ΨυχολογίαΠροσωπική ΑνάπτυξηVocal Image Η δύναμη της φωνητικής σας εικόνας

Vocal Image Η δύναμη της φωνητικής σας εικόνας

Η φωνή κατέχει πολύ βασικό ρόλο στο κομμάτι της επικοινωνίας και της εντύπωσης που προκαλείται σε κάθε άνθρωπο για το πρόσωπό μας. Η εντύπωση που σχηματίζουν για μας όσοι μας ακούν, το πώς η φωνή βγαίνει από το στόμα μας και ακούγεται στα αυτιά των άλλων, συνθέτει τη Φωνητική μας Εικόνα (Vocal Image). Vocal Image Η δύναμη της φωνητικής σας εικόνας

Το χρώμα της, η ποιότητά της, η σωστή ή λανθασμένη τοποθέτησή της στα ηχεία μας δείχνουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Απηχούν στον χαρακτήρα μας, μάς κάνουν ξεχωριστούς και συμβάλλουν στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς.

της Τζίνας Πούλου, Vocal Coach, Breathing Coach & Instructor (Buteyko Clinic), www.yogayourvoice.com

Το Vocal Image είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στον εργασιακό, αλλά και στον προσωπικό τομέα της ζωής μας. Μια φωνή σταθερή, ακέραιη, αβίαστη και στιβαρή δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα από μια φωνή ασταθή, φοβισμένη. Μία φωνή πνιγμένη και αγχωμένη, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αντιστοίχως, τα ίδια πράγματα μπορούν να ειπωθούν με διαφορετικό ηχόχρωμα και να αποσπάσουν διαφορετικές αντιδράσεις. Είναι αλήθεια ότι η ομιλία και η φωνή ενός ατόμου που μόλις γνωρίζαμε επηρεάζει τη γνώμη που σχηματίζουμε για εκείνο. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη φωνή μας μάς εκθέτει, θετικά ή αρνητικά. Vocal Image Η δύναμη της φωνητικής σας εικόνας

Επαγγέλματα που βασίζονται στο Vocal Image

Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα, εκτός των ηθοποιών και τραγουδιστών, που η φωνή αποτελεί το βασικό τους εργαλείο, που ο τόνος και το χρώμα της φωνής συνδέεται με τον επαγγελματισμό. Επαγγέλματα τέτοια είναι οι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, στελέχη επιχειρήσεων, παρουσιαστές, δάσκαλοι και καθηγητές, receptionists, πωλητές, ασφαλιστές, και άλλα. Υπάρχουν επίσης, και ιδιότητες, όπως οι πολιτικοί και οι ομιλητές – παρουσιαστές σε μια επαγγελματική συνάντηση, που βασίζονται στο Vocal Image τους. Μέσω της φωνής αναδεικνύονται ή κρύβονται η αμηχανία, η ένταση, το άγχος, η φοβία, και άλλα. Φωνές που τρεμοπαίζουν, που σχεδόν δεν ακούγονται, που σπάνε. Φωνές αδύναμες και φτωχές προδίδουν ανασφάλεια, στρες, αβεβαιότητα και σίγουρα δεν πείθουν, όσο σημαντικά ή/και αληθινά είναι αυτά που μοιράζονται.

Η φωνητική αντίληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης και των προθέσεων ενός ομιλητή. Θεωρείται μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων με μεμονωμένες νευρικές αναπαραστάσεις. Πρόκειται για αλυσίδα επεξεργασίας με κατεύθυνση από την ακουστική οδό προς τις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνώση και στο συναίσθημα. Έτσι, η φωνητική κατανόηση καταλήγει να εδραιώνεται στα αισθητήρια, γνωστικά και συναισθηματικά συστήματα επεξεργασίας.

Μην παραβλέπετε τα οφέλη της φωνητικής σας δύναμης

Το Vocal Image είναι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν οι ακροατές με βάση τον ήχο της φωνής μας. Σε μέρη όπου η αρχική επαφή γίνεται μέσω τηλεφώνου, η φωνητική μας αποτύπωση είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς ψυχολόγους, οι πρώτες εντυπώσεις από τον ακροατή (χωρίς οπτική επαφή) σχηματίζονται μέσα σε 6 έως 12 δευτερόλεπτα από τη λήψη του αισθητηριακού σήματος. Ανάλογα με το ηχόχρωμα, αλλά και τον τρόπο χρήσης της φωνής, σχηματίζονται εντυπώσεις που σχετίζονται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του ομιλητή, την ηλικία και το φύλο του. Aκόμη και έως την εθνικότητα και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Σε μια ομιλία ή παρουσίαση το ακροατήριο αποκωδικοποιεί σχεδόν αυτόματα την ψυχική κατάσταση του ατόμου που μιλά.  Αντιλαμβάνεται αν έχει αυτοπεποίθησή, άγχος ή ακόμα και την καλή ή μη γνώση όσων μεταφέρει. Αυτή η διαλεκτική σχέση ομιλητή-κοινού δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης ή και το αντίθετο. Τα φωνητικά σημάδια προδίδουν τη γνώση, την αυτοπεποίθηση, την ψυχική δύναμη, τη γείωση, τη θέληση και γενικότερα την προσωπικότητα. Έρευνα που βασίστηκε σε αντιδράσεις ακροατηρίου σε πραγματικό χρόνο, η οποία αφορούσε στην αξιολόγηση δηλώσεων ομιλητών και στον βαθμό εμπιστοσύνης τους σε αυτές, έδειξε πως ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται άμεσα στα φωνητικά σημάδια. Ο εγκέφαλος μπορούσε να αντιληφθεί την αυτοπεποίθηση και την ψυχική κατάσταση του ομιλητή σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από την έναρξη της ομιλίας από τις φωνητικές εκφράσεις και δονήσεις.

Διαβάστε επίσης ⇒ Η ευεργετική δράση της αναπνοής

Πώς θα βελτιώσετε τη φωνή σας

Η σωστή απόδοση φωνής προϋποθέτει αρχικά σωστή αναπνοή που βασίζεται στο τρίπτυχο LSD (Low-Slow-Deep), δηλ. χαμηλή, αργή και βαθιά αναπνοή. Η πορεία του αέρα μέσα στο σώμα μας χρειάζεται να βρει το κατάλληλο έδαφος. Αυτό σημαίνει ανοιχτό λαιμό, χαλαρό λάρυγγα και γλώσσα, ανοιχτή μαλακή υπερώα. Παρατηρούμε ότι αλλάζει η φωνή μας, αν «παίξουμε» λίγο με τη θέση της γλώσσας (μπροστά-πίσω) ή με το σχήμα του στόματος ή αν χασμουρηθούμε. Μικρές αλλαγές στη στοματική κοιλότητα και στον τρόπο που αναπνέουμε διαφοροποιούν τη χροιά της φωνής και επηρεάζουν το Vocal Image μας. Με τη σωστή διαχείριση και τις καλές ρυθμίσεις του αέρα και των οργάνων που εμπλέκονται στο άνω αναπνευστικό σύστημα, η φωνή μετατρέπεται από σφιγμένη, σκληρή ή αδύναμη, χωρίς ενέργεια και μονότονη σε φωνή με χαρακτήρα.

Σωστή αναπνοή 

Εδώ χρειάζεται για ακόμη μια φορά να τονιστεί η σημαντικότητα της σωστής αναπνοής. H σωστή αναπνοή διαμορφώνει, εκτός της φωνής, μέρος της εικόνας μας. Λανθασμένος αναπνευστικός τρόπος αλλάζει τα δόντια μας, το σαγόνι μας (προγναθισμός), το σχήμα του λαιμού μας και άλλα. Αυτό έχει επιπτώσεις στη φωνητική μας απόδοση και κατ’ επέκταση στο Vocal Image. Η λάθος αναπνοή σχεδόν αδρανοποιεί τη γλώσσα και ρίχνει τη μαλακή υπερώα, με αποτέλεσμα η φωνή να αποκτά διαφορετική χροιά.

Είναι εντυπωσιακό ότι από όσα επικοινωνούμε στους άλλους μόνο ένα 7% της πληροφορίας περνάει με τα λόγια. Σε αντίθεση, ο τόνος και το χρώμα της φωνής ευθύνεται για το 38%, με τη γλώσσα σώματος να πείθει κατά ένα 55%. Παρατηρούμε, επομένως, πόσο σημαντική είναι η φωνή και η αναπνοή. Μια ρηχή αναπνοή αποπνέει άγχος. Η χαμηλή, διαφραγματική αναπνοή εκπέμπει σιγουριά και δύναμη. Επιπλέον, το σώμα χρειάζεται την άρτια και λειτουργική αναπνοή, για να δέσει μυοσκελετικά και να αποκτήσει τη σωστή στάση και γείωση.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε το vocal image σας, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τον τρόπο που αυτό συντίθεται. Πρόκειται για τα φυσικά φωνητικά εργαλεία που συνεργάζονται και παράγουν ήχο. Τα βασικά φυσικά εργαλεία είναι οι πνεύμονες, οι φωνητικές χορδές, ο λαιμός, το στόμα και τα αυτιά. Ασκώντας τα μπορούμε να έχουμε μεγάλο έλεγχο στο πώς χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε τη φωνή μας.

Συμπερασματικά

το Vocal Image εξασφαλίζει μια δυνατή με αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα φωνή, ως αποτέλεσμα της σωστής χρήσης των φυσικών φωνητικών μας εργαλείων και εξασφαλίζει την άρτια διαπροσωπική επικοινωνία. Εάν θέλετε να προβάλλετε μια εικόνα αυτοπεποίθησης και επαγγελματισμού, μην παραβλέπετε τα οφέλη της αποτελεσματικής φωνητικής δύναμης.

Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης