ΕυεξίαΒότανα & ΈλαιαΤσάι Essiac και αντικαρκινικά οφέλη

Τσάι Essiac και αντικαρκινικά οφέλη

Τσάι Essiac και αντικαρκινικά οφέλη- Tο τσάι Essiac παρασκευάζεται από ένα μείγμα βοτάνων που ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο, βελτιώνουν την ανοσία, αυξάνουν την αποτοξίνωση και μειώνουν τη φλεγμονή.

της Μαρίας Γκέκα

Η ιστορία του τσαγιού

H ιστορία είναι αρκετά γνωστή. Το 1922, η Καναδή νοσοκόμα, Rene Caisse, γνώρισε μια ηλικιωμένη Αγγλίδα ασθενή, που της είπε ότι ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν χρόνια, δεν έκανε χειρουργική επέμβαση αλλά θεράπευσε τον καρκίνο με μια βοτανική φόρμουλα.

Η Αγγλίδα είχε ενημερωθεί για μια παλιά ινδική ιατρική φόρμουλα από έναν Ινδιάνο θεραπευτή της φυλής των Ojibwa. Ο θεραπευτής της είπε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο της με αυτό το τσάι από βότανα.

Η γυναίκα ακολούθησε τις συμβουλές του και θεραπεύτηκε.  Όταν γνώρισε τη Rene Caisse, 30 χρόνια αργότερα, της δώρισε τη φόρμουλα του φυτικού φαρμάκου.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, η Rene Caisse δημιούργησε μια κλινική στο Οντάριο του Καναδά, όπου χορηγούσε τα βότανα σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.  Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το γιατρό Dr Charles Brusch – και με διάφορους γιατρούς χρησιμοποιώντας τα οκτώ βότανα σε διάφορους συνδυασμούς. Αυτή η αρχική φόρμουλα είναι σήμερα γνωστή ως Flor-Essence.

Τα 8 αυθεντικά βότανα της συνταγής (Flor-Essence) που έλαβε η Rene, ήταν:

  • Ρίζα κολλιτσίδας (Arctium lappa L)
  • Ξινολάπαθο (Rumex acetosella)
  • Φτελιά (Ulmus rubra)
  • Ραβέντι (Rheum palmatum)
  • Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense)
  • Νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale)
  • Κνίκος ή Αγιάγκαθο (Cnicus benedictus)
  • Φύκη (Laminaria digitata)

Εδώ αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε στις ιστορικές ρίζες αυτού του θεραπευτικού συνδυασμού βοτάνων, που ανήκε στη φυλή Ojibwa. Η φυλή αυτή ανήκει στους πολυάριθμους αυτόχθονες πληθυσμούς βόρεια του Ρίο Γκράντε, δηλαδή την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αμερικανικής ηπείρου. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά, μεγάλα εμπορικά δίκτυα λειτουργούσαν με κανό κατά μήκος των ποταμών, επιτρέποντας την ανταλλαγή αποξηραμένων φυτών μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών, όπου ζούσαν και οι Ινδιάνοι Ojibwe.

Διαβάστε επίσης ⇒ Σιδερίτης, το τσάι του βουνού – Οδοιπορικό στον Ταΰγετο

Στη φυλή Ojibwe υπήρχε βαθιά η πεποίθηση ότι όλα τα φυτά έχουν τη δύναμη να συνδεθούν με άλλα φυτά για να σχηματίσουν ένα «ενοποιημένο πνεύμα» πολλές φορές ισχυρότερο από το πνεύμα ενός μόνο φυτού. Δυστυχώς, το όνομα του ιατρού της φυλής των Ojibwa που μοιράστηκε γενναιόδωρα τη θεραπευτική βοτανική φόρμουλα χάθηκε. Οπότε η κατανόηση περισσότερων πληροφοριών για την προέλευση της αρχικής συνταγής είναι δύσκολη.

Τι περιέχει το Essiac

Η φόρμουλα Essiac, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα περιέχει τα 4 από τα 8 βότανα της αυθεντικής συνταγής (Flor Essence). Συγκεκριμένα τα εξής:

1) Ρίζα κολλιτσίδας (Arctium lappa L.)

2) Φλοιό Φτελιάς (Ulmus fulva Michx.)

3) Ξινολάπαθο (Rumex acetosella)

4) Ινδική ρίζα Ραβέντι (Rheum palmatum L.)

Η ρίζα κολλιτσίδας περιέχει ενώσεις που φαίνεται να προάγουν την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και να σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα.

Η φτελιά είναι σεβαστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν πολλές ασθένειες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Το ξινολάπαθο, επίσης γνωστό με το επιστημονικό του όνομα, Rumex acetosella, έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιιικές ιδιότητες σε μελέτες in vitro.

Tέλος, το ινδικό ραβέντι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Επίσης μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι και μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του ήπατος σε αρουραίους.

Τσάι Essiac και αντικαρκινικά οφέλη – Τι λένε οι έρευνες; 

Η έρευνα για τα αντικαρκινικά αποτελέσματα του τσαγιού Essiac είχε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη in vitro έδειξε ότι το τσάι είχε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απέτρεψε βλάβη στα κύτταρα και το DNA, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη σημείωσε ότι το τσάι Essiac εμπόδισε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού και της λευχαιμίας, όταν χορηγήθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μη επίσημες αναφορές ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου έχουν ανταποκριθεί καλά στο τσάι Essiac. Συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης ενός άνδρα που θεραπεύτηκε από καρκίνο του προστάτη και το απέδωσε στο τσάι. 

Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν βρει ελάχιστη επίδραση ή καθόλου του τσαγιού Essiac στην καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης 17 μελετών σε ζώα.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να κατανοήσουμε πώς το τσάι Essiac μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, μερικά από τα επιμέρους συστατικά του τσαγιού έχουν δείξει κάποια αντικαρκινικά αποτελέσματα του καρκίνου σε εργαστηριακές δοκιμές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζει τη χρήση του ως θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο.

Πηγή: www.naturanrg.gr, Naturanrg #118

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης