ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςTροφές για το διαβήτη: Οι καλύτερες και οι χειρότερες

Tροφές για το διαβήτη: Οι καλύτερες και οι χειρότερες

Ο κ. Νίκος Τεντολούρης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ιατρός της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου, συστήνει το ιδανικό διαιτολόγιο για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η σωστή διατροφή για το άτομο με διαβήτη είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία θεραπείας του. Ο διαβητικός πρέπει να επιλέγει υγιεινές τροφές, να τρώει τη σωστή ποσότητα και να παίρνει τα γεύματα στις σωστές ώρες. Ωστόσο, η σωστή διατροφή για έναν διαβητικό ασθενή είναι εκείνη που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώει ο διαβητικός;

Μερικοί απλοί στόχοι υγιεινής διατροφής, εάν εφαρμοσθούν από όλη την οικογένεια θα βελτιώσουν την υγεία όχι μόνο του διαβητικού μέλους αλλά και των υπολοίπων. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι οι εξής:

-Τα γεύματα καταμερίζονται μέσα στην ημέρα –κανείς, διαβητικός ή μη, δεν πρέπει να τρώει μια φορά την ημέρα ή αργά το βράδυ.
-Επιλέγονται τρόφιμα που δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος όπως πχ  τα λαχανικά, τα χόρτα, το κοτόπουλο, το ψάρι και αραιότερα το κρέας.
-Επιτρέπεται η κατανάλωση 2 μερίδων φρούτου την ημέρα, καλύτερα ενδιάμεσα στα γεύματα.
-Όσον αφορά το ψωμί, πρέπει να καταναλώνεται ψωμί ολικής άλεσης. Τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι επιτρέπονται στο διαβήτη, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες 11/2-2 κούπες του τσαγιού. Το ελαιόλαδο δεν αυξάνει το σάκχαρο.
Αποφεύγονται  τα γλυκά και η ζάχαρη, καθώς αυτά αυξάνουν απότομα τις τιμές του σακχάρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείονται τελείως από το διαιτολόγιο. Γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, σακχαρίνη, στέβια κλπ) επιτρέπονται με μέτρο.
-Το βάρος διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παχυσαρκία έχει αρνητική επίπτωση στις τιμές του σακχάρου και η απώλεια έστω και λίγων κιλών βοηθάει αρκετά στη ρύθμισή του.
Το λίπος πρέπει να περιορίζεται από το καθημερινό διαιτολόγιο. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος οδηγούν σε αύξηση του βάρους, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα αλλά και τη χοληστερίνη σας.
-Επιτρέπεται η κατανάλωση 2 ποτηριών κρασιού ή ενός ποτού την ημέρα για τους άνδρες και ενός ποτηριού κρασιού για τις γυναίκες. Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο ή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία.

Βασικές οδηγίες για μια διαβητική δίαιτα

  • Τα τακτικά γεύματα. Βασικό είναι να υπάρχουν 3 γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα σνακ.
  • Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Να αποφεύγετε το λίπος.
  • Να γίνεται μικρή κατανάλωση αλκοόλ.
  • Να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά σε μεγάλες ποσότητες.
  •  Να ελέγχετε τα κιλά σας.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης