LifeΑχ, να είχα περισσότερα χρήματα …;

Αχ, να είχα περισσότερα χρήματα …;

 

Κάποια στιγμή, όλοι μας το έχουμε ξεστομίσει και ίσως περισσότερες φορές το έχουμε αναλογιστεί! Ιδιαίτερα δε, αν η αφορμή αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και ανίσχυροι, όταν η ευχή δεν ευοδώνεται…! -Αχ, να είχα περισσότερα χρήματα …;-

της Ειρήνης Ρηγοπούλου, phd. Σύμβουλος επαγγελματιών και επιχειρηματιών στο χώρο του wellbeing & wellness, irigop@aegean.gr

 

Δεδομένου λοιπόν ότι τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω τόσο στην ευχή, όσο και στον αναστοχασμό της, γιατί τελικά αυτός είναι που θα μας δώσει την λύση:

Τι επιδιώκουμε πρακτικά, ζητώντας περισσότερα χρήματα (δηλ. χρηματικό κεφάλαιο;). Είτε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μας ή και το μέσον για την παραπάνω ανάπτυξη μας (της επιχείρησής μας)

Πρακτικά δε, τα (παραπάνω) χρήματα τα επιζητούμε γιατί αποτελούν τους πόρους, το όχημα, το μέσον για να συμβεί κάτι άλλο…

Όμως την ίδια στιγμή που έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στην (συχνά μην πραγματοποιούμενη) απόκτηση τους, αναρωτιέμαι: πόσο σωστά, αποτελεσματικά, με τη βέλτιστη απόδοση αξιοποιούμε τις άλλες μορφές «χρήματος» (δηλ. κεφαλαίου) που ήδη διαθέτουμε; Τις περισσότερες φορές υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος βελτίωσης – Για αυτές τις περιπτώσεις, θα συζητήσουμε σήμερα. Στην προηγούμενη «συνάντησή» μας συζητήσαμε για μια άλλη μορφή διαθέσιμου «κεφαλαίου» που έχουμε: το χρόνο – ανατρέξτε λοιπόν στο προηγούμενο τεύχος για να ξαναδείτε τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζουμε τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του. Όμως ο χρόνος ή το χρήμα ΔΕΝ αποτελούν τις μοναδικές πηγές «κεφαλαίου», πόρων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε:

Να μερικές ακόμη:
  • Τα προϊόντα που διαθέτουμε στο κατάστημα ή διακινούμε στην επιχείρηση μας, ή οι υπηρεσίες τις οποίες διαθέτουμε αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο, το σημαντικότερο κεφάλαιό μας για την επόμενη μέρα.
  • Εμείς οι ίδιοι, ως οντότητες που συμβάλουν στο να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία σε ότι προσφέρουμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητά μας, επίσης – (γι’αυτό πρέπει να μας φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο)
  • Οι συνεργάτες μας (είτε εσωτερικοί ή άλλοι εξωτερικοί partners) και οι σχέσεις μας μαζί τους, επίσης παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο, που όταν τον συνειδητοποιήσουμε συχνά ξαφνιαζόμαστε!
  • Τέλος, οι ίδιοι μας οι πελάτες: δεν είναι τυχαίο ότι έχει διαχρονικά επιβεβαιωθεί το ίδιο και το ίδιο: οι πελάτες σας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό σας!

Τι κάνουμε λοιπόν για όλες αυτές τις μορφές κεφαλαίου

Στις περισσότερες μορφές τίποτε ή κάποιες άλλες ελάχιστα… , ακόμη χειρότερα, πολύ συχνά παίρνουμε αποφάσεις εις βάρος των «κεφαλαίων» αυτών:

  • Πόσο πολύ εκτιμούμε κάθε πελάτη μας προκειμένου να σχετιστούμε μαζί του με γνώμονα να μεγιστοποιήσουμε την (αμοιβαία μας) ικανοποίηση για να θέλουμε και οι δύο να οικοδομήσουμε μια μακροχρόνια πιστή σχέση;
  • Σε ποιο βαθμό έχουμε εκτιμήσει και εμπιστευθεί τους συνεργάτες μας επιτρέποντας τους να εξωτερικεύσουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους, προτρέποντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες για το καλό της δραστηριότητας, και αναδεικνύοντας και ανταμείβοντας (όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά, αλλά κυρίαρχα ψυχολογικά/ συναισθηματικά) τη στάση τους;
  • Πόσο πολύ μας σεβαστήκαμε όχι μόνο προκειμένου να μην μας φτάνουμε στα εξαντλητικά όρια αυτο-κατηγόριας, η οποία μόνο βιώσιμη λύση δεν είναι όσον αφορά τον εαυτό μας;
  • Τέλος, κάθε μεμονωμένο προϊόν / υπηρεσία που διαθέτουμε αποτελεί μια πηγή πλούτου – αν θεωρούμε ότι δεν διαθέτει τις αξίες για να το κάνει, τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σχέση της επιχείρησης μας μαζί του.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, καθώς δύο πράγματα συμβαίνουν: ο χρόνος, τα προϊόντα, εμείς και οι συνεργάτες μας, οι πελάτες, αποτελούν τις άυλες και υλικές μορφές κεφαλαίου που κάθε επιχείρηση διαθέτει!

Η αξιοποίηση αυτών των μορφών κεφαλαίου είναι που παράγει και το χρηματικό κεφάλαιο που τόσο επίμονα προσδοκούμε!! Το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι η μόνιμη και με ήθος διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησής τους…

Σταθείτε μπροστά από καθέναν από τους πόρους αυτούς και αναρωτηθείτε: «πώς πρέπει να λειτουργήσω, τι αποφάσεις πρέπει να πάρω οι οποίες θα αξιοποιήσουν και θα προκαλέσουν την απόδοση καθενός από τους πόρους αυτούς στο μέγιστο βαθμό;
Εκτιμώντας τα, και βασιζόμενοι στα θετικά που το καθένα διαθέτει, θα σας δείξει το δρόμο!

Πηγή Natura Nrg #87

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης