ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΧρόνιος Πονοκέφαλος: Αίτια και θεραπεία

Χρόνιος Πονοκέφαλος: Αίτια και θεραπεία

Δεν είναι λίγα τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους παροξυσμούς πονοκεφάλου στη σύγχρονη εποχή. Με τον όρο «πονοκέφαλο» περιγράφουμε τις κρίσεις πόνου που εντοπίζονται στην περιοχή του κεφαλιού.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Αναλόγως της εντοπίσεως, της ποιότητας, των συνοδών συμπτωμάτων και των αιτίων, η κεφαλαλγία διακρίνεται:

  • Στην κεφαλαλγία τάσεως που εμφανίζεται κατά παροξυσμούς, εντοπίζεται σαν στεφάνη αμφοτερόπλευρα στην κεφαλή, είναι χρόνια, επιδεινώνεται από τα συναισθηματικά προβλήματα, την κόπωση, το φως.
  • Στην ημικρανία, που είναι συνήθως ετερόπλευρη, και συνοδεύεται ή ακολουθεί σύνδρομο με ναυτία, εμέτους ή διάφορα συμπτώματα νευρολογικής δυσλειτουργίας, ενεργοποιείται από ορισμένους παράγοντες, όπως συναισθηματική ένταση, έλλειψη φαγητού, ορισμένα φαγητά (π.χ. σοκολάτα), ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντισυλληπτικά).
  • Στην αθροιστική κεφαλαλγία, που προσβάλλει κυρίως άνδρες μέσης ηλικίας, χαρακτηρίζεται από επεισόδια έντονου ετερόπλευρου περιοφθαλμικού πόνου, που συχνά συνοδεύονται από δακρύρροια, κόκκινο μάτι, αντίπλευρη ρινική συμφόρηση.
  • Στην κεφαλαλγία της κατάθλιψης, που είναι χειρότερη το πρωί και συνοδεύει καταθλιπτικά σύνδρομα.
  • Στην κεφαλαλγία της κροταφικής αρτηρίτιδας, που συνοδεύει μία ειδική φλεγμονή της κροταφικής αρτηρίας και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.
  • Στη μετατραυματική κεφαλαλγία, που αναπτύσσεται άμεσα ή εντός ωρών μετά από τραυματισμό της κεφαλής.
  • Στην κεφαλαλγία κατά τον βήχα,
  • Στην κεφαλαλγία των νευρολογικών παθήσεων, που δεν έχει ειδικό χαρακτήρα και πολλές φορές συνοδεύεται από εγκεφαλική δυσλειτουργία.
  • Στην κεφαλαλγία από βλάβη παρακείμενων μορίων
  • Στην κεφαλαλγία των συστηματικών παθήσεων

Οι δύο τελευταίοι τύποι δεν έχουν ειδικό χαρακτήρα, όπως ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε νοσήματα των ματιών. Το ίδιο συμβαίνει στον πονοκέφαλο από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το σύνδρομο της χρόνιας υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας

Η πιο συνήθης μορφή πονοκεφάλου είναι το καλοήθες σύνδρομο της χρόνιας υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας. Το σύνδρομο αυτό, παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Η έναρξη του συνδρόμου μπορεί να γίνει πολύ νωρίς, ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη, να εμφανίζεται δηλαδή ως ημικρανία και να περιλαμβάνει ή όχι τον αυχένα. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Κάποιοι εμφανίζουν καθημερινές κρίσεις, κάποιοι κρίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, κρίσεις που μπορεί να διαρκούν επί ώρες ή να αφυπνίζουν τον άρρωστο κατά τη νύχτα. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες («μυρμηκιάσματα»).

Το σύνδρομο της καλοήθους υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχή στην ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στη νευρομεταβιβαστική ουσία σεροτονίνη και κληρονομικά αίτια. Χαρακτηρίζεται από μια λειτουργική ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου που όμως δεν είναι κακοήθης και ο λεπτομερής παθολογικός έλεγχος δεν αναδεικνύει οργανική βλάβη.

Η διάγνωση της καλοήθους χρόνιας κεφαλαλγίας πρέπει να τίθεται μόνο μετά από ενδελεχή ιατρική εξέταση, διότι ο πονοκέφαλος δεν είναι πάντα αθώο σύμπτωμα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως καρκίνο του εγκεφάλου ή άλλα νεοπλάσματα, υπέρταση, νοσήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης, λοιμώδη νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει αποδείξει ότι δεν οφείλονται σε παθολογική οργανική βλάβη, αλλά αφορά μόνο τη λειτουργική ιδιομορφία που προαναφέρθηκε;

1. Να αποφεύγετε το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ, μειώνουν τη λειτουργική υπεραντιδραστικότητα του εγκεφάλου.
2. Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και των προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα.
3. Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο, φωνές και φως.
4. Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να επιδεινώνουν τις κρίσεις. Παρατηρήστε τις κρίσεις σας και καταργήστε τις τροφές αυτές.
5. Ορισμένα φάρμακα και σκευάσματα μπορεί να επιδεινώσουν την καλοήθη λειτουργική αυτή διαταραχή, όπως τα αντισυλληπτικά. Να μη λαμβάνετε από μόνοι σας συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα.
6. Εάν πάσχετε από υπέρταση ή μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη ή υπερχοληστερολαιμία, πρέπει τα παθολογικά αυτά νοσήματα να αντιμετωπιστούν με τον άριστο δυνατό τρόπο, διότι επεμβαίνουν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η σωστή ετήσια παθολογική προληπτική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται, διότι κατά τη διάρκειά της ανιχνεύονται και θεραπεύονται έγκαιρα τα νοσήματα αυτά.
7. Πρέπει να φροντίζονται με σχολαστικότητα τα δόντια και οι οφθαλμοί. Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν τη λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.
8. Κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου επιβάλλει νέα ιατρική εξέταση, διότι ενδέχεται να έχει επιπλακεί το σύνδρομο με οργανικό νόσημα. Έτσι για παράδειγμα, εάν το σύνδρομο αυτό δεν εμφανιζόταν κατά τον ύπνο, αλλά αλλάζει μορφή και σας αφυπνίζει, πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου.

Πηγή: NaturaNrg #21

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης