ΕυεξίαBody and mindΓιόγκα ενάντια στις αλλεργίες

Γιόγκα ενάντια στις αλλεργίες

 

Είναι γνωστό πως η βουλωμένη μύτη μάς δυσκολεύει όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και στην πρακτική της γιόγκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε! Το αντίθετο.

Pure Yoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου, Studio: Pada Yoga, Outfit: BAYA.fit-Active wear

Όταν η αναπνοή μας διαταράσσεται από αλλεπάλληλα φταρνίσματα μπορεί η αναπνοή να γίνει επιφανειακή και να πιέζονται οι μύες που υποστηρίζουν τα πλευρά. Μια ήπια πρακτική που τεντώνει τις πλαϊνές πλευρές του κορμού καθώς και την μπροστινή και την πίσω πλευρά, μπορεί να αντιστρέψει αυτήν τη διαδικασία. Η διάταση του κορμού μας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερο εύρος κίνησης του στέρνου. Για να μην πούμε για την ενίσχυση της πεποίθησης ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Αν οι όρθιες στάσεις μοιάζουν πολύ κουραστικές μπορούμε πάντα να στραφούμε στις καθιστές στάσεις που θα μας βοηθήσουν να βαθύνουμε την αναπνοή μας. Μπορούμε να μετράμε αργά μέχρι το τρία κατά τη διάρκεια της εισπνοής και μέχρι το τέσσερα κατά τη διάρκεια της εκπνοής. Σταδιακά μπορούμε να επιμηκύνουμε την αναπνοή μας: να μετράμε μέχρι το τέσσερα στην εισπνοή και μέχρι το πέντε στην εκπνοή, με την προϋπόθεση ότι δεν νιώθουμε δυσάρεστα και ότι η αναπνοή ρέει απολύτως φυσικά. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ένα ρυθμό ωφέλιμο για εμάς.

Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

1. Όρθια πλάγια κάμψη

Στεκόμαστε σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια ψηλά. Κάνουμε κάμψη του κορμού στο πλάι προσέχοντας να μην κινείται η λεκάνη μας προς την αντίθετη μεριά από αυτήν που κινούνται τα χέρια μας. Αντίθετα, προσπαθούμε να μείνει η λεκάνη μας όσο πιο ουδέτερη γίνεται. Επαναλαμβάνουμε απ’ την άλλη μεριά.

2. Δυναμικός πολεμιστής 1 (Virabhadrasana 1)

Υψώνουμε τα χέρια μας καθώς λυγίζουμε το μπροστινό γόνατο. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τα χέρια μας καθώς τεντώνουμε το μπροστινό γόνατο. Επαναλαμβάνουμε, κινούμενοι με την αναπνοή μας.

3. Σκύλος που κοιτάζει κάτω, παραλλαγή (Adho Mukha Svanasana, variation)

Τοποθετούμε δύο τούβλα ή δύο χοντρά βιβλία στο πάτωμα για τις παλάμες μας και ένα για να στηρίξουμε το μέτωπό μας. Από τη θέση τραπεζάκι ερχόμαστε σε Σκύλο που Κοιτάζει Κάτω. Αυτή η ανεστραμμένη θέση αναζωογονεί την καρδιά και τους πνεύμονες, ενώ ηρεμεί το νου. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα τούβλα κοντά σε τοίχο για να μην γλιστράνε. Μένουμε για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

4. Μικρή γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Διπλώνουμε 2-3 κουβέρτες και ξαπλώνουμε ανάσκελα με το μεγαλύτερο μέρος του κορμού μας ξαπλωμένου πάνω στις κουβέρτες. Βεβαιωνόμαστε ότι οι ωμοπλάτες μας βρίσκονται έξω απ’ τις κουβέρτες και η κορυφογραμμή των ώμων στο πάτωμα. Τοποθετούμε τις φτέρνες πάνω σε ένα τούβλο.

5. Θέση του πτώματος, υποστηριγμένη (Supported Savasana)

Ξαπλώνουμε ανάσκελα απλώνοντας τον κορμό μας όσο περισσότερο μπορούμε και υποστηρίζουμε το κεφάλι μας με μια διπλωμένη κουβέρτα. Τοποθετούμε, επίσης, μια κουβέρτα διπλωμένη σε ρολό κάτω από τα γόνατα μας για μεγαλύτερη άνεση. Μένουμε σε αυτήν τη θέση για να χαλαρώσουμε.

Namaste,

Μαρία

Πηγή: naturanrg T. 92

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης