Ξεροτήγανα Αμοργού

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Τα ξεροτήγανα ή κατιμάρια είναι παραδοσιακό γλύκισμα από την Αμοργό! Για τους Αμοργιανούς τα ξεροτήγανα δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέρασμα αλλά τα προσφέρουν στους γάμους και τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι.

Συνταγή: Εύα Μονοχάρη

Προετοιμασία: 30’ λεπτά, Αναμονή: 2 ώρες

Υλικά για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 ml. νερό, 250 ml. Ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Υλικά για το σιρόπι: 1000 γρ. ζάχαρη, 750 ml. Νερό, 1 φλιτζάνι μέλι, μερικές σταγόνες λεμονιού.
Υλικά για το πασπάλισμα: σουσάμι, αμύγδαλα, κανέλα σκόνη.

Εκτέλεση

  1. Προεργασία: ετοιμάζουμε το μείγμα για το πασπάλισμα. Σπάμε τα αμύγδαλα στο γουδί ή στο multi και τα καβουρδίζουμε με το σουσάμι.
  2. Παρασκευή ζύμης: σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά. Διπλώνουμε σε σχέδια που μας αρέσουν. Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Παρασκευή σιροπιού: όσο τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι. Αφήνουμε να βράσουν για 10’ λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
  4. Σιρόπιασμα: ρίχνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι, με προσοχή για να μη σπάσουν! Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι – αμύγδαλο και κανέλα!

Πηγή: NaturaNrg #34

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *