ΕυεξίαBody and mindΧρωματοθεραπεία

Χρωματοθεραπεία

Το χρώµα και το φως αποτελούν ισχυρές πηγές ενέργειας που επηρεάζουν την ψυχική και σωµατική µας υγεία. Μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ιδιοσυγκρασία µας, ενώ µας βοηθούν να τονωθούµε αναπληρώνοντας τις ενεργειακές µας απώλειες που υφιστάµεθα καθηµερινά λόγω στρες, κούρασης, εκνευρισµού και άλλων καταστάσεων.

της Μαρίας Γκέκα

Τη σημασία των χρωμάτων τη βρίσκουμε σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τον αιγυπτιακό και τον κινεζικό μέχρι τον αραβικό, ελληνικό, περσικό και περουβιανό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο είχαν τη δύναμη να επηρεάσουν το σώμα, το πνεύμα και το νου του ανθρώπου. Θεωρούσαν επίσης ότι οι μπλε ακτίνες φωτός είχαν μεγαλύτερη ισχύ το μεσημέρι, την εποχή της άνοιξης, ενώ οι κίτρινες ήταν αποτελεσματικότερες την εποχή του καλοκαιριού. Τέλος, οι κόκκινες αχτίδες ήταν ισχυρότερες το απόγευμα, την εποχή του φθινοπώρου.

Επίσης, στην ελληνική αρχαιότητα, ο ίδιος ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποιούσε την ενέργεια των χρωμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ ο Άραβας ιατρός Αβικέννας τον 10ο αιώνα μ.Χ. είχε γράψει ένα βιβλίο για τις θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων.

paint tube colorΗ ευεργετική επίδραση των χρωμάτων

Η χρωματοθεραπεία είναι μία αγωγή που αξιοποιεί τη φωτεινή ενέργεια των χρωμάτων για να διεγείρει το δέρμα ή τα όργανα του σώματος με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους. Αφενός γιατί η φωτονική ενέργεια είναι φορέας ενός ισχυρού ηλεκτρονικού φορτίου και αφετέρου  γιατί όλο το σώμα μας διαθέτει φωτο-υποδοχείς που αντιδρούν  στα φωτονικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ενεργοποιούνται ανάλογα με την έντασή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μεθόδου, κάθε ψυχική ή σωματική διαταραχή, πριν εκδηλωθεί ως σωματικό σύμπτωμα, εκδηλώνεται πρώτα στην αύρα του ατόμου. Mε τη χρωματοθεραπεία, η οποία στην πράξη εφαρμόζεται με την έκθεση του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός, από ειδικούς προβολείς, η αύρα παίρνει τη δόνηση του χρώματος και μεταφέρει τη θεραπευτική της ενέργεια στο σώμα.

Έτσι προλαμβάνονται και οι διάφορες παθήσεις.
Ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τη χρωματοθεραπεία, για την αποκατάσταση του νεογνικού ίκτερου. Tα νεογέννητα με ίκτερο τοποθετούνται σε έναν θάλαμο, ο οποίος φωτίζεται από ένα ειδικό μπλε χρώμα και η ανάρρωσή τους γίνεται σε πολύ πιο σύντομο διάστημα.

Χρωματοθεραπεία στο σπίτι 

Mπορείτε άραγε να ενσωματώσετε τις αρχές της χρωματοθεραπείας στην καθημερινή σας ζωή; Nαι, λέει η χρωματο-ψυχοθεραπεύτρια Άντζελα Pάιτ που συνιστά να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και να επιλέξετε για τους προσωπικούς σας χώρους τα χρώματα εκείνα που πιστεύετε ότι θα φέρνουν θετικές αλλαγές στην ψυχολογία σας.
Aν είσαστε π.χ. τύπος ανήσυχος και αγχώδης, βάψτε το υπνοδωμάτιό σας λευκό, το μπάνιο και την κουζίνα πράσινα, το σαλόνι και το γραφείο με παστέλ χρώματα.

Από την άλλη, η χρωματοθεραπεύτρια-σύμβουλος χρωμάτων Tζουν Mακ Λέοντ επίσης συμβουλεύει: Για να διώξετε το άγχος αλλά και τη μελαγχολική διάθεση, επιλέξτε για όλο το σπίτι και κυρίως για την κουζίνα φωτεινά και χαρούμενα χρώματα: ένα υπόλευκο, ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Συνδυάστε με έπιπλα σε γήινους τόνους και δώστε στο χώρο σας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Τα 7 βασικά χρώματα

paint color splashΚόκκινο: Φυσική δράση:

Τονώνει την ηπατική λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος  Ενδείκνυται σε περιπτώσεις αναιμίας, ανικανότητας, ανοργασμίας, υποθερμίας, κακής κυκλοφορίας του αίματος, αργού μεταβολισμού, ξηροδερμίας, υπότασης, κρυολογήματος, άσθματος, βρογχίτιδας και ρευματισμών. Ψυχική δράση: Συμβάλλει στην έκκριση αδρεναλίνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά με πολλούς τρόπους. Μία κόκκινη λάμπα στο γραφείο, επί παραδείγματι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν δυσκολία στη μάθηση να έχουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη απόδοση. Στοιχεία & πλανήτες: Φωτιά, ήλιος.

Πορτοκαλί: Φυσική δράση:

Καταπολεμά την κούραση, ευνοεί το αναπνευστικό σύστημα, ενώ βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Θεραπεύει ανωμαλίες του σπλήνα, βρογχικά άσθματα, πέτρες στη χολή, παράλυση, ενώ χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση. Ψυχική δράση: Διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία, καθώς και την ενεργητικότητα. Αυξάνει την αισιοδοξία και τη σεξουαλική διάθεση. Στοιχεία & πλανήτες: Νερό, σελήνη.

Κίτρινο:  Φυσική δράση:

Χαρίζει ενέργεια στο πεπτικό σύστημα, τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, απαλύνει δερματικές ανωμαλίες. Ψυχική δράση: Ευνοεί τις πνευματικές λειτουργίες, διάνοια, αντίληψη, ενώ καταπολεμά τη μελαγχολία. Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τη χαρά, την ευθυμία και την  ευχάριστη διάθεση.  Στοιχεία & πλανήτες: Ξύλο, Άρης.

Πράσινο: Φυσική δράση: 

Ελέγχει την καρδιά και μειώνει την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και τη σεξουαλική υπερδιέγερση, απαλύνει το έλκος και θεραπεύει πονοκεφάλους. Ψυχική δράση: Συμβολίζει την ελπίδα, τη νέα ζωή, τη γονιμότητα. Θεραπεύει την αϋπνία και τη νευρικότητα. Στοιχεία & πλανήτες: Γη, Ερμής.
Μπλε: Φυσική δράση: Ενδείκνυται σε περιπτώσεις πυρετού, ενδοκρινολογικών προβλημάτων, έντονων πόνων, φλεγμονών, κολίτιδας, ρευματισμών,  πόνων περιόδου, και διαφόρων κολικών. Μπλε ακτίνες σε συγκεκριμένη συχνότητα χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του ίκτερου στα μωρά. Ψυχική δράση: Το μπλε στον αντίποδα του κόκκινου είναι το χρώμα της ηρεμίας, της ευαισθησίας και των ανώτερων  ψυχικών και νοητικών λειτουργιών. Εξαγνίζει και βοηθά στο διαλογισμό. Στοιχεία & πλανήτες: Δίας.

Ιώδες – βιολετί: Φυσική δράση:

 Βοηθά στην όραση και την ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, προλαβαίνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, τις παθήσεις των πνευμόνων, της όρασης, της ακοής, της όσφρησης. Ψυχική δράση: Συμβολίζει τα καλά κίνητρα, τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις, τον καθαγιασμό της ψυχής. Χαρίζει αυτοέλεγχο, ευημερία, αυξημένη παραγωγικότητα. Στοιχεία & πλανήτες: Κρόνος.

“Κάποια μέρα η χρήση των χρωμάτων θα αντικαταστήσει εκείνη των φαρμάκων”

Δρ. S.J. Quesley

 

Πηγή: NaturaNrg #38

Sas-endiaferei_arrow

Shopping mania

Cinema Therapy: όταν το σινεμά γίνεται… φάρμακο!

Μυθομανία, όταν ο Πινόκιο μεγαλώνει!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης