ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαO εγκέφαλός σας είναι ότι... τρώτε! Ελιξίρια νεότητας για το μυαλό

O εγκέφαλός σας είναι ότι… τρώτε! Ελιξίρια νεότητας για το μυαλό

Φροντίζετε να πίνετε μια κούπα καλής ποιότητας τσάι καθημερινά; Βάζετε λίγο κουρκουμά στο φαγητό ή στο ρόφημά σας; Έχετε σκεφτεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ιχθυελαίου;

της Μαρίας Γκέκα 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι απολύτως εφικτό να αυξήσει κανείς την «ισχύ» του εγκεφάλου του, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές. Η τροφή λειτουργεί ως θεραπευτικό σκεύασμα που επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου, αναφέρει ομάδα ερευνητών νευροχειρουργών και φυσιολόγων από το πανεπιστήμιο του UCLA.

Τα συστατικά των τροφίμων διεισδύουν στο αίμα και φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, εστιάζουμε και εργαζόμαστε. Επηρεάζουν λειτουργίες όπως η μνήμη και η ψυχική απόδοση. Ο εγκέφαλός μας είναι κυριολεκτικά ό,τι τρώμε…

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό  «Psychology Today», υπάρχουν συστατικά τροφών που μπορούν να μετατρέψουν τον εγκέφαλό μας σε πραγματική μηχανή μάθησης, μνήμης και δημιουργικότητας.

Ω3 λιπαρά οξέα

Γνωρίζετε ότι αυξάνοντας την πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων η υγεία μας βελτιώνεται, το δέρμα μας φαίνεται νεότερο αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται ο εγκέφαλος καθώς γερνάμε;

Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα ωμέγα λιπαρά οξέα (ΕΡΑ και DHA) χρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό. Αυτά τα λιπαρά οξέα προκαλούν πολυάριθμα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Τα ιχθυέλαια είναι μια θαυμάσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι πλούσια σε EPA και DHA. Αυτά τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μεγάλη σημασία για τη γνωστική μας λειτουργία, για να μην αναφέρουμε τη συνολική μας γενική υγεία. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε τακτική βάση έχουν σχετικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλά προβλήματα υγείας, από την απλή υπέρταση έως την πλήρη εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Πώς επηρεάζουν τα ωμέγα-3 τον εγκέφαλο;

Το DHA που εμπεριέχεται στα Ω3 μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει τη γένεση νέων νευρώνων στον ενήλικα εγκέφαλο, να προκαλέσει αύξηση άλλων προστατευτικών όπως η νευροπροτεκτίνη D1 και να αυξήσει τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της ζωής.

Φαίνεται να έχουν σημαντικούς ρόλους και στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου μωρού.

Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση ψαριών σε έγκυες γυναίκες ή τη χρήση ιχθυελαίου με υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ που κάνουν στα μικρά παιδιά και αφορούν το δείκτη νοημοσύνη και εγκεφαλικής λειτουργίας.*

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο για τη σχέση τους με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φολικό οξύ και η Β12 είναι μερικές από τις σημαντικότερες βιταμίνες της ομάδας αυτής.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψή τους συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της απόδοσης, ενώ η χαμηλή συγκέντρωσή τους συνδέεται με προβλήματα που αφορούν σε εγκεφαλικές λειτουργίες, καθώς και μειωμένη απομνημονευτική ικανότητα.

Ginkgo Biloba

Ένα συστατικό που έχει μαγνητίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την επίδρασή του στη μνήμη είναι το Ginkgo biloba.

Πρόκειται για ένα εκχύλισμα από τα φύλλα του δένδρου Ginkgo που τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει Ευρώπη και Αμερική.

Πολυάριθμες έρευνες παρουσιάζουν βελτίωση των γνωσιακών λειτουργιών στον άνθρωπο και ταυτόχρονα ενδυνάμωση της ικανότητας για αποστήθιση.

Συγκεκριμένα οι έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη εκχυλίσματος Ginkgo biloba καλυτέρευσε την απόδοση νεαρών εθελοντών στην απομνημονευτική ανάκληση ψηφίων, ενώ μια χαρακτηριστική ανασκόπηση έδειξε 20,7% θετική μεταβολή στην ανταπόκριση σε εργασιακά τεστ.

 Χολίνη

Η χολίνη είναι ένας πρόδρομος της ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για την αύξηση της μάθησης, της μνήμης και της συγκέντρωσης. Βρίσκεται σε μια σειρά από τρόφιμα όπως τα αυγά, το συκώτι, τα φιστίκια, το σπανάκι και τα παντζάρια.

Η χολίνη είναι σημαντική θρεπτική ουσία, ωστόσο, σχεδόν το 60% των ανθρώπων παρουσιάζει ανεπάρκεια, σύμφωνα με το USDA. Σχετίζεται µε το σύµπλεγµα των βιταµινών Β, αλλά δεν ταξινομείται ως βιταµίνη, διότι παράγεται από το ήπαρ, ωστόσο αυτή η παραγωγή δεν θεωρείται αρκετή για τις ανάγκες του οργανισμού. Επειδή η μεγαλύτερη αναγκαία ποσότητα λαμβάνεται από τη διατροφή, το 1998 αναγνωρίστηκε επίσημα ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό από το αμερικανικό Institute of Medicine (ΙΟΜ).

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, η ουσία που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, καθώς και την ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Στα τεστ μνήμης, τα άτομα που είχαν πάρει κουρκουμίνη είχαν βελτίωση κατά 28% μετά από 18 μήνες. Επίσης, είχαν σημαντική βελτίωση και  στη διάθεσή τους, Προσθέστε, λοιπόν, λίγο κουρκουμά στο γεύμα σας, ρόφημα ή smoothie και φροντίστε να τον συνδυάσετε με το μαύρο πιπέρι, καθώς αυξάνει τον ρυθμό απορρόφησης του κουρκουμά από τον οργανισμό.

Ροδιόλα

O εγκέφαλός σας είναι ότι... τρώτε! Ελιξίρια νεότητας για το μυαλό Η Rhodiola Rosea είναι ένα βότανο που βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και γνωστικής ζωτικότητας. Ανήκει σε μια κατηγορία φυτών που ονομάζονται προσαρμογόνα, γιατί θεωρείται ότι όταν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα το βοηθούν να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες, εξισορροπώντας το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα.

Η Rhodiola έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, ανακουφίζει από την πίεση και την κούραση και ενισχύει τη συγκέντρωση. Επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας την αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη, την δύναμη και την κινητικότητα του ανθρώπινου σώματος, βελτιώνοντας την πνευματική ικανότητα ενισχύοντας την απόδοση στην εργασία.

Πιστεύεται ότι διεγείρει διάφορα ένζυμα AMPK, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα, καλύτερη λειτουργία των κυττάρων και αυξημένη γνωστική ενέργεια.

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22113870, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278686, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178607

 

Πηγή: naturanrg.gr, natura T.97

 

 

 

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code