ΕυεξίαFitnessΥοga για παιδιά

Υοga για παιδιά

 

Η Yoga για Παιδιά εκτός από εξαιρετική φυσική άσκηση είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για να αναπτύξουν τα παιδιά σημαντικές δεξιότητες σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο σε ένα περιβάλλον που απουσιάζει ο ανταγωνισμός.

της Maja Zilih, Yoga Alliance E-200, Πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και ιδρύτρια του Athens Yoga

Η γιόγκα είναι μια δραστηριότητα διαφορετική από όλες τις άλλες. Συνδυάζει τη σωματική κίνηση με την αναπνοή, τη νοητική επίγνωση και τη σύνδεση με την πνευματική μας υπόσταση, προσφέροντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση στην εξέλιξη του ανθρώπου.
Η γιόγκα για παιδιά, παρομοίως, δεν εστιάζει μόνο στο σώμα. Μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, παιχνίδια, τραγούδια, συγκέντρωση και χαλάρωση, ένα παιδί παίρνει πολλά θετικά ερεθίσματα και αναπτύσσει μια πιο ουσιαστική και πιο χαρούμενη σχέση με το σώμα του αλλά και με όλες τις άλλες του υποστάσεις.
Τα παιδιά της σύγχρονης εποχής βιώνουν καθημερινό στρες – από τις εξετάσεις στο σχολείο, από την ανάγκη για απόδοση σε αθλήματα, από την ανάγκη να είναι δημοφιλή στις παρέες, από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες επιρροές. Ερχόμενα στο μάθημα γιόγκα τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν μέσα από δημιουργικό παιχνίδι συνεργασίας, τραγούδι και ελευθερία έκφρασης. Ταυτόχρονα, στα μαθήματα γιόγκα τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν τεχνικές αναπνοής και κίνησης του σώματος που θα τους είναι χρήσιμα για μια ζωή. Η αναπνοή και η κίνηση, θεμέλια της πρακτικής γιόγκα αποτελούν ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του στρες και των άλλων προκλήσεων.
Μέσα σε ασφαλές και ζεστό περιβάλλον τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν τις ικανότητες της συγκέντρωσης, της ισορροπίας και της χαλάρωσης, ενώ οικοδομούν ελεύθερες, αυτόνομες και  δημιουργικές προσωπικότητες. Επιπλέον, δυναμώνουν σωματικά, αποκτούν ευλυγισία και συντονισμό του σώματος, αλλά το σημαντικότερο απ’όλα είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να τιμούν και να αγαπούν τον εσωτερικό τους κόσμο, πράγμα που τους προσφέρει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

Διανοητική υγεία και προσωπική ανάπτυξη

Η γιόγκα για παιδιά έχει πολλά οφέλη και για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από παιχνίδια στα οποία μπαίνουν στη θέση του άλλου, τα παιδιά αναπτύσσουν συμπόνοια – την ικανότητα να νιώθουν τους άλλους, καθώς και να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, επειδή στη γιόγκα δεν μπορεί να «αποτύχει» κανείς ή να μην είναι «καλός σε κάτι»,  τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν χωρίς το βάρος και την πίεση της απόδοσης ή τού να γίνουν «πρώτοι» και να «κερδίσουν». Έτσι  μπορούν να απολαύσουν το να είναι ο εαυτός τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα  για τη διατροφή, την ανατομία, το περιβάλλον, όπως και για τις αρχές της γιόγκα που περιλαμβάνουν τη μη βία, την αλληλεξάρτηση, την ένωση σε μια ολότητα και τη διασκέδαση.

Παίρνοντας με το σώμα τους τη μορφή (στάση – “asana”) του δέντρου ή διάφορων ζώων, τα παιδιά και οι έφηβοι πραγματοποιούν τη σύνδεση ανάμεσα στο δικό τους κόσμο και στο περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει, καλλιεργώντας σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της φύσης και αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτησή μας με αυτά.

Η γιόγκα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεκινήσουν αυτό το πολύτιμο ταξίδι της διανοητικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης από νωρίς στη ζωή. Τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν την απέραντη εγγενή τους νοημοσύνη και να μείνουν σε επαφή με τη διαίσθηση και το φυσικό ένστικτό τους, ούτως ώστε το εσωτερικό τους φως να συνεχίσει να λάμπει, καθώς μεγαλώνουν μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Τα παιδιά αποκτούν οφέλη τόσο σε σωματικό επίπεδο, βελτιώνοντας την ευλυγισία, αποκτώντας δύναμη και συναρμογή, αλλά και σε νοητικό επίπεδο.  Μαθαίνουν μέσα από τις τεχνικές της χαλάρωσης να αποβάλουν το άγχος και να ηρεμούν διατηρώντας ακινησία.  Σε συνδυασμό με τις τεχνικές αναπνοής τα παιδιά εισάγονται στον υπέροχο κόσμο του ελέγχου και της επίγνωσης.

Πηγή: NaturaNrg #44

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης