Αρχική NRGFresh Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

18458
Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Υπερτροφές. Η ίδια η λέξη ακούγεται ως υπερβολή και φαντασία. Σίγουρα, δεν υπάρχουν τροφές που χαρίζουν υπερδυνάμεις, αλλά οπωσδήποτε ορισμένες τροφές έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες που μας βοηθούν να αποτρέψουμε τις ασθένειες και να έχουμε καλύτερη υγεία. Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η αντίσταση του οργανισμού μας τους κρύους μήνες του χειμώνα πέφτει, κι αυτό γιατί τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι μειωμένα λόγω της μικρότερης ηλιοφάνειας, καθώς και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι λιγοστή, λόγω του βαρύτερου ντυσίματός μας. Για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά και, πολλές φορές, για να καταπολεμήσουμε το κρύωμα, χρειάζεται να ρίξουμε το βάρος στη διατροφή μας και να την εμπλουτίσουμε με τροφές που μπορούν να βρίσκονται εύκολα στην κουζίνα μας. Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Υπάρχουν πραγματικά υπερτροφές και, ναι, πολλές από αυτές αναπτύσσονται το χειμώνα. Βέβαια, εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, δεν αρκεί να λαμβάνουμε κάποιες υπερτροφές σποραδικά στο διαιτολόγιό μας. Η συνολική διατροφή και το διατροφικό μας πρότυπο έχει ουσιαστική σημασία. Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Οι χορτοφάγοι τείνουν να ζουν περισσότερο

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επίσης απολαμβάνουν καλή υγεία και αυξημένη διάρκεια ζωής. Γιατί, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και ξηρούς καρπούς, είναι εκείνη που χαρίζει υγεία και μακροζωία. Γιατί ναι, σχεδόν οτιδήποτε φτιάχνει η Μητέρα Φύση είναι μια υπερτροφή!

Ριζώδη λαχανικά

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες χειμωνιάτικες φυτικές τροφές είναι απίστευτα θρεπτικές, πραγματικές υπερτροφές. Τα πιο «ζεστά» λαχανικά που κάνουν καλό στο σώμα μας είναι τα ριζώδη λαχανικά όπως καρότο, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ραπανάκι, γιαμ, παντζάρια, γογγύλια, κ.λπ. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως Β-καροτίνη και βιταμίνη C. Είναι ιδανικά για σούπες και ζωμούς, πραγματικές βόμβες υγείας. Οι σούπες λαχανικών ενισχύουν το ανοσοποιητικό, και είναι το όπλο στην μάχη που δίνει ο οργανισμός απέναντι στις ιώσεις.

Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και ως ενεργειακό – τονωτικό συστατικό, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της εφίδρωσης και στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Επίσης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα θειούχων ενώσεων, οι οποίες εκτός ότι δίνουν στα κρεμμύδια τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους, αποτελούν επίσης ένα πολύ ισχυρό αποτοξινωτικό.

Με περισσότερες από 100 τέτοιες ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κυτταρικό τους τοίχωμα και ευθύνονται για τα δάκρυα στα μάτια μας όταν τα κόβουμε, τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων, από το διαβήτη και την καρδιακή νόσο, μέχρι τον καρκίνο και το άσθμα.

Μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, και σημαντικές βιταμίνες, όπως C, Κ1, Ε, φολικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό.

Ιδιαίτερα η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) αποτελεί ένα σημαντικό αντικαρκινικό φυτοθρεπτικό, του οποίου η δράση έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάπτυξη οιστρογονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών (λουτείνη και ζεαξανθίνη), που βρίσκονται σε αφθονία στα εν λόγω λαχανικά έχει συνδεθεί και αυτή με μειωμένα επεισόδια καρκίνου του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου της μήτρας, δέρματος και στομάχου.

Εσπεριδοειδή

Ενώ τα φρούτα είναι αρκετά λιγότερα το χειμώνα, είναι η ώρα για να… λάμψουν τα εσπεριδοειδή. Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, η βιταμίνη C που περιέχουν και τα υπόλοιπα θρεπτικά τους συστατικά, κάνουν τα εσπεριδοειδή ένα σημαντικό «όπλο» για την καλή μας υγεία. Ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχουν μάς προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή, μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών, να μειώσουν την ικανότητα των αρτηριών να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα και να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το σχηματισμό των πλακών στις αρτηρίες.

Όσπρια

Τα όσπρια της ελληνικής γης είναι μια χορταστική υγιεινή διατροφική επιλογή. Τα προτιμούμε τις κρύες μέρες του χειμώνα αφού μας γεμίζουν ενέργεια. Αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Ξηροί Καρποί

Μερικές φορές οι χειμερινοί μήνες μπορούν να μας κάνουν να καταναλώνουμε comfort foods ως σνακ που όμως περιέχουν άφθονη ζάχαρη που είναι κάκιστη επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν οι ξηροί καρποί που είναι ότι καλύτερο για να τους προσθέσουμε στο πρωινό μας, όσο και στα ενδιάμεσα γεύματα. Τα καρύδια, τα  αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάστανα αποτελούν ιδανικά σνακ. Είναι θρεπτικά και θερμαντικά για να αντιμετωπίσουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα. Περιέχουν βιταμίνες (Β και Ε), μαγνήσιο, σελήνιο και άλλα μικροθρεπτικά που μας προστατεύουν από τους ιούς της γρίπης. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, βέλτιστο καύσιμο για τον οργανισμό για να παράγει θερμότητα.

Μανιτάρια

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια περιέχουν πλήθος βιταμινών. Αποτελούν άριστη πηγή σεληνίου, χαλκού, καλίου και φωσφόρου, ψευδαργύρου και μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μάλιστα, χρησιμοποιούνται συνήθως συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Χειμωνιάτικες υπερτροφές για ένα γερό ανοσοποιητικό

Ζεστά Ροφήματα

Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Ιδιαίτερα, το πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχει καφεΐνη που τονώνει, αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. Ακόμη, δοκιμάστε αποτοξινωτικά ροφήματα που περιέχουν πιπερόριζα, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ροφήματα βοτάνων

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς, κατατάσσεται στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Η κουρκουμίνη που αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα πολλών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι ο κουρκουμάς κατατάσσεται ανάμεσα στα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνεται από τη δράση του μαύρου πιπεριού (πιπερίνη).

Ξινολάχανο και προβιοτικά τρόφιμα

Το ξινολάχανο, έχει μια μακρά παράδοση στην κεντρική Ευρώπη, όπου τα λάχανα αφθονούν σε αντίθεση με την μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus. Τα συγκεκριμένα βακτήρια προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την γενικότερη υγεία. Επίσης, καλές πηγές προβιοτικών στη διατροφή μας είναι το κεφίρ αλλά και το τουρσί. Επιλογές τουρσί όπως οι πίκλες (αγγούρι), οι πιπερίτσες και άλλα λαχανικά είναι πολύ πλούσιες σε προβιοτικά.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ξινολάχανο: μια σαλάτα πλούσια σε προβιοτικά 

Κόκκινο κρασί και ρεσβερατρόλη

Χειμώνας και κόκκινο κρασί. Σαν να πηγαίνουν μαζί αυτά …Όχι ότι έχουμε κάποια αντίρρηση με το λευκό ή το ροζέ, αλλά υπάρχει αυτή η τάση, που θέλει τους χειμερινούς μήνες να προτιμούμε το κόκκινο.

Στο κόκκινο κρασί και τα κόκκινα σταφύλια υπάρχουν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η ρεσβερατρόλη και άλλες πολυφαινόλες. Η ρεσβερατρόλη διαθέτει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, επιφέρει θετικές επιδράσεις σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ίδια βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα μούρα, ρόδι, φιστίκια και φασόλια.

Επιλέξτε λοιπόν ένα καλό βιολογικό κόκκινο κρασί που θα συνοδεύει κάθε τόσο τα γεύματά σας. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το glühwein. Είναι αρωματικό ζεστό κρασί, που μπορείτε να καταναλώσετε, είτε για την απόλαυσή σας, είτε για το κρυολόγημα. Φτιαγμένο συνήθως, με μπαχαρικά, φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα, μέλι, είναι βάλσαμο να το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο δίπλα στο τζάκι τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Πηγή: Naturanrg125o, www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΤο σαλιγκάρι στην υπηρεσία της ομορφιάς
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Δήμου Περιστερίου στην Ώρα της Γης