Αρχική Υγεία Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Χονδροπάθεια επιγονατίδας
Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας παρατηρείται κυρίως στις έφηβες και σε άτομα μικρότερα των 40 ετών, ιδιαίτερα γυναίκες.

Του Δημήτρη Κωνσταντή, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Η Χονδροπάθεια επιγονατίδας (ή χονδρομαλάκυνση) της επιγονατίδας χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και μικρορωγμές του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας. Είναι συχνή αιτία πόνου στους εφήβους και στους νέους ενήλικες. Τα συμπτώματα οφείλονται στις αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας ή και της μηριαίας τροχιλίας . Δεν συνοδεύεται πάντοτε από πόνο και αρκετές φορές ο βαθμός των αλλοιώσεων δεν σχετίζεται με τα συμπτώματα.

Παθοφυσιολογία

Στους εφήβους ο χόνδρος όταν δέχεται μεγάλη και ανώμαλη πίεση γίνεται μαλακός, ως αποτέλεσμα των μεταβολών στη δομή που συνοδεύουν την ταχεία σκελετική ανάπτυξη και την ανισορροπία των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του γόνατου.
Έτσι οδηγείται σε εξάλειψη της απαλότητας του αρθρικού χόνδρου της οπίσθιας επιφάνειας της επιγονατίδας (χονδρομαλάκυνση). Οι αλλοιώσεις του χόνδρου συνεπεία της χονδροπάθειας αρχίζουν να γίνονται κλινικά εμφανίσιμες μετά το 20ό έτος της ηλικίας.
Στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 40 ετών ο αρθρικός χόνδρος εκφυλίζεται σαν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, οδηγώντας σε οστεοαρθρίτιδα του γόνατου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

•Κακώσεις
•Σύνδρομο αυξημένης πλάγιας πίεσης της επιγονατίδας
•Επιγονατιδομηριαία δυσπλασία
•Πρωτοπαθής εκφύλιση του χόνδρου
•Βλαισογονία
•Πλημμελής ευθυγράμμιση της επιγονατίδας στην μηριαία τροχιλία λόγω υπεξαρθρήματος, ανισορροπίας των τετρακεφάλων ή ραιβότητας/βλαισότητας της κνήμης
•Αδυναμία και διάταση των τετρακεφάλων
•Πλατυποδία και υπερευλυγισία των αρθρώσεων
• Αύξηση της γωνίας Q
• Υψηλή επιγονατίδα

Χονδροπάθεια επιγονατίδαςΚλινική εικόνα

♦  Bύθιος και ενίοτε έντονος πόνος στο πρόσθιο τμήμα του γόνατου, ακριβώς πίσω από την επιγονατίδα κατά τη βάδιση, το τρέξιμο ή το πήδημα. Ο πόνος είναι πιο έντονος όταν ο ασθενής καταπονεί το γόνατο, κυρίως όταν ανεβαίνει ή κατεβαίνει σκάλες και το κρατάει σε θέση πλήρους κάμψης για πολλές ώρες π.χ. οκλαδόν (σημείο «κινηματογράφου» ή «θεάτρου»).

♦ Σε ήπιες περιπτώσεις, η εικόνα είναι ασαφής και εντοπίζεται δύσκολα. Άλλοτε, είναι μόνιμος, έντονος και εντοπίζεται σε μια ορισμένη περιοχή του γόνατος. Σπάνια, υπάρχουν συμπτώματα και στην ανάπαυση.

♦ Αίσθημα «πιασίματος» ή αστάθεια του γόνατου

♦ Κριγμός κατά τη δοκιμασία της κάμψης και της έκτασης του γόνατου (αν και σε νεαρά άτομα μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο), ο οποίος γίνεται εντονότερος στο ανέβασμα σκάλας και το τρέξιμο

♦ Ατροφία των τετρακεφάλων

♦ Δυσκαμψία του γόνατος, αν και το εύρος κίνησης της άρθρωσης δεν επηρεάζεται

Ευρήματα

•Κριγμός και ενόχληση, όταν η επιγονατίδα μετατοπίζεται παθητικά μέσα στην μηριαία τροχιλία
•Υπεξάρθρημα της επιγονατίδας που προκαλείται εύκολα
•Πόνος με τις παθητικές κινήσεις και την ταυτόχρονη συμπίεση τις επιγονατίδας πάνω στη μηριαία τροχιλία
•Πόνος στη διάρκεια της σύσπασης του τετρακεφάλου, όταν η επιγονατίδα συγκρατείται στη μηριαία τροχιλία με το γόνατο σε πλήρη έκταση
•Αύξηση της γωνίας Q του τετρακεφάλου. H γωνία Q είναι μία γραμμή η οποία ενώνει την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα με το μέσον της επιγονατίδας και το μέσον της επιγονατίδας με το κνημιαίο κύρτωμα με το γόνατο σε πλήρη έκταση. Στους άντρες, ο μέσος όρος της γωνίας Q είναι 14°, ενώ στις γυναίκες 17°. Αύξηση της γωνίας Q πάνω από το μέσον όρο είναι ένδειξη ανώμαλης ευθυγράμμισης της επιγονατίδας
•Βλαισογονία κατά την αξονική μέτρηση του κάτω άκρου

Απεικονιστικός έλεγχος

Η απλή ακτινογραφία και η απλή CT έχουν περιορισμένη χρησιμότητα στη διάγνωση της χονδροπάθειας της επιγονατίδας, εκτός εάν η νόσος είναι προχωρημένη, οπότε δείχνουν υποχόνδρια σκλήρυνση και σχηματισμό οστεοφύτων. Ακτινολογικά, η χονδροπάθεια της επιγονατίδας απεικονίζεται καλύτερα σε κατ’ εφαπτομένη προβολή ή σε μεγαλύτερη γωνία. Στη θέση αυτή απεικονίζεται με σαφήνεια η μηριαία τροχιλία και η επιγονατίδα. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μας αποκαλύψει πρώιμες βλάβες του χόνδρου πριν αυτές γίνουν εμφανείς στην ακτινογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία κατά κανόνα έχει φυσιοθεραπευτική προσέγγιση μέσω προγραμμάτων μυϊκής ενδυνάμωσης της περιοχής του γόνατου. Σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι η ενημέρωση και η επανεκπαίδευση του ασθενή ώστε να προλαμβάνει τυχόν νέα υποτροπή του προβλήματος στο μέλλον. Περιλαμβάνει επανεκπαίδευση στη σωστή στάση, συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις των γονάτων, πρόγραμμα ασκήσεων και αποφυγή δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μεγάλες γωνίες στην κίνηση του γόνατου, όπως είναι το βαθύ κάθισμα, το ανέβασμα σκάλας κ.λπ.

Χονδροπάθεια επιγονατίδας και άθληση

Χονδροπάθεια επιγονατίδας και ο ρόλος της άθλησης

Η καταπόνηση της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης γίνεται σε κάμψη του γόνατου. Έτσι θεωρείται ότι βλάπτουν τα εξής αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, άλμα μετ’ εμποδίων, ξιφασκία, taek won do, ορειβασία σε κλίση, τρέξιμο στην άμμο κ.λπ. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της αποκατάστασης ωφέλιμα είναι το βάδισμα στον ίσιο δρόμο, το ελαφρό τρέξιμο, η κολύμβηση, η σουηδική γυμναστική, η αερόβια άσκηση κ.λπ.

Πηγή: Natura Nrg #80

Προηγούμενο άρθρο25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο
Επόμενο άρθροΠώς να σταματήσω την τριχόπτωση;