή (η έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση)
- από τις ορμόνες (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση).
Η τριχόπτωση είναι από τι φαίνεται γυναικεία υπόθεση καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές 3 στις 4 γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες μ’ αυτή μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους. Οι αιτίες που την προκαλούν; Πολλές! Με εξαίρεση την εποχική, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, ορμονική διαταραχή ή διαταραχή του μεταβολισμού, σε στρες καθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Διαβάστε επίσης⇒Φροντίστε τα μαλλιά σας… ολιστικά!
Πώς το Περιβάλλον επηρεάζει τα μαλλιά μας;
Αν κατοικείτε σε πόλη, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μαλλιά σας υποφέρουν από το νέφος. Οι μικροσκοπικές σκόνες από το καυσαέριο κατακάθονται πάνω στην τρίχα και την κάνουν να δείχνει βρώμικη και ταλαιπωρημένη, ακόμα κι αν έχετε λουστεί το ίδιο πρωί. Το νέφος δε βλάπτει μόνο την ομορφιά των μαλλιών, αλλά τα απειλεί και με «ασφυξία», ειδικά αν είναι ήδη ταλαιπωρημένα. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιδερμίδα της τρίχας ανασηκώνεται κάνοντας τον μυελό ιδιαίτερα πορώδη και άρα πιο επιρρεπή στο να απορροφά τις μολυντικές ουσίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο διεισδύουν βαθύτερα στην τρίχα και προσκολλώνται πάνω στο στέλεχος.
Γι’ αυτό ακριβώς, είναι πολύ σημαντικό να τις απομακρύνετε το γρηγορότερο δυνατόν με ένα ειδικό σαμπουάν που να καθαρίζει την τρίχα σε βάθος. Στη συνέχεια, για να εξομαλύνετε την επιδερμίδα της τρίχας, είναι απαραίτητη η χρήση μιας κρέμας αναδόμησης, που ξαναχτίζει το επιφανειακό στρώμα και προστατεύει τα μαλλιά από τις εξωτερικές επιθέσεις.
Σύμμαχοί σας τα φυτικά προϊόντα, είτε καθαριστικά είτε θεραπευτικά…
Αν το μυαλό σας βασανίζεται από το ερώτημα «πώς να σταματήσω την τριχόπτωση» με φυσικό τρόπο, τότε τα έλαια και οι μάσκες μαλλιών με βότανα και άλλα φυσικά προϊόντα, μπορούν να αποτελέσουν μια ευεργετική θεραπεία για την απώλεια μαλλιών. Η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει την πύκνωση των μαλλιών με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και κορτιζονούχων φαρμάκων.
Ναι εδώ τα βότανα μπορούν να σας βοηθήσουν, αφού εκτός του ότι είναι ασφαλή, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βασικό θεραπευτικό μέσο της εναλλακτικής ιατρικής, προσφέρουν και άμεσα αποτελέσματα. Και πρώτο στη λίστα είναι η τσουκνίδα…
Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την τριχόπτωση, αφού η ρίζα της εμποδίζει την ορμόνη DHT, που ευθύνεται για την ανδρογενή αλωπεκία, να παραχθεί.
Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων βιταμινών των ομάδων Α, C και K, μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, πυρίτιο, μαγνήσιο, φώσφορο, γαλλικό οξύ, φυτικό σίδηρο, χλωροφύλλη, τανίνες, καροτίνη και ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι αζωτούχος οργανική ένωση που δημιουργεί την αίσθηση του κνησμού όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Η τσουκνίδα μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες για να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση που οφείλεται σε στρες, στη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στο δέρμα του κεφαλιού, στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, στον υπέρ ή υποθυρεοειδισμό, κ.λπ.
Η δράση της τσουκνίδας εκδηλώνεται πρώτα απ’ όλα με μια δραστικότητα μείωσης της πιτυρίδας και αποκατάσταση του φυσικού ΡΗ του εξώτατου στρώματος του δέρματος, συνεπώς με τον καθαρισμό των ενδεχομένως αποκλεισμένων ωοθυλακίων και την διέγερση των επιφανειακών τριχοειδών που, χάρη σε μια μεγαλύτερη την παροχή αίματος, να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των βολβών.
Πηγή: Naturanrg#105, www.naturanrg.gr