Αρχική Green Βάλτε τον ήλιο στη ζωή σας!

Βάλτε τον ήλιο στη ζωή σας!

fos-kopela-louloudia-ilios

‘Ισως να μην το γνωρίζετε, όμως η απλή κίνηση να ανοίξετε τα παράθυρα το πρωί, μπορεί να έχει ευεργετική δράση για τη διάθεσή σας όλη μέρα.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η χαρά της ζωής κρύβεται σε εκείνες τις αχτίδες φωτός που περνούν στο σπίτι μέσα από τις γρίλιες. Μάθετε λοιπόν πώς να αναβαθμίσετε τον πολύτιμο να αναβαθμίσετε τον πολύτιμο ρόλο του ήλιου στη ζωή σας με τις συμβουλές ευεξίας που θα βρείτε παρακάτω.

Γιατί η διάθεσή μας εξαρτάται από το φυσικό φως;

Και η διάθεσή όμως είναι στενά συνδεδεμένη με το φυσικό φως, το οποίο μεγιστοποιεί την όρεξη για ζωή, αφού διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, η έλλειψη της οποίας οδηγεί αντιθέτως σε κατάθλιψη.

Αυτό εξηγεί σε γενικές γραμμές γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πιο ευδιάθετοι τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι πιο φωτεινοί, ενώ αντιθέτως είναι πιο κακοδιάθετοι τον χειμώνα, όταν ο ήλιος δύει νωρίς. ‘Η γιατί οι λαοί των βόρειων χωρών προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την ποσότητα ήλιου στη ζωή τους, καταργώντας για παράδειγμα τις κουρτίνες στα παράθυρα ή κατασκευάζοντας για τα σπίτια τους μεγάλες τζαμαρίες στραμμένες προς τον νότο.

SUN-VECTOR

Όχι τυχαία, αν ένα σπίτι βρίσκεται σε ένα μικρό στενό, έχει πολύ μικρά παράθυρα ή περιβάλλεται από ψηλές πολυκατοικίες που το κρατάνε στο σκοτάδι, τότε υπάρχει αντίκτυπος στη διάθεση των ενοίκων του. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ελλιπής ή η μειωμένη έκθεση στο φως του ηλίου μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, μια μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται με τον καιρό και παρατηρείται συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα, που είναι μικρότερη η μέρα και πιο άστατος ο καιρός, ή προσβάλλει ανθρώπους που εργάζονται σε χώρους με λίγο φυσικό φως ή μόνο τεχνητό φωτισμό. Και δεδομένου ότι το λίγο φως ρίχνει τη διάθεση, προκαλείται ένας φαύλος κύκλος, αφού η πεσμένη διάθεση οδηγεί σε περισσότερη απομόνωση και κλεισούρα με αποτέλεσμα η κακοδιαθεσία να εντείνεται.

Απλές οδηγίες για περισσότερο φως!

Δώστε περισσότερο φως με παστέλ χρώματα

Χρησιμοποιήστε ανοιχτές αποχρώσεις για τους τοίχους, τα ταβάνια, τα πατώματα και τα αντικείμενα διακόσμησης: αντανακλούν το φως καλύτερα από τις σκούρες αποχρώσεις, και άρα είναι σημαντικό να τις επιλέγετε κυρίως για τα σημεία που είναι κοντά στα παράθυρα.

Ιδανικά χρώματα είναι το λευκό και το ανοιχτό κίτρινο, ενώ ακολουθούν το ανοιχτό πράσινο, το κόκκινο και το γαλάζιο. Αποφύγετε αντιθέτως το σκούρο γκρι και το μαύρο. Λάβετε όμως υπόψιν σας τα εξής: τα χρώματα που βρίσκονται σε σκιερά σημεία, μπορεί να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα στο μάτι. Για παράδειγμα, όταν το λευκό δεν φωτίζεται μοιάζει με γκρι. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ανοιχτό κίτρινο, που είναι το πιο κοντινό χρώμα στο φως του ήλιου και δεν υφίσταται μεγάλη αλλοίωση στη σκιά.

Δείτε ακόμα ⇒Φρέσκος αέρας στο σπίτι με αιθέρια έλαια!

Προτιμήστε φυσικά υλικά και λεία

Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ξύλα για τα έπιπλά σας: προτιμήστε την οξιά και τη σημύδα από τον δρυ, το μαόνι και την καρυδιά. Οι πόρτες, από την άλλη μεριά, είναι καλό να έχουν γυαλί, έτσι ώστε το φως να διαπερνάει από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Σε ό,τι αφορά τα πατώματα, θυμηθείτε ότι το κεραμικό αντανακλάει το φως καλύτερα από την τερακότα, που είναι ματ, ή το ξύλο. Ωστόσο, τα πατώματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι πιο φωτεινά από τα ταβάνια, για να μην έχετε την αίσθηση ότι “επιπλέετε”. Αν σας αρέσουν οι καθρέπτες, τοποθετήστε του απέναντι από παράθυρα: το εξωτερικό φως θα αντανακλάται πάνω τους, αυξάνοντας έτσι την εσωτερική φωτεινότητα.

Το φως του ήλιου ρυθμίζει τον ύπνο, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

spiti-ilios-ouranosΜην κρύβεστε από το φως

Βάλτε κουρτίνες μόνο στα δωμάτια που επιθυμείτε να έχετε οπτική προστασία από τους εξωτερικούς χώρους ή να μην τυφλώνεστε από το φως. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε πολύ ανοιχτές αποχρώσεις και λεπτά υφάσματα που επιτρέπουν στο φως να τα διαπερνάει. Θυμηθείτε ότι τα ρολά, τα παντζούρια, αλλά και οι περσίδες, μπορεί να προστατεύουν από την καλοκαιρινή ζέστη, αλλά μειώνουν το φως που έρχεται από έξω: το χειμώνα, κλείνετέ τα όσο το δυνατόν λιγότερο και φροντίστε να τα ανοίγετε από το νωρίς το πρωί, έτσι ώστε τα δωμάτια σας να έχουν την ευκαιρία να λουστούν από τον ήλιο.

Αγοράστε τα σωστά φυτά για το μπαλκόνι σας

Ένα σπίτι χωρίς φυτά; Σε καμία περίπτωση! Όμως, αν έχετε την τάση να τα βάζετε μπροστά στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, τότε επιλέξτε αυτά που τους χειμερινούς μήνες χάνουν τα φύλλα τους, επιτρέποντας έτσι στον ήλιο να περνάει ευκολότερα μέσα στο σπίτι.

Προτιμήστε δηλαδή τα λεγόμενα πλατύφυλλα φυτά, όπως η τριανταφυλλιά, η γλυσίνα και η βουκαμβίλια, ενώ αν έχετε κήπο, τη λεύκα και τη μελία. Αποφύγετε αντιθέτως τα αειθαλή (αυτά δηλαδή που δεν έχουν ποτέ τα φύλλα τους) όπως ο κισσός, το γιασεμί, η πικροδάφνη.

Αν περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε έναν καλά φωτισμένο χώρο, τότε το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα και το αίσθημα ευεξίας εντείνεται. Νιώθετε πιο κοντά στον εξωτερικό κόσμο, ανοίγεστε στις σχέσεις σας με τους άλλους, αποβάλλετε τη μελαγχολία και προασπίζετε την υγεία σας.

Μεγαλώστε τα παράθυρα

Αν είναι ανάγκη να αλλάξετε παραθυρόφυλλα, τότε επιλέξτε αυτά που ανοίγουν τελείως, επιτρέποντας έτσι τον φωτισμό και τον αερισμό του εσωτερικού χώρου. Αν μπορείτε να τα τροποποιήσετε, αυξήστε το ύψος παρά το πλάτος τους.

Λάβετε υπόψιν ότι για έναν καλό φωτισμό του χώρου, η επιφάνεια του παραθύρου θα πρέπει να αποτελεί το 12-20% της επιφάνειας του χώρου. Για παράδειγμα, για ένα δωμάτιο 4Χ4 (δηλαδή 16 τ.μ.) το παράθυρο θα πρέπει να είναι 2-3 τ.μ.

Ποντάρετε σε πιο “υγιείς” διαφάνειες

Τα τζάμια του σπιτιού θα πρέπει να είναι διάφανα και να μην αλλοιώνουν την ένταση ή το χρώμα του φωτός. Αποφύγετε τα χρωματιστά, τα φιμέ και τα αμμοβολημένα, καθώς και αυτά που αντανακλούν το φως. Θυμηθείτε ότι τα παλιά ή βρώμικα τζάμια μειώνουν την ένταση του φωτός: έως και  20% τα πρώτα, ενώ έως και 50% τα δεύτερα.

Αποφύγετε τα τζάμια από χαλαζία ή πλαστικό, γιατί αφήνουν τις υπεριώδεις και τις υπέρυθρες ακτίνες να εισβάλλουν στο εσωτερικό χώρο και να “γερνάνε” τα έπιπλα, αλλά και εσάς.

Χρησιμοποιήστε τα μόνο αν στο σπίτι μένουν άνθρωποι που εξαιτίας κινητικών προβλημάτων, δεν μπορούν να βγαίνουν έξω και να εκτίθενται στο φυσικό φως του ήλιου.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΦρούτα με κουκούτσια, υπέροχα καλοκαιρινά, πλούσια σε φυτοθρεπτικά
Επόμενο άρθρο– ΕΛΗΞΕ- Κέρδισε κορυφαία προϊόντα ελαιολάδου Nikolaou Family