ΟμορφιάΥαλουρονικό οξύ: ελιξίριο νεότητας ή μόδα;

Υαλουρονικό οξύ: ελιξίριο νεότητας ή μόδα;

Της Μαρίας Γκέκα
Τα τελευταία χρόνια, το υαλουρονικό οξύ έχει συζητηθεί πολύ… κυρίως στη μάχη κατά της γήρανσης, τόσο ώστε να θεωρείται «ελιξίριο νεότητας».
Το 1934 ο Κάρλ Μάγιερ απομόνωσε από το υαλώδες υγρό του βόειου οφθαλμού μια άγνωστη μέχρι τότε μη θειϊκή γλυκοζαμινογλυκάνη και την ονόμασε hyaluronan. Σήμερα η hyaluronan αναφέρεται ως υαλουρονικό οξύ.
Πρόκειται για µια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώµα µας και διαδραματίζει ρόλο βοηθώντας στη σύνθεση του κολλαγόνου. Αποτελεί όμως πράγματι πανάκεια για κάθε πρόβλημα υγείας, όπως πολλοί διατείνονται; Τι πρέπει να προσέχουμε αν το καταναλώνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής;
Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία, η οποία είναι φυσιολογικά παρούσα στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα υγρά, στα μάτια και τις αρθρώσεις. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το υαλουρονικό οξύ δεν είναι οξύ με την καθημερινή έννοια του όρου. Δεν «καίει» δηλαδή τους ιστούς και ο όρος οξύ απευθύνεται μόνο στον βιοχημικό τύπο της ουσίας.
Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια μη θειϊκή γλυκοζαμινογλυκάνη υψηλού μοριακού βάρους. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών και σε όλους τους τύπους ιστών. Με πολύ απλά λόγια στο δέρμα μας αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια υαλουρονικού οξέος τα οποία μαζί με μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ουσίες αυτές είναι μακρομοριακές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε όλα τα θηλαστικά, με τη μορφή πρωτεϊνικών αλυσίδων, διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε ως δέρμα. Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα μόρια του υαλουρονικού οξέος.

Πώς λειτουργεί;

Όπως αναφέρει η κ. Μαρία Καρδάση, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, πρόκειται για µια ουσία που έχει κύρια λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και τη συγκράτηση του νερού σε αυτούς. Μπορεί να συγκρατήσει έως και 1000 φορές το βάρος του σε ποσότητα νερού, γι’ αυτό και θεωρείται βασικός ρυθμιστής της υγρασίας του δέρματος.
Με λίγα λόγια, το υαλουρονικό οξύ είναι αποφασιστικής σηµασίας για την ενυδάτωση της επιδερµίδας, ενώ λειτουργεί και ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο του δέρµατος. Με το πέρασµα του χρόνου όµως τα ποσοστά του φθίνουν, µε αποτέλεσµα την αφυδάτωση και επακόλουθη γήρανση των ιστών και εποµένως και του δέρµατος. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται µετά την ηλικία των 35-40 και επιβαρύνεται από επιπρόσθετους παράγοντες, όπως το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση κ.λπ.
Ακόμη, παρεμβαίνει στον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των κυττάρων, ενώ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην επούλωση τραυμάτων και σημαντική αντιφλεγμονώδη επίπτωση τόσο στη χρόνια όσο και στην οξεία φλεγμονή. Στόχος της αντιγήρανσης είναι η αύξηση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος κατά την ενήλικο ζωή. Τα εργαστήρια της βιοτεχνολογίας καλλυντικών ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής χρειάστηκαν αρκετές 10ετίες από το 1934 που πρωτοπροσδιορίστηκε η χημική του σύνθεση, μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, αρχικά ως ενέσιμο υλικό μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες ή ως συστατικό κρεμών. Τα συμπληρώματα διατροφής του υαλουρονικού οξέος ήρθαν να ολοκληρώσουν τη γκάμα των ήδη υπαρχουσών μορφών του.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας, όταν μειώνεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος ;

✓ Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό
✓ Μειώνεται ο όγκος των χειλέων
✓ Παρατηρείται απώλεια όγκου περιοφθαλμικά και στις παρειές
✓ Έχουμε πτώση του ακρορυνίου και δημιουργία ρυτίδων

Ως συμπλήρωμα διατροφής. Τι να προσέχουμε;

Λόγω της μεγαλομοριακής μορφής του το υαλουρονικό οξύ είναι αδύνατον να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. Έγιναν προσπάθειες για την τροποποίησή του σε απρορροφήσιμη μορφή. Ένα φυσικό συµπλήρωµα διατροφής που παρέχει τον κατάλληλο συνδυασµό βιοδιαθέσιµου υαλουρονικού οξέος µε άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (Vit C και Zn) µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την εµφάνιση αλλά και τη γενικότερη υγεία του δέρµατος και των συνδετικών ιστών (αρθρώσεις, µαλλιά, νύχια, µάτια).
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες, τα οποία διατίθενται σε χώρους µε συµβουλευτική υποστήριξη, όπως για παράδειγµα στα φαρµακεία. Πάντως και η φυσική προέλευση των πρώτων υλών πρέπει να αποτελεί σηµαντικό παράγοντα στην επιλογή µας.

Έχει παρενέργειες;

Είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Σπάνια, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι όταν λαμβάνεται από το στόμα. Όταν χρησιμοποιείται εγχυόμενο, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή έγχυσης.
Ειδικές προφυλάξεις: Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στα εξής:
✗ Εγκυμοσύνη
✗ Θρομβοεμβολικά επεισόδια
✗ Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
✗ Ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ

Εάν θηλάζετε, μη χρησιμοποιείτε υαλουρονικό οξύ. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και ποια επίδραση μπορεί να έχει σε ένα βρέφος.

Εντάξτε στη διατροφή σας τις σωστές τροφές

Σπουδαίο επίσης ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος του σώματος παίζει το διαιτολόγιο. Σύμφωνα με μια ιαπωνική έρευνα, η πλούσια διατροφή σε λαχανικά και φρούτα, κυρίως γλυκοπατάτα, πατζάρια, φασόλια σόγιας και υποπροϊόντα, καθώς επίσης και κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο από κομμάτι κοντά σε μέρη συνδετικών ιστών, όπως το «μπούτι» του κοτόπουλου ή το μοσχαρίσιο «ποντίκι», βοηθούν στην άνοδο των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό.

Πηγή: NaturaNrg #59

Sas-endiaferei_arrow

Πόσο ενυδατωμένοι είστε;

Χρειάζεσαι ανανέωση; Βρες τι σου ταιριάζει….

Η ωραία… κοιμωμένη. Εσείς κοιμάστε… και το δέρμα σας αναγεννιέται!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης