windsurfing_1

Windsurfing: Με τη δύναμη του ανέμου

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Fitness, Ευεξία

Καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος, αρκετός κόσμος αρχίζει να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να αξιοποιήσει τον χρόνο του, όταν βρίσκεται στη θάλασσα. Το windsurfing είναι σίγουρα ένα άθλημα που εντυπωσιάζει, τραβάει την προσοχή και κάνει πολλούς να αναρωτιούνται: θα μπορούσα να το κάνω και εγώ; Είναι δύσκολο; Είναι ακριβό;

του Αντώνη Νικολόπουλου, Εκπαιδευτή

Καταρχάς, να δούμε τι είναι και πώς ξεκίνησε το windsurfing. Πρωτοεμφανίστηκε το 1967. Ήταν μια προσπάθεια να παντρευτεί η ιστιοπλοΐα με το surfing. Το πείραμα πέτυχε, η εξέλιξη του καινούριου σπορ ξεκίνησε και σήμερα πια σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει τον πρωτόγονο εξοπλισμό εκείνης της εποχής! Υπάρχουν καινούρια υλικά που κάνουν τις σανίδες πανάλαφρες, αποδοτικά πανιά για όλα τα γούστα και όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως πανεύκολος εξοπλισμός για αρχάριους που κάνει τελικά το windsurfing προσιτό σε όλους!

Η αρχή είναι το παν!

Ο επίδοξος σερφίστας λοιπόν, έχει τώρα την ευκαιρία να γνωρίσει το άθλημα χωρίς κόπο και χωρίς να χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα σωματικά προσόντα. Παιδιά από 5 ετών, γυναίκες, άνδρες, ακόμα και υπέρβαρα άτομα, μπορούν να βρουν εξοπλισμό στα μέτρα τους για να ξεκινήσουν. Είναι πολύ σημαντικό όμως να ξεκινήσετε σωστά, μέσα από μια πιστοποιημένη σχολή. Εκεί θα μάθετε όλα τα βασικά σχετικά με τον άνεμο, τον εξοπλισμό, την τεχνική και την ασφάλεια. Θα δείτε πόσο εύκολο είναι να κάνετε πορείες με μικρή ταχύτητα από την πρώτη κιόλας ώρα. Καλό θα είναι να παραμείνετε στη σχολή για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να αισθανθείτε ασφαλείς και να έχετε κατανοήσει ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα. Το στάδιο της εκμάθησης μπορεί να είναι εύκολο για όλους, αλλά είναι σίγουρα μόνο η αρχή.

Συνεχίζοντας…  

Ήρθε η ώρα λοιπόν να συνεχίσετε με τον δικό σας εξοπλισμό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ήδη σανίδων και πανιών, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή και βοήθεια από κάποιον έμπειρο, για να κάνετε μια πετυχημένη αγορά. Ίσως αυτή η αγορά αποδειχθεί πολύ κρίσιμη για τη μελλοντική σας πορεία. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Για να ανεβαίνετε σιγά σιγά τα σκαλοπάτια που θα σάς φέρουν πιο κοντά στους στόχους σας, θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο. Δεν θα πρέπει να το δείτε σαν μια εποχιακή (καλοκαιρινή) δραστηριότητα, γιατί έτσι θα περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό της προόδου σας. Οι χειμερινοί μήνες προσφέρουν συνήθως εξαιρετικές καιρικές συνθήκες για εκμάθηση και εξέλιξη στο windsurfing. Με μια καλή ισοθερμική στολή, δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα με τη θερμοκρασία και θα είστε ένας από τους λίγους τυχερούς που απολαμβάνουν τις άδειες παραλίες και τη θάλασσα τον χειμώνα! Εκεί θα γνωρίσετε ανθρώπους με την ίδια φιλοσοφία με εσάς και θα ανακαλύψετε και την άλλη πλευρά του windsurfing: την κοινωνική! Γιατί μπορεί στη θάλασσα να είστε μόνοι σας, αντιμέτωποι με τον άνεμο και τον εξοπλισμό σας, αλλά στην παραλία υπάρχει μια μικρή κοινωνία από ομοϊδεάτες, έτοιμη να βοηθήσει, να μοιραστεί εμπειρίες και φιλία.

Γιατί να επιλέξετε το windsurfing;  

Εάν είστε από 5 έως 75 ετών, αγαπάτε τη θάλασσα και ψάχνετε για μια συναρπαστική δραστηριότητα που να σάς κρατάει κοντά της όλο τον χρόνο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το windsurfing.
Είναι τόσο εύκολο στην αρχή που δύσκολα θα απογοητευτείτε. Στη συνέχεια όμως χρειάζεται συνεχής και μεγάλη προσπάθεια, για να προχωρήσετε και να φτάσετε στο επίπεδο που θα ανταμειφθούν με το παραπάνω οι κόποι σας. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να πετάς κυριολεκτικά πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις δικές σου δυνάμεις και τον άνεμο! Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση για ολόκληρο το σώμα αλλά και το μυαλό, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το windsurfing είναι κυρίως αίσθηση και αντίληψη και λιγότερο σωματική καταπόνηση. Όσο βελτιώνουμε την τεχνική μας, τόσο ξεκουράζουμε το σώμα μας. Αυτός είναι ο λόγος που συναντάμε σερφίστες μεγάλης ηλικίας να ασχολούνται ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Ο εξοπλισμός

Τέλος, το κόστος του εξοπλισμού που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε κυμαίνεται σε πολύ λογικά πλαίσια, κοντά στα 1.300 ευρώ και σίγουρα θα κάνετε απόσβεση, εάν τον κρατήσετε για 2-3 χρόνια. Μια καλή ιδέα είναι η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού σε πολύ καλή κατάσταση και περίπου στη μισή τιμή. Το κόστος της εκπαίδευσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός, είναι συνήθως κάτω από 25 ευρώ την ώρα για μια σειρά μαθημάτων.
Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε ένα νέο τρόπο ζωής;

Πηγή: NaturaNrg #18

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *