Ναι, υπάρχει τρόπος να ευχαριστηθούμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές σαν αυτές που σας προτείνουμε παρακάτω! Τα παρακάτω vegan πιάτα είναι πεντανόστιμα και υγιεινά και θα σας πείσουν ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο! Vegan Christmas Menu
♦ Συνταγές & Photo Credits: Veggie Sisters, www.theveggiesisters.gr
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε το εορταστικό μενού! To να επιλέξουµε εορταστικές πολύχρωμες εντυπωσιακές vegan συνταγές για το μενού των Χριστουγέννων, τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο, αφού απευθυνθήκαμε στις πλέον ειδικούς στις Veggie Sisters, τη ∆ήμητρα και Λένια Πάτση, δυο αδερφές µε πάθος για τη μαγειρική, που έχουν βραβευτεί στα Foodblog Awards 2015! Vegan Christmas Menu
Καλές γιορτές και καλά μαγειρέματα!
◊ Γιορτινή Σαλάτα µε κινόα, πορτοκάλι, ρόδι & καρύδια
Πολύχρωμη σαλάτα µε κινόα, λαχανικά, ρόδι, καρύδι, αρωματισµένη µε πορτοκάλι. Γευστικότατη, ελαφριά και όμορφη, ό,τι πρέπει για να στολίσει το τραπέζι των γιορτών!
Υλικά για 3-4 άτομα
♦ 3/4 φλ. τρίχρωµη ωµή κινόα
♦ 2+1 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
♦ 3 φύλλα δάφνης
♦ 1/2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
♦ 2 καρδιές µαρουλιού, ψιλοκοµµένο
♦ 1 µικρό πορτοκάλι σε φέτες
♦ 6 κ.σ. ρόδι
♦ 3 κ.σ. καρύδι
♦ 3 κ.σ. άνηθος, ψιλοκοµµένος
♦ χυµός 1/2 πορτοκαλιού
♦ 2 κ.σ. ελαιόλαδο
♦ 1 κ.σ. µουστάρδα
♦ αλάτι και πιπέρι
Ετοιμασία
Βράζω την κινόα σύμφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας μαζί µε τις 2 σκελίδες σκόρδο και τα δαφνόφυλλα. Αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μαρούλι, το φινόκιο, τον άνηθο και τη βρασμένη κινόα, το ρόδι, τη μια σκελίδα σκόρδο και το καρύδι. Αλατοπιπερώνω. Χτυπώ το λάδι µε το χυμό πορτοκαλιού και τη μουστάρδα και περιχύνω τη σαλάτα. Ανακατεύω καλά, σερβίρω και γαρνίρω µε τις φέτες πορτοκαλιού. Vegan Christmas Menu
◊ Ταρτάκια
Υλικά για 6 ταρτάκια
Για τη βάση:
♦ 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
♦100 ml ηλιέλαιο
♦ 60 γρ. κρύο γάλα σόγιας
♦ 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
♦ 500 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
♦ 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
♦ 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
♦ λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
♦ 200 ml κρέμα σόγιας
♦ 1 κ.σ. ελαιόλαδο
♦ αλάτι και πιπέρι
Για τη βάση:
Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το λάδι, το γάλα και το αλάτι. Δουλεύω µε τα χέρια μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Πλάθω τη ζύμη καλά και δημιουργώ μια µπάλα. Την τυλίγω µε μεμβράνη πλαστική και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, ανοίγω µε πλάστη τη ζύμη στο μέγεθος των φορμών. Vegan Christmas Menu
Για τη γέμιση:
Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια, να μειωθούν σε όγκο και να απορροφηθούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το θυμάρι. Όταν είναι έτοιμα, ρίχνω την κρέμα και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά. Αφήνω ίσα να πάρουν µια βράση και αποσύρω από την φωτιά. Αφήνω να κρυώσει το µίγμα. Αφού έχω ανοίξει τη ζύμη και την έχω κόψει σε κοµµάτια ίσου μεγέθους µε τις ταρτιέρες, μοιράζω τη γέμιση, Πασπαλίζω προαιρετικά µε σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ώσπου να ροδίσουν. Vegan Christmas Menu
◊ Κανελόνια µε μανιτάρια, πράσα & κρέμα από ηλιόσπορο
Ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί υπέροχα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμάτο γεύση και αρώματα αλλά χωρίς αλάτι! Κανελόνια µε γέμιση λαχανικών και υπέροχη «τυρένια» κρέμα από… ηλιόσπορους! Ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει!
Υλικά για 3-4 άτομα
♦ 1 πακέτο κανελόνια
♦ 400 γρ. μανιτάρια
♦ λευκά, ψιλοκομμένα +15 γρ. πορτσίνι
♦ 400 γρ. πράσα, καθαρισμένα & κοµµένα σε λεπτές ροδέλες
♦ 1 μικρό φινόκιο, ψιλοκομμένο
♦ 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
♦ 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
♦ 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
♦ 2 φλ. (φυτικό) γάλα
♦ 4 κ.σ. ελαιόλαδο
♦ 2 κ.σ. ούζο
♦ πιπέρι
♦ από 1 κ.σ. μαύρο
♦ σουσάμι και παπαρουνόσπορο
♦ 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Για την κρέμα ηλιόσπορου:
♦ 1 φλ. ηλιόσπορος, µουλιασμένος αποβραδίς
♦ 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
♦ 1/3 ματσάκι άνηθος
♦ 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
♦ 7 κ.σ. νερό στο οποίο μούλιασαν
♦ 2 κ.σ. ελαιόλαδο
♦ 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Ετοιμασία:
1.Μουλιάζω για 2 ώρες τα πορτσίνι στο 1 φλ. γάλα. Κατόπιν τα ψιλοκόβω και κρατώ το γάλα. Τα βάζω σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί µε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Προσθέτω το λάδι και αφού τα σοτάρω 2-3 λεπτά, σβήνω µε το ούζο. Ρίχνω μπόλικο πιπέρι, ανακατεύω κι όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρω από τη φωτιά.
2. Στο μεταξύ φτιάχνω την κρέμα απλώς βάζοντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιώντας τα µέχρι να ομογενοποιηθούν. Περνάω τα υλικά της γέμισης από το τηγάνι στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ (όχι πολύ!), απλά για να γεμίσω πιο εύκολα τα κανελόνια. Τέλος, στη γέμιση προσθέτω και 3 κ.σ. από την κρέμα ηλιόσπορου και ανακατεύω καλά.
3. Λαδώνω ένα πυρέξ, γεμίζω τα κανελόνια µε τη γέμιση, και τα αραδιάζω ένα-ένα κολλητά, στο πυρέξ. Αραιώνω την κρέμα µε το 1 φλιτζάνι γάλα κ περιχύνω τα κανελόνια. Μετά περιχύνω και µε το δεύτερο φλιτζάνι γάλα, πασπαλίζω µε τον παπαρουνόσπορο, το σουσάμι και τη διατροφική μαγιά, καλύπτω το πυρέξ µε αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 30′ ώσπου να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Αφαιρώ στο τέλος το αλουμινόχαρτο κ ψήνω άλλα 5-10′ να πάρει χρώμα το φαγάκι. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο και σερβίρω µε φρεσκοκομμένο άνηθο και πιπέρι.
◊ Σούπα µε μπρόκολο, καραμελωμένα κρεμμύδια & πορτσίνι
Αν δεν αγαπάτε αυτό το υπέροχο λαχανικό, τότε µε αυτό το πιάτο θα αλλάξετε γνώμη. Δεν «ακούγεται» το μπρόκολο και το αποτέλεσμα είναι μια χειμωνιάτικη σούπα μεστή από γεύση και αρώματα! Το κρασί, τα πορτσίνι και το φασκόμηλο είναι οι πρωταγωνιστές!
Υλικά
Για τη βάση:
♦ 1 1/4 φλ. (100 γρ.) βρώμη, αλεσμένη
♦ 1 φλ. (200 γρ.) χουρμάδες, μουλιασμένοι σε ζεστό νερό για 1 ώρα
♦ 1/4 φλ. (40 γρ.) ωμά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
♦ 2 κ.γ. κακάο
♦ 1 κ.σ. νερό
♦ 8 φύλλα μέντας
Για την άσπρη κρέμα:
♦ 190 γρ. (2) ώριµες μπανάνες
♦ 1 φλ. ωμά κάσιους, μουλιασµένα σε ζεστό νερό για 1 ώρα
♦ 3 1/2 κ.σ. λάδι καρύδας
♦ 1 κ.σ. στέβια σε αναλογία 1/3
♦ 5 φύλλα μέντας
Για την επικάλυψη:
♦ 165 γρ. ώριμο αβοκάντο
♦ 1 κ.σ. λάδι καρύδας
♦ 2 κ.σ. στέβια
♦ 2 κ.σ. γάλα (σόγιας)
♦ 3 κ.σ. κακάο
♦ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
♦ 5 φύλλα μέντας
◊ Ωμοφαγική Πάστα
Φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά συνδυάστηκαν υπέροχα για να δημιουργήσουν την πιο υγιεινή πάστα που έχετε φάει ποτέ! Μην αποθαρρυνθείτε από τη μακρά λίστα των υλικών. Πολλά επαναλαμβάνονται στις 3 στρώσεις. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την ωμοφαγική πάστα! Είναι εύκολη κ πεντανόστιμη κ δεν περιέχει ζάχαρη! Αποτελείται από τρεις στρώσεις: μια βάση µε χουρμάδες, βρώμη και αμύγδαλα, μια αφράτη κρεμούλα µε μπανάνες και κάσιους και μια σοκολατένια επικάλυψη µε αβοκάντο! Τα υλικά βγάζουν 4 πάστες. Μπορείτε να την κάνετε µε μεγάλο τσέρκι κι όχι σε ατομικά.
Υλικά
Για τη βάση:
♦1 1/4 φλ. (100 γρ.) βρώμη, αλεσμένη
♦ 1 φλ. (200 γρ.) χουρμάδες, µουλιασμένοι σε ζεστό νερό για 1 ώρα
♦ 1/4 φλ. (40 γρ.) ωμά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
♦ 2 κ.γ. κακάο
♦ 1 κ.σ. νερό
♦ 8 φύλλα μέντας
Για την άσπρη κρέμα:
♦190 γρ. (2) ώριμες μπανάνες
♦ 1 φλ. ωµά κάσιους, μουλιασµένα σε ζεστό νερό για 1 ώρα
♦3 1/2 κ.σ. λάδι καρύδας
♦ 1 κ.σ. στέβια σε αναλογία 1/3
♦ 5 φύλλα μέντας
Για την επικάλυψη:
♦ 165 γρ. ώριμο αβοκάντο
♦1 κ.σ. λάδι καρύδας
♦ 2 κ.σ. στέβια
♦ 2 κ.σ. γάλα (σόγιας)
♦3 κ.σ. κακάο
♦ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
♦ 5 φύλλα μέντας
Ετοιμασία
Για τη βάση:
Βάζω στο μπλέντερ τους χουρμάδες και τους πολτοποιώ καλά. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπώ όλα μαζί ώστε να ομογενοποιηθούν. Χωρίζω το μίγµα σε 4 τσέρκια και το πατικώνω µε τα δάχτυλα ώστε να σχηµατίσουν τη βάση για τις πάστες. Τα βάζω στο ψυγείο.
Για την άσπρη κρέμα:
Πολτοποιώ πρώτα τα κάσιους ώσπου να γίνουν κρέμα. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Απλώνω την κρέμα πάνω από τις βάσεις. Ξαναβάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για την επικάλυψη:
Πολτοποιώ το αβοκάντο και μετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ. Τα χτυπώ όλα μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν. Βγάζω τα τσέρκια από το ψυγείο και μοιράζω το μείγμα στις πάστες. Σκεπάζω µε αλουμινόχαρτο και τα βάζω στο ψυγείο για να σφίξουν. Την επόμενη μέρα αφαιρώ τα τσέρκια, πασπαλίζω µε χοντροκομμένα αμύγδαλα και γαρνίρω µε μέντα.
* όσο περισσότερο μένουν, τόσο πιο νόστιμα γίνονται!
Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία
Πηγή: Naturanrg77o, www.naturanrg.gr