Από τις πρώτες αναμνήσεις μας από την παιδική ηλικία, τα Χριστούγεννα έχουν ταυτιστεί με απίστευτα γλυκές λιχουδιές για τους περισσότερους από εμάς. Μεγαλώσαμε όμως και μάθαμε πόσο κακό κάνει η ζάχαρη και όλα τα ζωικά (βούτυρα –κρέμες γάλακτος) που χρησιμοποιούμε. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα, χωρίς φορτία ζάχαρης και ζωικών;
Της Μαρίας Γκέκα
Η απάντηση είναι εκπληκτικά εύκολη. Μας τη δίνει η αγαπημένη μας συνεργάτιδα κ. Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc στη Χορτοφαγική Διατροφή, η οποία θα μας μάθει πώς να φτιάξουμε vegan γλυκά με τις σωστές αντικαταστάσεις.
Είναι απλό, θα το δείτε παρακάτω με τις συνταγές που σας προτείνουμε! Θα ανακαλύψετε έναν ολόκληρο κόσμο με γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
Βασιλόπιτα vegan
Υλικά
1 κγ κανέλα, 1/2 κγ μοσχοκάρυδο, 1/2 κγ τζίντζερ σκόνη
280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ ζάχαρη καρύδας
120 γρ καρύδια ψιλοαλεσμένα
1 κγ baking powder
2 κγ μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ½ σφινάκι ξύδι
1/2 κγ αλάτι
240 ml χυμός μανταρίνι ή/και λεμόνι
120ml σπορέλαιο (ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης)
2 κγ βανίλια σε σκόνη
240ml ρόφημα σόγιας που το έχεις ανακατέψει με 1 κσ ξίδι και το έχεις αφήσει για λίγα λεπτά
3 κσ ρεβιθάλευρο χτυπημένο με 4 κσ κρύο νερό
Αλεύρι αμυγδάλου για το στόλισμα και σπόρους ροδιού
Ετοιμασία
Ανακατεύετε πρώτα τα στερεά (εκτός από το ρεβιθάλευρο), σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα υγρά και τα προσθέτετε στα στερεά, ανακατεύοντας καλά. Στο τέλος προσθέτετε και το χυλό από ρεβιθάλευρο.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα τσέρκι λαδωμένο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Είναι έτοιμη όταν την τρυπήσετε με ένα μαχαίρι και δεν έχει υγρασία, όπως σε ένα κέικ.
Όταν κρυώσει, βγάλτε την από το τσέρκι και τοποθετήστε το φλουρί από κάτω τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Κατόπιν, στολίστε με αλεύρι αμυγδάλου αντί για ζάχαρη άχνη.
Fudge με αποξηραμένα φρούτα
Αυτό το σοκολατένιο fudge κέικ, χαμηλών θερμίδων, χωρίς γλουτένη είναι γεμάτο με την αφθονία των αποξηραμένων φρούτων, τη νοστιμιά του αμυγδαλοβούτυρου και του ακατέργαστου ωμού κακάο.
Υλικά
215 γρ (1 1/4 φλιτζάνια) ολόκληρα αποξηραμένα βερίκοκα
250 γρ δαμάσκηνα, κομματιασμένα, ψιλοκομμένα
145 γρ (1/2 φλιτζάνι) άλειμμα αμυγδάλου
500 γρ κουβερτούρα
60ml (1/4 φλιτζάνι) λιωμένο λάδι καρύδας
1 πρέζα αλάτι
1 κουτάλι σούπας ακατέργαστους κόκκους κακάο
Εκτέλεση
Λαδώνετε τη βάση και τις πλευρές μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση 11 x 21 cm (μέτρηση βάσης) και στρώνετε μια αντικολλητική κόλλα ψησίματος, επιτρέποντας στις άκρες να προεξέχουν.
Τοποθετήστε 1 φλιτζάνι βερίκοκα σε ένα σκεύος και τα καλύπτετε με βραστό νερό. Τα αφήνετε για 5 λεπτά να μουλιάσουν. Τα αποσύρετε από το νερό, τα αφήνετε πάνω σε μια πετσέτα κι αφού στεγνώσουν, τα ψιλοκόβετε. Τα υπόλοιπα τα ¼ του φλιτζανιού τα αφήνετε λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα.
Σε ένα τηγάνι καβουρντίζετε τα αποξηραμένα φρούτα βερίκοκα και δαμάσκηνα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σ΄ένα άλλο μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε την κουβερτούρα και ζεσταίνετε ελαφρώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο σκεύος, μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα και αφού ανακατέψετε καλά, μεταφέρετε το μείγμα σας στη μακρόστενη φόρμα.
Γαρνίρετε το fudge με τους ακατέργαστους κόκκους κακάο και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα (έχετε κρατήσει λίγα στην άκρη). Αφήνετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Ωμοφαγικά τρουφάκια με παντζάρι
(συνταγή και φωτο by green chef Νίκος Γαιτάνος, greenchef.gr )
Υλικά
200 γρ. χουρμάδες
350 γρ. καρύδια
30 ml σιρόπι αγαύης
70 ml χυμό παντζάρι
30 γρ. σουσάμι
Ετοιμασία
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια, στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και χτυπάμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και στη συνέχεια πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε σε ένα πιάτο σουσάμι και περνάμε τα τρουφάκια μας μέχρι να καλυφθούν. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες και σερβίρουμε.
Ωμοφαγικά τρουφάκια με κακάο
(συνταγή και φωτο by green chef Νίκος Γαιτάνος, greenchef.gr )
Υλικά
300 γρ. αμύγδαλα
200 γρ. χουρμάδες
50 γρ. κακάο
50 μλ σιρόπι αγαύης
50 γρ. τρίμμα καρύδας
Ετοιμασία
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και πλάθουμε σε μπαλάκια. Στη συνέχεια τα περνάμε από το τρίμμα καρύδας και τα παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Χαλβάς πορτοκάλι με στέβια
(συνταγή και φωτο by green chef Νίκος Γαιτάνος, greenchef.gr )
Υλικά
2 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι νερό
50 γρ. σταφίδες
1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
3/4 του ποτηριού στέβια
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
μία πρέζα τριμμένο κάρδαμο
Ετοιμασία
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι, απλώνουμε το σιμιγδάλι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 7 με 8 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό το νερό, τη στέβια, τη βανίλια και το κάρδαμο. Ρυθμίζουμε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε πρώτα τις σταφίδες και στη συνέχεια το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
Μόλις πάρει μία βράση απλώνουμε το χαλβά μας σε ένα ταψάκι ή σε φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον σερβίρουμε.
Πηγή: naturanrg.gr