ΕυεξίαYogaΓιόγκα και υψηλή πίεση

Γιόγκα και υψηλή πίεση

 

Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στην υψηλή πίεση; Η απάντηση είναι: Ναι!  Οι άσανας της γιόγκα, οι αναπνευστικές ασκήσεις και ο διαλογισμός μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία στην φροντίδα όσων έχουν υψηλή πίεση ή τάση να την αναπτύξουν.


Pure Yoga της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου, Outfit: BAYA.fit- Active wear, Studio: Pada Yoga


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στην πίεση του αίματος, το πιθανότερο λόγω της ικανότητάς της να κατευνάζει το στρες, το οποίο φαίνεται να εμπλέκεται στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Ακόμα κι αν είστε λάτρης των έντονων δραστηριοτήτων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας μάθημα vinyasa. Απλά μπορείτε να εναλλάσσετε τις μέρες των έντονων πρακτικών με άλλες πιο ήπιες. Επίσης, μια φορά την εβδομάδα κάντε τις άσανας που σας προτείνουμε χρησιμοποιώντας χρονόμετρο και μένοντας για 5-10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσετε την ικανότητα να χαλαρώνετε την ένταση, να ηρεμεί η αναπνοή σας και να ησυχάζει ο νους.

Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

1. Ήρωας με το κεφάλι κάτω, παραλλαγή (Adho Mukha Virasana)

Καθίστε στις φτέρνες σας και απλώστε τον κορμό σας μπροστά σε ένα μακρύ μαξιλάρι ή σε μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Αν η λεκάνη σας σηκώνεται απ’ τις φτέρνες σας βάλτε μια διπλωμένη πετσέτα ανάμεσα στη λεκάνη και στις φτέρνες και υποστηρίξτε το μέτωπο σας με μια ακόμα διπλωμένη κουβέρτα.

2.Μπροστά κάμψη σε καθιστή θέση (Paschimottanasana)

Καθίστε σε μια διπλωμένη κουβέρτα και τεντώστε τα πόδια σας μπροστά. Κάνετε μπροστά κάμψη και στηρίζετε το μέτωπο και τους πλεγμένους αγκώνες σας στο κάθισμα μιας καρέκλας.

3.Μπροστά κάμψη με το κεφάλι στο γόνατο (Janu Sirsasana)

Καθίστε σε μια διπλωμένη κουβέρτα και τεντώστε τα πόδια σας μπροστά. Λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το πέλμα όσο πιο κοντά γίνεται στη λεκάνη σας. Αν το γόνατο του λυγισμένου ποδιού είναι πολύ ψηλά, το υποστηρίζετε με ένα τουβλάκι ή μια διπλωμένη κουβέρτα. Κάνετε μπροστά κάμψη και στηρίζετε το μέτωπο και τους πλεγμένους αγκώνες σας στο κάθισμα μιας καρέκλας.

4.Πεταλούδα σε ξαπλωμένη θέση (Supta Baddha Konasana)

Καθίστε με τη λεκάνη κοντά σε ένα μακρύ μαξιλάρι ή σε μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Ξαπλώστε πίσω απλώνοντας τον κορμό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Το κεφάλι σας υποστηρίξτε το με μια διπλωμένη πετσέτα. Λυγίστε τα γόνατα και ενώστε τα πέλματα. Φέρτε τα πέλματα όσο πιο κοντά μπορείτε στη λεκάνη σας και κρατήστε εκεί με τη βοήθεια μιας ζώνης.

5.Μικρή γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Διπλώνουμε 2-3 κουβέρτες και ξαπλώνουμε ανάσκελα με το μεγαλύτερο μέρος του κορμού μας ξαπλωμένου πάνω στις κουβέρτες. Βεβαιωθείτε ότι οι ωμοπλάτες σας βρίσκονται έξω απ’ τις κουβέρτες και η κορυφογραμμή των ώμων στο πάτωμα.

6.Θέση του πτώματος (Savasana)

Καθίστε με τη λεκάνη κοντά σε ένα μακρύ μαξιλάρι ή σε μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Ξαπλώστε πίσω απλώνοντας τον κορμό σας όσο περισσότερο μπορείτε και υποστηρίξτε το κεφάλι σας με μια διπλωμένη πετσέτα. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για να χαλαρώσετε.

Namaste
Μαρία

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code