Χορεύοντας Bollywood… 27 Απρίλη, απόγευμα Σαββάτου και ξαφνικά το Γκάζι πλημμύρισε από χαρούμενους ανθρώπους που χόρευαν στους ήχους μιας απίστευτα ξεσηκωτικής μουσικής. Αυθόρμητα χαμόγελα και αμέτρητα κινητά κατέγραψαν αυτό το ξέσπασμα χαράς και σωματικής έκφρασης. Ήταν το πρώτο Bollywood Flash Mob Event που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Οι τυχεροί που παρευρέθηκαν πήραν μια πρώτη γεύση για το… τι εστί bollywood dance!
της Μαρίας Γκέκα
Συνέντευξη με την Άννα Δημητράτου, ηθοποιό, δασκάλα Bollywood και ανατολίτικων χορών, pilates trainer. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Studio Oriental Expression.
Xαρά, αισιοδοξία και θετική ενέργεια στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης και της πολιτιστικής αποδοχής. Απευθύνεται σε όσους εκφράζονται μέσα από το χορό και επιθυμούν να γίνουν μέλη μίας μαζικής, πρωτότυπης και πολύχρωμης μουσικής παράστασης.
Πριν ένα μήνα περίπου διοργανώσατε το 1ο Βollywood Flash Mob στην Ελλάδα στην Πλατεία Κεραμεικού. Από τη μεγάλη συμμετοχή παρατηρήσαμε ότι ο χορός Bollywood αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι ακριβώς είναι αυτός ο χορός;
Ο χορός Bollywood είναι ο χορός της «Απόλυτης Χαράς». Η λέξη Bollywood δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 70 και χαρακτηρίζει τον ινδικό εμπορικό κινηματογράφο. Το όνομά του προκύπτει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (η πρώτη παραγωγός ταινιών) και Hollywood. Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία που παράγει πάνω απο 1.000 ταινίες το χρόνο. O χορός είναι μια μίξη κλασικών ινδικών χορών Kathak, Bharata natyam, Odissi, κινήσεις παραδοσιακών ανατολίτικων χορών, καθώς και στοιχεία salsa, flamenco, jazz, hip-hop και music dance. Ο χορός είναι άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός.
Για ‘μένα ο χορός Bollywood είναι μια χορευτική … Επανάσταση. Ξέφυγε από τις παραδοσιακές μορφές του ινδικού χορού, διατηρώντας όμως πολλά στοιχεία του, (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται) και διαμόρφωσε το δικό του στυλ. Δανειζόμενος από τη Δύση ελεύθερες κινήσεις και από την Ινδία πιο παραδοσιακές, ο χορός Bollywood μάς αφηγείται ιστορίες με έντονο χορευτικό τρόπο.
Σε ποιους απευθύνεται;
O χορός Βollywood απευθύνεται σε όλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Χορεύεται και από ένα άτομο αλλά και σε γκρουπ.
Ποια είναι τα οφέλη αυτού του χορού;
Πρώτα απ’ όλα έχει μια καταπληκτική θετική ενέργεια που διαχέεται σε όλους όσοι συμμετέχουν. Παράγει έντονα συναισθήματα, μια και όπως είπαμε διηγείται ιστορίες. Με τον τρόπο αυτόν η κάθε κίνηση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Αυτό που όμως είναι πιο σημαντικό είναι ότι – κατά την άποψή μου – είναι το καλύτερο fitness πρόγραμμα στον κόσμο, καθώς γυμνάζει απίστευτα όλους τους μυς του σώματος.
Πώς … προέκυψε η αγάπη σου για το Βοllywood;
Θα έλεγα ότι «αναγκάστηκα» να μάθω Βοllywood, αφού υποδύθηκα το ρόλο μιας Ινδής χορεύτριας («Bells» της Yasmin Whittaker–Khan, «Θέατρο Αγγέλων Βήμα») και έτσι έπρεπε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μάθω να χορεύω Bollywood. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν, αφού τότε δεν υπήρχαν δάσκαλοι Bollywood στην Ελλάδα. Έτσι αγάπησα αυτό το χορό και αποφάσισα πως πρέπει να γίνει γνωστός και στην Ελλάδα. Αυτό που με ενθουσίασε είναι η θεατρικότητα του χορού αυτού. Θα έχετε σίγουρα δει ταινίες Bollywood και πώς μέσα από το χορό εκφράζονται συναισθήματα και μεταφέρονται μηνύματα με την έκφραση, τα μάτια, την κίνηση.
Ο χορός Βοllywood είναι ένας απίστευτα θεατρικός χορός, ενώ παράλληλα είναι δυναμικός, χαρούμενος και με τεράστια θετική ενέργεια. Κάθε χορογραφία Bollywood είναι για ‘μένα ένα απίστευτης ομορφιάς χορο-θεατρικό μονόπρακτο. Και φυσικά, για να μην παραβλέπουμε και τη φυσική μας κατάσταση, ο χορός αυτός γυμνάζει σχεδόν όλες τις ομάδες μυών: από τους μυς του προσώπου μέχρι και τα ακροδάχτυλα των χεριών και τα μάτια.
Μάθαμε επίσης ότι ετοιμάζετε το 1ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό!
Πράγματι, πρόκειται για ένα γεγονός με ιδιαίτερη πολιτιστική χροιά. Θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Δόρα Στράτου», 28-30 Ιουνίου 2013. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα γίνουν 2 παραστάσεις (Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιουνίου), 11 σεμινάρια από μεγάλους δασκάλους και χορογράφους (θα δοθούν πιστοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους), καθώς και διαλέξεις, bazaar και προβολή ντοκιμαντέρ.
Στο Φεστιβάλ αυτό θα συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές και ομάδες χορού από όλο τον κόσμο. Στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ έχουν ενταχθεί χοροί και σεμινάρια ινδικού χορού – παραδοσιακού και μοντέρνου – ανατολίτικων χορών, μοντέρνων χορών αλλά και κάποιων ελληνικών χορών. Πιστεύω ότι η επιλογή αυτή θα αγγίξει κάθε τάση και χορευτική έκφραση.