Veggies-on-wood-Vegan the healthy lifestyle

Vegan the healthy lifestyle

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Green, Vegan, Διατροφή

 

Vegan the healthy lifestyle .  Γνωρίζουμε τώρα, πέρα από κάθε σκιά αμφιβολίας ότι οι κτηνοτροφικές βιομηχανίες απελευθερώνουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα, τρένα, λεωφορεία, πλοία, αεροπλάνα, αν τα βάλετε όλα μαζί. Γνωρίζουμε τώρα, ότι το κρέας σκοτώνει και ότι τα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι αναποτελεσματική πηγή τροφής για έναν πεινασμένο πλανήτη.

Γνωρίζουμε τώρα, ότι η κρεατοφαγία είναι σπατάλη του πολύτιμου πόσιμου νερού. Επίσης, με όλα τα σφαγεία και τα εργοστάσια παραγωγής κρεάτων πραγματοποιείται φρικτή ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών.

της Μαρίας Γκέκα

 

Σαφώς, η χορτοφαγία δεν είναι μόδα, δεν είναι απλά διατροφική προτίμηση, δεν είναι πλέον (μόνο) ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων. Είναι και ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως και υγείας.

Η κρεατοφαγία επιταχύνει την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κρεατοφαγία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

 • Τροπικά δάση. Τα δάση καταστρέφονται για να βόσκουν τα βοοειδή που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. Με τη φυτοφαγία σώζουμε 4 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάθε χρόνο.
 • Θάλασσες. Οι 17 σημαντικότερες για ψάρεμα θάλασσες στον κόσμο είναι στα πρόθυρα μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω του υπερβολικού ψαρέματος.
 • Σπατάλη νερού. Για την καλλιέργεια όποιας ποσότητας λαχανικών χρειάζονται 25 γαλόνια νερό, ενώ για τα βοοειδή χρειάζονται 5.214 γαλόνια.
 • Χημικά. Κάθε χρόνο παγκοσμίως χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων για τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. 50 από αυτά τα χημικά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου.
 • Αύξηση θερμότητας. Τα φυλακισμένα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελούν το δεύτερο μεγάλο κίνδυνο για τη μεταβολή της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

pigs-Vegan the healthy lifestyleΚαι η ανθρωπιά στο μεγαλείο της…

 • Εκατομμύρια βοοειδή, αρνιά και γουρούνια έχουν τις αισθήσεις τους όταν τα σφάζουν, ενώ οι γαλοπούλες βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιου πόνου.
 • Περίπου 850 εκατομμύρια κοτόπουλα στο Ηνωμένο Βασίλειο ταΐζονται καθημερινά με αντιβιοτικά. 72 εκατομμύρια πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες.
 • Το 80% των αβγών προέρχονται από κακοποιημένες κότες που είναι αιχμαλωτισμένες σε ένα κλουβί (όχι μεγαλύτερο από ένα φούρνο μικροκυμάτων) ανά πέντε.
 • Τα 4/5 από τα κοτόπουλα που τρέφονται για το κρέας τους έχουν σπασμένα κόκκαλα, παραμορφωμένα πόδια κ.ά. από τις άσχημες συνθήκες που κρατούνται, ενώ κάποια απ’ αυτά έχουν τις αισθήσεις τους όταν βράζονται ζωντανά για να αποβάλουν τα φτερά τους.
 • Οι περισσότερες πάπιες φυλακίζονται σε συνωστισμένα κλουβιά. Ποτέ δε βλέπουν το φως της ημέρας και ποτέ δεν θα κολυμπήσουν στο νερό.
 • Η πεντάμηνη ζωή ενός γουρουνιού είναι τα χημικά, τα αντιβιοτικά, ο συνωστισμός, οι ασθένειες και η βρωμιά. Φυλακίζονται σε ένα μεταλλικό κλουβί που δεν μπορούν ούτε καν να γυρίσουν, έχουν τα δόντια τους σπασμένα και τις ουρές κομμένες χωρίς αναισθητικό.

Η χορτοφαγία στην ιστορία

Η χορτοφαγία δεν είναι κάτι καινούργιο! Από τη φυλή των λωτοφάγων στις ακτές της Βόρειας Αμερικής που κατανάλωναν μόνον λωτούς και τους Έλληνες φιλοσόφους που ακολουθούσαν πιστά την «αποχή εμψύχων» αλλά και τον ορκισμένο vegan Λεονάρντο Ντα Βίντσι έχουν περάσει αρκετοί αιώνες. Το 1847, όμως, ήταν η χρονιά σταθμός. Τότε δημιουργήθηκε η πρώτη επίσημη χορτοφαγική κοινότητα στη Βρετανία και ορίστηκε ο χορτοφάγος ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση κρέατος οποιουδήποτε είδους. Μάλιστα, η χορτοφαγία στο 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης. Το χορτοφαγικό κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται το 1960 και απογειώθηκε μετά το 1975 με την έκδοση του βιβλίου η Απελευθέρωση των ζώων του Πίτερ Σίνγκερ, που χαρακτηρίστηκε ως «η βίβλος της χορτοφαγίας». Έκτοτε υπήρξαν πολλές παραλλαγές της χορτοφαγικής δίαιτας, όπως η raw food διατροφή κατά την οποία καταναλώνει κανείς μόνον αληθινές ακατέργαστες τροφές.

Η γη γυρίζει … και κάτι αλλάζει!

 • To 2010, τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση, προτρέποντας τον κόσμο να στραφεί σε δίαιτα βασισμένη κυρίως σε φυτικά προϊόντα, για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα, η τάση αυτή έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να κάνουμε λόγο για «plant-based life style».
 • Στην Ισπανία, που οι κάτοικοι έχουν τη φήμη των σκληροπυρηνικών κρεατοφάγων, τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εστιατορίων για χορτοφάγους.
 • Στη Βρετανία 1 στους 8 ενήλικες ακολουθεί πλέον, χορτοφαγική δίαιτα. Επίσης, εκατομμύρια Βρετανοί δηλώνουν όχι «vegetarians» αλλά «flexitarians», δηλαδή πιο ευέλικτοι στη διατροφή τους, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κρεατοφαγία, αλλά πού και πού τρώνε λίγο κρέας.
 • Στη Σουηδία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «φόρου (κατανάλωσης) κρέατος», ενώ στο Ισραήλ το 4% του πληθυσμού δηλώνει φανατικά vegan.
 • H Γερμανία, η χώρα του Bratwurst, αριθμεί σήμερα περισσότερους από 7 εκατομμύρια χορτοφάγους και ακόμη και στο Oktoberfest, τη διακοσίων ετών ετήσια γιορτή μπύρας στο Μόναχο, έχουν αρχίσει να σερβίρουν χορτοφαγικές εκδοχές των παραδοσιακών λιχουδιών. Ακόμη, η αλυσίδα τροφίμων Veganz προγραμματίζει να ανοίξει έως το 2020 εξήντα επιπλέον καταστήματα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
 • Δυο χρόνια πριν, σφυγμομέτρηση για τις διατροφικές συνήθειες στον Καναδά έδειξε μείωση σχεδόν 10% της κατανάλωσης κρέατος. Πέρυσι, σημειώθηκε και σημαντική μείωση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (25%), καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση γάλακτος από σόγια και αμύγδαλα.
 • Η Ινδία ήταν ανέκαθεν ταυτισμένη με τη χορτοφαγία, αλλά από πέρυσι έγινε ακόμη πιο veg-friendly. Η πόλη Παλιτάνα έγινε η αποκλειστικά χορτοφαγική πόλη του πλανήτη. Οι μοναχοί στο κρατίδιο του Γκουτζαράτ ξεκίνησαν απεργία πείνας για να απαγορευθεί η σφαγή των ζώων και η τοπική κυβέρνηση απαγόρευσε όχι μόνο τη σφαγή, αλλά και την πώληση κρέατος και αυγών.

green-smoothie, vegan-Vegan the healthy lifestyleΣε ωφελεί ή όχι;

Πριν αποφασίσεις να γίνεις «χορτοφάγος», μάθε για τα οφέλη και τους κινδύνους.

 • Μειώνει την πιθανότητα των ασθενειών. Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος παράλληλα πέφτουν και τα επίπεδα της χοληστερίνης και άρα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη, για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού.
 • Προμηθεύει με πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιγηραντικά συστατικά βρίσκονται κυρίως σε τροφές που προέρχονται από τη γη. Τα αντιοξειδωτικά επανορθώνουν τις κυτταρικές βλάβες γι’ αυτό και οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους. Δεν μειώνεται μόνο το ζωικό λίπος που αυξάνει το βάρος, αλλά αντικαθιστώνται τροφές πλούσιες σε θερμίδες με τροφές χαμηλότερης περιεκτικότητας, οπότε μειώνεται η συνολική κατανάλωση θερμίδων.
 • Συμβάλλει στη μακροζωία. Μια επισκόπηση αρκετών μελετών που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition κατέδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι είχαν 24% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από έμφραγμα σε σχέση με τις μη χορτοφάγους.

Και οι ελλείψεις;

Oι αυστηροί χορτοφάγοι μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, επειδή είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν αποκλείει όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από το μενού του. Είναι πιθανό δηλαδή να παρατηρηθούν ελλείψεις ασβεστίου, βιταμίνης Β12, ψευδάργυρου, βιταμίνης Β2 και σιδήρου. Ωστόσο, είναι πολύ απλό να αναπληρωθούν τέτοιες ελλείψεις, αφού ισάξιοι αντικαταστάτες των πρωτεϊνών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι λιπαροί σπόροι. Για την αναπλήρωση του ασβεστίου, ενδείκνυται η κατανάλωση πρασινόφυλλων λαχανικών, σόγιας και αμυγδάλων, ενώ για την πρόσληψη σιδήρου συστήνονται τα όσπρια και, για μία ακόμη φορά, τα πρασινόφυλλα λαχανικά, αφού περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας.

Τι τρώει ένας χορτοφάγος;

Γενικά τρώει ό,τι υπάγεται στις 5 ομάδες τροφών (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί) και φυσικά όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές. Τελικά είναι εφικτό και εύκολο να είναι κάποιος χορτοφάγος

Δεν είναι όμως το κρέας απαραίτητο;

Όχι και δεν έχει πεθάνει κανείς από την έλλειψή του. Απόδειξη αποτελεί το ότι οι χορτοφάγοι σε όλον τον κόσμο κάνουν παιδιά, θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Το κρέας δεν το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – το τρώμε μόνο για την απόλαυση, τη συνήθεια και την ευκολία μας.

Πώς θα κάνω τη μετάβαση στη vegan διατροφή;

Στο αρχικό στάδιο θα βασιστούμε σε κλασικές συνταγές χωρίς κρέας που μας αρέσουν. Μετά με αφετηρία τα 15-20 γνωστά πιάτα, προσθέτουμε συνεχώς και διευρύνουμε με νέες τροφές και συνταγές.

Τι χρειάζεσαι:

 1. 20 χορτοφαγικές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας
 2. κάνε μια λίστα με τα φαγητά χωρίς κρέας που σου αρέσουν
 3. εφοδιάσου με τα απαραίτητα τρόφιμα

Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται καταναγκαστικά. Αν πάρεις μια τέτοια απόφαση και σε ένα μήνα θες να φας λίγο τυρί δεν θα γίνει και κάτι. Δεν υπάρχουν κανόνες. Το ζήτημα είναι να έχεις μέτρο και να αισθάνεσαι καλά. Αν λοιπόν βρίσκεις δύσκολο να κολλήσεις σε μια χορτοφαγική διατροφή επίτρεψε στον εαυτό σου μία ημέρα την εβδομάδα να τρως κρέας. Έτσι αντί να παρατήσεις την ιδέα της χορτοφαγικής διατροφής θα σε βοηθήσει να γίνεις χορτοφάγος μακροπρόθεσμα.

Go vegan

Χρυσοί συνδυασμοί

 • Βιταμίνη C + Όσπρια (φακές + πράσινη πιπεριά, φασόλια + ντομάτα)
 • Β-καροτίνη + Όσπρια (ρεβίθια + καρότο, φακές + κόκκινη πιπεριά)
 • Λαχανικά + μανιτάρια
 • Εμπλουτισμένα τρόφιμα σε σίδηρο, όπως χυμοί  εμπλουτισμένοι με σίδηρο και βιταμίνη C

Και χορτοφαγικά και νόστιμα!

Αν οι μεγαλύτεροι από εμάς ανατρέξουμε στα νιάτα μας, θα θυμηθούμε το κρέας στο οικογενειακό τραπέζι μόνο μία φορά την εβδομάδα. Και κάθε άλλο παρά άνοστα ήταν τα γεύματά μας. Γιατί στην ευλογημένη Μεσόγειο ο πλούτος κηπευτικών, λαχανικών, οσπρίων, μυρωδικών, ξηρών καρπών και φρούτων δίνει άπειρες λύσεις. Εν τούτοις, με τους ρυθμούς της ζωής σήμερα, πιο εύκολη παρουσιάζεται η λύση να «ρίξει» κανείς ένα κρεατικό στο φούρνο.

Δυσκολεύει τη ζωή μας η προετοιμασία ενός γεύματος χωρίς κρέας; Αναζητήσαμε την απάντηση στις ευρηματικότατες foodbloggers “veggie sisters”. Οι οποίες μας είπαν:
«Ούτως ή άλλως, αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα νόστιμο φαγητό, με κρέας ή χωρίς, θα πρέπει να ασχοληθείς, θέλει ψυχή. Δεν είναι πιο δύσκολο το χορτοφαγικό», απάντησαν. «Σίγουρα θα πας για ψώνια – δεν τρως ποτέ σκέτο κρέας. Θα πρέπει, όμως, να οργανώσεις τις αγορές σου».

Και η νοστιμιά; Χορτοφαγικό φαγητό για τους περισσότερους σημαίνει άνοστη σαλάτα… «Λάθος! Χρησιμοποιεί κανείς δεκάδες υλικά που δίνουν απίθανες γεύσεις: ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά… Δοκιμάστε τις παρακάτω ελληνικές συνταγές σε χορτοφαγική έκδοση και θα το καταλάβετε…»

Vegan συνταγές

cookies-recipe-Vegan the healthy lifestyleΜπισκότα με σοκολατένιο ταχίνι, βρώμη και καρύδα

Υλικά:

 • 1 φλ. νιφάδες βρώμης
 • 1 φλ. καρύδα
 • 1 φλ. αλεύρι ολικής
 • 1/4 φλ. κακάο
 • 1/2 φλ. σοκολατένιο ταχίνι
 • 1/4 φλ. σιρόπι αγαύης
 • 1/4 φλ. γάλα φυτικό
 • 1 κ.γ. baking powder
 • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω τις νιφάδες βρώμης, την καρύδα, το αλεύρι, το baking powder και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το ταχίνι με το σιρόπι αγαύης, το γάλα και τη βανίλια. Ρίχνω σιγά-σιγά τα υγρά υλικά στα στέρεα και ανακατεύω καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Πλάθω σε μορφή μπισκότων, τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω στους 180C για 20 περίπου λεπτά γυρνώντας τα, όταν πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

pumkin-salad-Vegan the healthy lifestyleΠικάντικη σαλάτα με ψητή κολοκύθα και φακές

Υλικά για 4 άτομα:

 • 300 γρ. φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας σας (ρόκα, ραντίστιο, μαρούλι)
 • 3/4 φλ. φακές
 • 400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
 • 2+2 κ.σ. μουστάρδα
 • 2+4 κ.σ. ελαιόλαδο
 • 3+2 κ.σ. λεμόνι
 • από 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου
 • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Βράζω τις φακές και τις σουρώνω. Δεν πρέπει να παραβραστούν, αλλά να κρατάνε. Σε ένα μπολ ανακατεύω 2 κ.σ. μουστάρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. λεμόνι, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδο, τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Βάζω σε ένα μπολ τα κυβάκια της κολοκύθας και τα περιχύνω με το μείγμα αυτό. Τα απλώνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 περίπου λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπολάκι χτυπώ το dressing της σαλάτας, δηλ. 2 κ.σ. μουστάρδα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο κ 2 κ.σ. λεμόνι. Αναμειγνύω σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά με τις φακές και την ψητή κολοκύθα. Περιχύνω με τη σάλτσα και ανακατεύω καλά. Σερβίρω σε πιατέλα, πασπαλίζω με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

spetsofai-vegan-Vegan the healthy lifestyleΧορτοφαγικό σπετσοφάι

Υλικά για 4 μερίδες:

 • 400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
 • 2 κόκκινες, σκούρες και ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 • 750 γρ. χυμός ντομάτας
 • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
 • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
 • 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
 • 1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
 • 1 κ.σ. ρίγανη
 • αλάτι κ πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 2 λεπτά και σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει και είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας!

The veggie sisters

«Είμαστε δυο αδερφές που αγαπάμε και οι δυο με πάθος τη μαγειρική! Δεν περιγράφεται η χαρά του να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε διαρκώς νέα νόστιμα πιάτα από απλά κ αγνά υλικά που θα ευχαριστήσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Επίσης λατρεύουμε τα ζώα, γι’ αυτό εξάλλου γίναμε και χορτοφάγοι!
Σκοπός μας μέσα από το blog μας είναι να διαδώσουμε τη χορτοφαγική κουζίνα αποδεικνύοντας ότι χορτοφαγία δεν σημαίνει βοσκή! Τουναντίον, η αποχή από ορισμένα υλικά πυροδοτεί τη φαντασία και οδηγεί στην ανακάλυψη νέων υλικών κ τεχνικών! Θέλουμε να δείξουμε στους αναγνώστες μας ότι μπορούν να τραφούν υγιεινά χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση ανοίγοντας τους νέους διατροφικούς ορίζοντες! Η χορτοφαγία είναι μια πολύ ισορροπημένη και νόστιμη διατροφική επιλογή κι όχι μια βαρετή κατανάλωση πρασινάδων! Το κοινό που μας ακολουθεί δεν αποτελείται μόνο από χορτοφάγους, αλλά και από ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη μονοτονία της κρεατοφαγίας. Προσκαλούμε λοιπόν τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της χορτοφαγίας!»
Info: theveggiesisters.gr

Πηγή: NaturaNrg #64

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *