Μήπως βλέπετε καθημερινά τούφες από τα μαλλιά σας να βρίσκονται στα ρούχα σας, στο πάτωμα, και γενικά οπουδήποτε αλλού… εκτός από εκεί που θα έπρεπε να είναι; Αντιμετωπίστε την τριχόπτωση ανάλογα με το πρόβλημά σας και… κρατήστε τα μαλλιά σας στη θέση τους!
της Μαρίας Γκέκα
Το φθινόπωρο παρατηρείται να πέφτουν τα μαλλιά σαν τα φύλλα των δένδρων. Σε αυτό συμβάλλουν η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας που καταστρέφουν την τρίχα, η κούραση, μετά τις διακοπές, το άγχος αλλά και η ελλιπής διατροφή.
Η πτώση των μαλλιών είναι κάτι το φυσιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση. Η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα. Η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και η φάση της πτώσης ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 μηνών.
Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνουμε γύρω στις 50 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και πολλές φορές ούτε καν που το παρατηρούμε. Το φθινόπωρο, αντίθετα, η τριχόπτωση αυξάνεται και είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των τριχών που μένουν πάνω στη βούρτσα ή στην μπανιέρα μετά το λούσιμο. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.
Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση, που δεν είναι καθόλου ανησυχητική, κάποιες φορές τείνουμε να χάνουμε πάρα πολλά μαλλιά για μεγάλη περίοδο και αυτή η «μη φυσιολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες.
Ελλιπής διατροφή
Οι «δίαιτες αστραπή» και η ελλιπής διατροφή μπορεί να αφήσει το σώμα σας χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αμινοξέα. Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, η οποία είναι φυσικό συστατικό της ανθρώπινης τρίχας και προστατεύει τη δομή της, αλλά για την αναδόμηση και ενίσχυση της υγείας των μαλλιών χρειαζόμαστε ψευδάργυρο και βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας. Αποκλείοντας λοιπόν διατροφικές ομάδες ή παραλείποντας γεύματα στερείτε από το σώμα σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών σας.
Τι να κάνετε
Δώστε βάση στα λιπαρά ωμέγα-3 και 6, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή και στην εξισορρόπηση του επιπέδου των ορμονών. Επίσης διατηρούν την υγρασία των κυττάρων, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του σώματος. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αυγά, κρέας, σόγια, κοτόπουλο. Είναι όλα ύψιστης σημασίας για την υγεία των μαλλιών. Η βιοτίνη, την οποία βρίσκεται στα φιστίκια, στο τυρί και στα αυγά είναι επίσης πολύ σημαντική. Δοκιμάστε και τα συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσετε την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Ασταθείς ορμόνες
Eγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός, εμμηνόπαυση, ακόμα και οι συχνές αεροπορικές πτήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ορμονικές διαταραχές. Και αυτές οι διαταραχές είναι ο νούμερο 1 παράγοντας της γυναικείας τριχόπτωσης!
Τι να κάνετε
Για να το αντιμετωπίσετε θα πρέπει να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των ορμονών. Αν οι διαταραχές οφείλονται σε στρες, τότε θα πρέπει να βρείτε τρόπους χαλάρωσης. Αν πάλι οφείλεται σε πρόσφατο τοκετό ή θηλασμό, τότε μην ανησυχείτε καθώς πρόκειται για μια εντελώς παροδική κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Αν είστε χορτοφάγος ή δεν καταναλώνετε καθόλου κόκκινο κρέας, τότε είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, πέρα από το ότι προκαλούν αναιμία, φαίνεται ότι αυξάνουν έμμεσα την παραγωγή ελευθέρων ριζών, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, επηρεάζοντας ακόμα και τα τριχοθυλάκια. Πέρα από το σίδηρο, εξίσου πολύτιμες για τα μαλλιά είναι:
- οι βιταμίνες Β5 και Β6, που υπάρχουν στη μαγιά της μπίρας και τον κρόκο του αυγού,
- οι βιταμίνες Ε και F, που θα τις βρείτε στο λάδι του ηλίανθου, του καλαμποκιού και της σόγιας,
- ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος (στα ξερά φασόλια και τα ψάρια), αλλά και το θείο (στους καρπούς των δημητριακών).
Τι να κάνετε
Αν είστε χορτοφάγος, τότε καταναλώστε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, αυγά και βερίκοκα, τα οποία επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου. Επειδή όμως ο σίδηρος των λαχανικών απορροφάται δύσκολα, το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Δοκιμάστε επίσης τα συμπληρώματα σιδήρου. Ακόμη, φροντίστε να τρώτε ένα μικρό γεύμα κάθε 4 ώρες για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας των κυττάρων των μαλλιών σας.
Στρες
Οι πολλές ώρες στη δουλειά, οι εργασιακές και οι οικογενειακές υποχρεώσεις και όλα τα καθημερινά απρόοπτα έχουν όλα τον αντίκτυπό τους πάνω στα μαλλιά μας. Σε περιπτώσεις λοιπόν που βιώνουμε έντονο στρες, υπολογίζεται ότι μέχρι και το 70% των μαλλιών μας, μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο, δηλαδή πιο πριν από τα 2 χρόνια που είναι η φυσιολογική φάση ανάπτυξης των μαλλιών. Τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση που γίνεται αντιληπτή (τελογενής πτώση).
Τι να κάνετε
Στις περιόδους έντονου στρες κάθε βράδυ απελευθερώστε την ένταση του κρανίου σας κάνοντας μασάζ καθώς λούζεστε. Ξεκινήστε από τον αυχένα, το σημείο από το οποίο ξεκινά το αίμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα αρχίσουν να φυτρώνουν ξανά εντός των 6 μηνών.
Αλωπεκία
Η αλωπεκία έχει 3 τύπους:
- Πρώτον η διάχυτη (απώλεια τριχών από όλο το τριχωτό της κεφαλής) κατά την οποία ο μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων περνούν σε φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς τύπους, την οξεία, την υποξεία και τη χρόνια.
- Δεύτερον η γυροειδής (κατά τόπους απώλεια τριχών), η οποία είναι πιο σπάνια και εμφανίζεται σε ποσοστό 1% και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κληρονομικούς παράγοντες και
- Τρίτον η ανδρογενετική (φαλάκρα), η οποία εμφανίζεται περίπου σε ποσοστό 25% των γυναικών κατά την μέση ηλικία, δηλαδή σε ηλικία 35-40 ετών, ενώ στην ηλικία των 50-60 ετών, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η εμφάνισή της αυξάνει σχεδόν στο 60%.
Τι να κάνετε
Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, λοιμώξεις (γρίπη, εξανθηματικούς πυρετούς), τραύματα, τραυματικές εμπειρίες και καταστάσεις σοκ αλλά και σε φυσιολογική αλωπεκία από γεροντική ατροφία του δέρματος.
Δυστυχώς, εκτός από την εμφύτευση μαλλιών, η αλωπεκία δεν έχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία. Όταν ο θύλακας της τρίχας που έχει φύγει είναι ζωντανός, τότε η εμφύτευση θα είναι επιτυχής και σε διάστημα 1-2 ετών τα πρώτα μαλλιά θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η εμφύτευση είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, με μεγάλο κόστος και σε κάποιες περιπτώσεις με αρνητικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης θα πρέπει να γίνει με τη βοήθεια του δερματολόγου. Αυτός αφού διαγνώσει το είδος της αλωπεκίας, θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις και αναλόγως και τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Μυστικά περιποίησης
Σίγουρα, θα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας συχνά τη βδομάδα, γιατί τα αποδυναμώνετε. Πρόκειται όμως για μύθο. Το κεφάλι, ειδικά σε περίπτωση αυξημένης παραγωγής σμήγματος, μπορεί να λούζεται μέρα παρά μέρα, αρκεί να χρησιμοποιείτε ένα ντελικάτο σαμπουάν. Ένας άλλος μεγάλος μύθος είναι ότι το κόψιμο των μαλλιών συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους. Η αλήθεια είναι ότι οι άκρες που κόβονται, αποτελούνται από κύτταρα που στερούνται κάθε ζωτικής δραστηριότητας.
Αν δεν θέλετε να ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας, θα πρέπει αντιθέτως να φροντίζετε:
- να μην τα χτενίζετε αμέσως μετά το λούσιμο, για παράδειγμα με βούρτσα ισιώματος
- Μη χρησιμοποιείτε ζελέ, αφρό ή λακ
- Να μην τα τραβάτε και να μην τα πιάνετε σφιχτά σε αλογοουρά.