Ποιος δεν θα’θελε να υπήρχαν κάποιες τροφές που θα είχαν την ικανότητα να καίνε από µόνες τους το λίπος του οργανισµού;
♦ της Ματίνας Στράτη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Όχι, µαγικές τροφές δεν υπάρχουν αλλά κάποια τρόφιµα µπορούν να γίνουν σύµµαχοί µας στην προσπάθεια µείωσης του σωµατικού λίπους. Ποια; Το τσάι, το γιαούρτι, οι πιπεριές, ο καφές, η βρώµη, το γκρέιπφρουτ, τα δηµητριακά ολικής, τα ωµά λαχανικά.
⊕ Γιαούρτι: εργαλείο αδυνατίσματος
Το γιαούρτι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη αποτελεί ένα πολύ γευστικό εργαλείο για τη μείωση του βάρους. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα γιαούρτια. Η πρωτεΐνη παραμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στομάχι από ό,τι τα άλλα θρεπτικά συστατικά κι έτσι μας κρατά χορτασμένους για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, η υψηλή πρόσληψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Προτιμήστε γιαούρτια χαμηλών λιπαρών και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Περιορίστε όσα έχουν την ένδειξη «επιδόρπιο γιαουρτιού», καθώς αυτά περιέχουν κρυμμένες μορφές απλών σακχάρων (π.χ. ζελατίνη).
⊕ Πράσινο τσάι: Ο ρόλος των κατεχινών
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και συνεπώς του βάρους. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ένα είδος φυτοχημικών στοιχείων που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες πιθανότατα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μείωση λίπους. Όμως, σύμφωνα με μία μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν οφέλη στη μείωση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους μόνο σε συνδυασμό με καφεΐνη, παρά από μόνες τους. Για να έχετε καλύτερο όφελος, προσπαθήστε να πίνετε πράσινο τσάι περισσότερες από μία φορές την ημέρα.
⊕ Καφές: Ένεση για το μεταβολισμό
Ο καφές, ένα από τα αγαπημένα ροφήματα των περισσότερων ανθρώπων, έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Η επίδραση αυτή όμως μπορεί να ακυρωθεί από τις επιπλέον θερμίδες που παίρνουμε από έναν πλούσιο καπουτσίνο.
⊕ Νιφάδες βρώμης: Χορτάτοι όλη μέρα
Βράστε τις νιφάδες βρώμης σε νερό ή γάλα και θα έχετε ένα πολύ χορταστικό γεύμα, που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο αίσθημα κορεσμού που προσδίδουν οι φυτικές ίνες της βρώμης μαζί με το νερό, καθώς και στο γεγονός ότι το ζεστό φαγητό το καταναλώνουμε πιο αργά.
Προσοχή όμως: μην αγοράζετε νιφάδες βρώμης με προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο και ένα φρούτο, ώστε να προσδώσετε στο πιάτο σας γλυκιά γεύση.
⊕ Γκρέιπφρουτ: πλούσιο σε φυτικές ίνες
Το γκρέιπφρουτ δεν έχει καμία μαγική ικανότητα να καίει το λίπος, όμως μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να νιώθουν χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα άφθονα ποσά διαλυτών φυτικών ινών που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλα θρεπτικά συστατικά για να χωνευτούν.
Καταναλώνοντας μισό γκρέιπφρουτ ή 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ πριν το γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο πλήρεις, τρώγοντας έτσι λιγότερη ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.
⊕ Προϊόντα ολικής άλεσης: Κάντε το άσπρο… μαύρο
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα) τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Αποφύγετε λοιπόν το λευκό ψωμί και τα λευκά σνακ (κριτσίνια, κράκερς κ.λπ.) και αντικαταστήστε με αντίστοιχα ολικής αλέσεως προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης ανεπεξέργαστο ρύζι και μακαρόνια.
⊕ Ωμά λαχανικά: Το ιδανικό σνακ
Τα ωμά λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό αλλά και σνακ. Είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, οπότε σας βοηθούν να νιώσετε πλήρεις και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Δοκιμάστε σαν σνακ ροδέλες καρότο και αγγούρι με λίγο τυρί cottage ή κατίκι, ή με λίγο φυστικοβούτυρο.
⊕ Πιπεριές: Κάτι να καίει…
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η ένωση αυτή έχει φανεί από μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να ενισχύσει την οξείδωση των λιπών, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.
Επιπλέον, μπορεί να καταστείλει τις αισθήσεις που ευνοούν την όρεξη, κόβοντας έτσι τη διάθεση για φαγητό. Το μέγεθος όμως αυτών των επιδράσεων είναι μικρό και διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι γεγονός όμως ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο, όταν το φαγητό είναι καυτερό.
Πηγή: NaturaNrg #38
|