Χαλβάς: άρωμα ανατολής

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

halvahΟ χαλβάς του εμπορίου, γνωστός και ως μακεδονικός, δεν γεννήθηκε στη Μακεδονία, αλλά έφτασε στην Ελλάδα από χαλβαδοποιούς της Τουρκίας, οι οποίοι μετέφεραν την τέχνη τους στη χώρα μας.

της Μαρίας Γκέκα

Ο χαλβάς προέρχεται κυρίως από ταχίνι, ζάχαρη και φυτικά έλαια. Για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να προκύψει το ταχίνι.

Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται με το ταχίνι και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Λίγο πριν κρυώσει τελείως, προστίθενται ξηροί καρποί, κακάο, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα.

Μια ιστορία από την Τουρκία

Πρόκειται για το παλαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στη γειτονική χώρα, όπου καταναλώνεται κυρίως σε γεννήσεις και κηδείες σε διάφορες εκδοχές: ρευστές σιμιγδαλένιες πουτίγκες με γλυκό γάλα, χαλβάς με σαφράν και φιστίκια, με σουσάμι, καρύδια και πετιμέζι, βουτυράτες εκδοχές εμπλουτισμένες με κουκουνάρι και κοκκώδεις εκδοχές εμπλουτισμένες με γάλα.

Γευστικός αλλά και θρεπτικός

Το συγκεκριμένο γλύκισμα κυκλοφορεί σε πολλές και ποικίλες γεύσεις, ενώ μια από τις καλύτερες εκδοχές του είναι η βιολογική, όπου τα συστατικά που τον συνθέτουν είναι αγνά και βιολογικά. Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια, ο χαλβάς αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι παρόμοια με του ταχινιού. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χαλβά χρειάζεται προσοχή, καθώς 100 γρ. προϊόντος αποδίδουν γύρω στις 540 θερμίδες.

Δοκιμάστε αυτή την καταπληκτική συνταγή  Χαλβάς Χιονάτος με Πραλίνα

Πηγή: Νaturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *