GreenΒάιος Κουρκάκης: Ένα παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Βάιος Κουρκάκης: Ένα παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Πρώην δάσκαλος ο Βάιος Κουρκάκης είχε πάντα αδυναμία στα παιδιά, στο μέλλον του κόσμου. Γι’ αυτό είχε ανοίξει στη γενέτειρά του, την Καρδίτσα, ένα βιβλιοπωλείο που στην πορεία έγινε η καρδιά των PLAN TOYS. Tων πρώτων οικολογικών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Το πάθος και η αγάπη του για τα παιδιά ήταν ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη για κάθε μεγάλη απόφαση στη ζωή του.
της Τάνιας Μαρκουτσά
Πριν 30 χρόνια, επτά φοιτητές αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο, δίνοντας τον όρκο να αναπτύξουν μια εταιρεία η οποία θα συνεισέφερε θετικά στην κοινωνία και την ανθρωπότητα. Ένας από αυτούς ήταν ο αρχιτέκτονας και μελλοντικός ιδρυτής της PLAN TOYS Βιτούλ Βιραπονσάβαν. Ο κύριος Βιτούλ εκπλήρωσε τον όρκο του. Δημιούργησε μια εταιρεία που ακολουθεί πιστά, αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια που αποτελούν υπόδειγμα προς όλη τη βιομηχανία παιχνιδιού. Η PLAN TOYS είναι η πρώτη πράσινη εταιρεία σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζει ξύλινα οικολογικά παιχνίδια, ανακυκλώνοντας γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Τα καουτσουκόδεντρα μετά από 25 χρόνια ζωής δεν παράγουν πλέον καουτσούκ (λατέξ). «Πρόκειται για θείο δώρο», όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο NBC ο Βιτούλ Βιραπονσάβαν.

«Η αρχή έγινε το 1991 με αφορμή ένα ταξίδι στη Νυρεμβέργη σε μια έκθεση, όπου τα είδα και εντυπωσιάστηκα», διηγείται ο κύριος Βάιος Κουρκάκης, εκπρόσωπος στη χώρα μας της PLAN TOYS.  «Ξεκίνησα χωρίς οικονομικούς πόρους και εμπειρία στον χώρο του παιχνιδιού. Το μόνο που διέθετα ήταν ο θυμός και το όνειρο. Είμαι ιδιαίτερα τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με την PLAN TOYS. Η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει μοναδικό γνώμονα την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη συμμετοχή, χωρίς να βλάπτει και να επιβαρύνει, αλλά μόνο να προσφέρει. Η οικολογική της πολιτικής συνοψίζεται ως «πράσινη εταιρεία-πράσινο παιχνίδι» και ολοφάνερα αποδεικνύει ότι η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβαδίζει με το καθαρό περιβάλλον. Οικολογία, όπως αναφέρει και ο Χρόνης Μίσσιος, είναι μια φιλοσοφία η οποία αντιπαρατίθεται σε ολόκληρο το σύστημα, στην παραγωγική του βάση, στις ανθρώπινες σχέσεις, διότι η οικολογία είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι η συνείδηση του πολίτη», λέει ο κύριος Κουρκάκης επαληθεύοντας τη φήμη του ως φιλοσοφημένου και σκεπτόμενου ανθρώπου.
Γιατί όμως είναι καλύτερα τα ξύλινα παιχνίδια από τα άλλα; Τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν; «Τα οικολογικά ξύλινα παιχνίδια έχουν τη ζεστασιά και την πλούσια υφή που μόνο η φύση δίνει», πιστεύει ο ιδιοκτήτης της Plan Toys. «Φέρνουν το παιδί κοντά στη φύση εναρμονίζοντας τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον και δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της λογικής σκέψης, των σωματικών δυνατοτήτων της κοινωνικότητας, αλλά και την εξέλιξη της γλωσσικής και επικοινωνιακής του δυνατότητας. Καλλιεργείται η οικολογική συνείδηση του παιδιού ενισχύοντας παράλληλα τις κοινωνικές σχέσεις και τις ηθικές του αξίες.». Η ψυχαγωγία γίνεται το μέσο για ουσιαστική εκπαίδευση. Η PLAN TOYS έχει αναπτύξει ένα ανεκτίμητο σύστημα εκμάθησης με την ονομασία PLAN Education για παιδιά από 3-8 ετών. Το σύστημα  αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας από μια ομάδα αποτελούμενη από  ειδικούς σχεδιαστές παιχνιδιών, ακαδημαϊκούς  και εκπαιδευτικούς ειδικούς στην εκπαίδευση και περιλαμβάνει μαθηματικά, γλώσσα, τέχνες, μουσική, επιστήμη και κατασκευές. Ο επόμενος στόχος του κυρίου Κουρκάκη βρίσκεται στην Αθήνα. «Έχοντας οδηγό τα σοφά λόγια του μεγάλου δασκάλου Ι. Κακριδή «Ο κάθε άνθρωπος πάνω στη γη τούτη, είναι υπεύθυνος για την τύχη όλου του κόσμου»  το όραμα μου είναι να δημιουργήσω ένα μουσείο PLAN TOYS στην Αθήνα. Θα είναι ένας χώρος γνωριμίας με το οικολογικό παιχνίδι που θα παρέχει πληροφορίες στα παιδιά για τη φύση, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Info

Περιβαλλοντική ευαισθησία

Η PLAN TOYS επιλέγει οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Έχει καθιερώσει τη χρήση ξύλου ειδικά επεξεργασμένου,  χωρίς βακτήρια και μικροοργανισμούς. Για την συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιεί μη τοξική κόλλα, xωρίς φορμαλδεΰδη. Mη τοξικές βαφές με βάση το νερό χωρίς βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, υδράργυρος κ.ά. Η PLAN TOYS χρησιμοποιεί μελάνι σόγιας και μελάνι που έχει ως βάση το νερό σε κάθε εκτύπωσή της .

Ενδεικτικό των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών που ακολουθεί η εταιρεία, αποτελεί το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο φύτεψε 9.023 δέντρα, απορροφώντας 2.700.000kg διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ για την παραγωγή 2.500.000 παιχνιδιών διοχέτευσε στον αέρα μόλις 2.569.373kg.

Κοινωνική δράση

Η PLAN TOYS στέκεται κοντά στα παιδιά του κόσμου.

Δράση: «Η PLAN TOYS φέρνει το χαμόγελο στα παιδιά»
Προσφέρουν δωρεάν σε κρατικά ιδρύματα και συλλόγους της Ελλάδας την πρώτη σειρά παιχνιδιών για τα παιδιά που έχουν πνευματικές και σωματικές ιδιαιτερότητες όπως:

  • Προβλήματα όρασης
  • Αυτισμό
  • Εγκεφαλική παράλυση

Δράση: Συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του Μ.Κ.Ο ENEANT DU MECONC που υποστηρίζει έμπρακτα μη προνομιούχα παιδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας να έχουν μια ευκαιρία στην εκπαίδευση.

Απολαύστε τον κόσμο του Βάιου Κουρκάκη στην ιστοσελίδα http://www.plantoys.gr/ και δείτε που μπορείτε να βρείτε τα παιχνίδια PLAN TOYS.

Πηγή Natura Nrg Τεύχος 20

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code