LifeΆνθρωποιΒασίλης Ευαγγελίδης

Βασίλης Ευαγγελίδης

Δουλεύει τη γη με παραδοσιακό τρόπο, εδώ και 25 χρόνια. Η προτεραιότητα σε οτιδήποτε κάνει είναι ο Άνθρωπος και το οικοσύστημά μας, η Γη. Η φιλοσοφία του είναι απλή και ξεκάθαρη: το τι τρώμε δείχνει τον τρόπο ζωής μας, την έννοια μας για το περιβάλλον και για τα παιδιά μας. Ο λόγος για το Βασίλη Ευαγγελίδη, σποροφύλακα – βιοκαλλιεργητή από την Κρήτη.  Βασίλης Ευαγγελίδης –

…η τροφή δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό! 

Μετά από την ακραία αστικοποίηση του 20ου αιώνα έχουμε αποκοπεί εντελώς από τη φύση. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω της και το κάναμε με καταστροφικό τρόπο αλλά ξεχνάμε ότι όταν την καταστρέφουμε είναι σαν να καταστρέφουμε τον εαυτό μας γιατί είμαστε μέρος αυτής. Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα με τη φύση αντί να τη βλέπουμε ανταγωνιστικά, ισχυρίζεται ο βιοκαλλιεργητής Βασίλης Ευαγγελίδης.

Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε ηλικία 29 ετών, εγκατέλειψε την πόλη και πήγε στη Κρήτη αναζητώντας μια ζωή κοντά στη φύση. Στην Αθήνα είχε δουλειά, συγγενείς και φίλους. Ωστόσο, τα άφησε όλα πίσω για να ξεκινήσει μιά καινούρια ζωή σε ένα νησί που ήταν σχεδόν ανέγγιχτο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Έψαχνα για μια απλή ζωή, σε έναν απομακρυσμένο τόπο, μακριά απο το θόρυβο της πόλης. Ένα μέρος, όπου να μπορούσα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, δηλαδή να ασχοληθώ με τη φύση».
Αρχικά έπρεπε να βρει ένα μέρος για να ζήσει και να βγάζει το ψωμί του. Προσγειώθηκε σε μια ανεμοδαρμένη περιοχή στη νότια Κρήτη (παράδεισος όντε δε φυσά). Έτσι προέκυψε το ORGANIC GREEN HOUSE, το θερμοκήπιο, ένας μικρός παράδεισος (χωρίς αέρα). «Όσοι βιάζονται να κατηγορήσουν τα θερμοκήπια ας δοκιμάσουν να ζήσουν έξω απ΄τα σπίτια τους και μετά το συζητάμε», λέει ο ίδιος.

«Βέβαια υπάρχει δίκαια και η προκατάληψη του παρελθόντος, όπου όταν πέρναγες απο απόσταση πολλών μέτρων από ενα συμβατικό θερμοκήπιο έπρεπε απαραίτητα να έχεις μαζί σου τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του Κέντρου Δηλητηριάσεων».

Μετά απο πολύ αγάπη και ψάξιμο, ο Βασίλης Ευαγγελίδης μελετά τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Φαίνεται να έχει έμφυτο ταλέντο και με την πάροδο του χρόνου γίνεται ειδικός. Παράγει βιολογικά προιόντα που ξεχωρίζουν. Μετά από προβλήματα που είχε με διάφορους χονδρεμπόρους, αποφάσισε να αλλάξει τρόπο διάθεσης των προιόντων του. Η καλύτερη λύση ήταν να τα διαθέσει χωρίς μεσάζοντες. Αποφάσισε λοιπόν, με την οικογένειά του να πάει να διαθέσει τα προϊόντα του στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου. Εκεί έχει άμεση επαφή με τους ανθρώπους που εκτιμούν τα λαχανικά του και στηρίζουν το κόπο του.
Evaggelidis-1-NaturaNrg-#87- Βασίλης Ευαγγελίδης
Χρόνια τώρα ο κόσμος τον εμπιστεύεται για τα φρέσκα ιδιοπαραγόμενα βιολογικά προϊόντα του γνωρίζοντας οτι στο πάγκο του θα βρεί μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών απ’το κήπο του. Οι ντομάτες είναι το κύριο προϊόν που παράγει ο Βασίλης, σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία όπως τσαμπιά, πομοντόρια, ντοματίνια διαφόρων τύπων κ.λ.π.

Υπάρχουν περίοδοι που τα κηπευτικά ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες με πλεονάζουσα παραγωγή. Σε αυτή τη περίπτωση διοχετεύονται σε αγορές της Αθήνας, σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Η τροφή είναι κοινωνικό αγαθό.

Με στόχο τη διάσωση των Τοπικών Ποικιλιών

Evaggelidis-1-NaturaNrg-#87- Βασίλης ΕυαγγελίδηςΗ μεγαλύτερη όμως αγάπη του είναι η διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών ντομάτας, όπου πολύχρωμες και μοσχομυριστές πιάνουν ένα μεγάλο μέρος του πάγκου του. Σε διάφορα σχήματα και χρώματα, ανθρώποι που γνωρίζουν το σκοπό του, τις προτιμούν όχι μόνο επειδή είναι νόστιμες αλλά και για να κρατήσουν τους σπόρους τους και να τους διαδώσουν με τη σειρά τους.

Είναι γνωστό ότι περισσότερο από το 90% των ελληνικών καλλιεργήσιμων ποικιλιών είτε έχει εξαφανιστεί είτε απειλείται με εξαφάνιση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων να είναι μονόδρομος στο μέλλον.

Η συνεχιζόμενη και συστηματική μείωση των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα αν θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή όχι.

Έτσι, η προσπάθεια του Βασίλη, όπως και πολλών άλλων καλλιεργητών δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Όπως λέει ο ίδιος, η τροφή δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. «Τις ντομάτες δεν τις βάζουμε στη κουζίνα για διακοσμητικούς λόγους αλλά για να τις τρώμε όπως χρόνια τώρα έκαναν οι παππούδες μας. Η τροφή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά με σκοπό τη βελτίωση της υγείας μας».

Οι πιπεριές, τα αγγούρια πολλές φορές είναι στραβά. Ξέρετε γιατί;

Στον κήπο μας πρώτα τρώνε τα έντομα που ζουν σε ένα ολοκάθαρο περιβάλλον χωρίς φάρμακα και μετά τρώμε εμείς. Το υγιές έδαφος είναι, όπως τα φυτά και τα ζώα, ένα δυναμικό σύστημα γεμάτο με διάφορες μορφές ζωής, που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεξαρτώνται, όπως τα κύτταρα του σώματός μας, δηλαδή το έδαφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Στο βιολογικό του κήπο προσθέτει οργανική ουσία στο χώμα, κομπόστες από κοπριά, φύλλα, φύκια, στράφυλλα, κλπ.

https://www.evangelidisvegetables.com/about-organic-farming

Πηγή: Natura Nrg #88

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης