ΕυεξίαYogaΓιόγκα για την εγκυμοσύνη

Γιόγκα για την εγκυμοσύνη

Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο και ολιστικό σύστημα εναρμόνισης του σώματος, της καρδιάς και του νου. Η εγκυμοσύνη είναι μια μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας νέες εμπειρίες και αισθήσεις εγείρονται.  Γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει όχι μόνο στη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και στη γαλήνη και την ελευθερία του σώματος, της καρδιάς και του νου, τόσο του δικού μας όσο και του μωρού μας. Γιόγκα για την εγκυμοσύνη

της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga (Level 3), goldy.yogaonline@yahoo.gr

Τι είναι η προγεννητική γιόγκα;

Η προγεννητική γιόγκα είναι ένα είδος γιόγκα που έχει σχεδιαστεί για έγκυες γυναίκες. Eπίσης, μάς βοηθάει να προετοιμαστούμε για τον τοκετό χαλαρώνοντας το σώμα και εστιάζοντας σε ασφαλείς τεχνικές και στάσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Η γιόγκα έχει σκοπό να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ συναισθηματικών, νοητικών, σωματικών και πνευματικών διαστάσεων. Επίσης, η προγεννητική γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία – και όχι μόνο- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Εάν δεν κάναμε γιόγκα πριν από την εγκυμοσύνη, θυμόμαστε να μιλήσουμε με το γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προγεννητικά μαθήματα γιόγκα. Γιόγκα για την εγκυμοσύνη

Γιατί μπορεί να θέλουμε να δοκιμάσουμε την προγεννητική γιόγκα;

Είναι καλό για εμάς και το μωρό μας να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά κίνησης κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολύωρες πρακτικές για να δούμε τα οφέλη της γιόγκα. Η προγεννητική γιόγκα είναι μια πρακτική χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διάθεση και τον ύπνο μας, να αυξήσουμε τη δύναμη και την ευλυγισία μας και να μειώσουμε τον πόνο στη μέση καθώς και άλλα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Μειώνει το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους

Ο συνδυασμός σκόπιμης κίνησης και δομημένης αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Η αναπνοή με αργές, ρυθμικές εισπνοές και εκπνοές ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και μπλοκάρει την κορτιζόλη, η οποία, σε υψηλές ποσότητες, έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης ⇒ Νικήστε το στρες

Βελτιώνει τη ροή του αίματος

 Οι διατάσεις και οι κινήσεις στη γιόγκα βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά μας. Η βελτιωμένη ροή του αίματος σημαίνει ότι περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο πηγαίνει στο μωρό μας. Αυτό κρατά το μωρό σας σε καλό δρόμο για υγιή ανάπτυξη.

Βελτιώνει την εμπειρία του τοκετού

Η έναρξη της προγεννητικής γιόγκα σε οποιοδήποτε τρίμηνο μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να παραμείνουμε θετικοί μόλις ξεκινήσει ο τοκετός. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και το άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Όταν πονάμε ή φοβόμαστε, το σώμα μας παράγει αδρεναλίνη και μπορεί να παράγει λιγότερη ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προωθεί τον τοκετό. Μια τακτική πρακτική της γιόγκα θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στην επιθυμία να σφιχτούμε όταν αισθανόμαστε πόνο. Έχοντας εξασκηθεί στη χαλάρωση στη γιόγκα, θα βρούμε τον εαυτό μας καλύτερα εξοπλισμένο για να χειριστούμε αγχωτικές καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης ⇒ 7 συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη

Μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια κοινότητα

Τα προγεννητικά μαθήματα γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν την κοινωνική μας ζωή συνδέοντάς  μας με άλλες μέλλουσες μαμάδες. Ένα τέτοιο ισχυρό σύστημα υποστήριξης μάς προσφέρει συναισθηματική ώθηση και μας παρακινεί να συνεχίσουμε την άσκηση. Επίσης, το άγχος για τη διαδικασία του τοκετού μπορεί να επιδεινώσει τον ίδιο τον τοκετό. Το να μπορούμε να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας και να ακούσουμε τις ιστορίες των άλλων μπορεί να αποδειχθεί παρήγορο.

Η πρακτική της προγεννητικής γιόγκα μπορεί να ωφελήσει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Η προγεννητική γιόγκα εστιάζει στις άσανας (σωματικές ασκήσεις), στις αναπνευστικές τεχνικές, στον οραματισμό, στο διαλογισμό και στη βαθιά χαλάρωση. Όπου ακριβώς εστιάζονται και τα μαθήματα μη προγεννητικής γιόγκα. Με μια, βασική, διαφορά! Αυτά τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι υποστηρικτικά και χαμηλής έντασης ενώ ταυτόχρονα, προσφέρουν πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη.

Γιόγκα για την εγκυμοσύνη

 

Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικές οδηγίες και αλληλουχίες άσανας μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου «Γιόγκα για την εγκυμοσύνη», Εκδόσεις Νήσος.

 

 

Πηγή: Naturanrg129o, www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης