ΕυεξίαBody and mindΎπνος ελαφρύς

Ύπνος ελαφρύς

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Μήπως το Ζζζζ σας δεν έχει την ποιότητα που θα θέλατε; Δοκιμάστε αυτές τις άσανας που στόχο έχουν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και να παραδοθείτε στον πολυπόθητο βαθύ και αναζωογωνητικό ύπνο. Μπορείτε να τις κάνετε πριν κατευθυνθείτε στο κρεββάτι, καθώς αυτές οι θέσεις μειώνουν τη δραστηριότητα των κέντρων εγρήγορσης του εγκεφάλου αλλά και την αντίδραση του συμπαθητικού συστήματος στο στρες. Ταυτόχρονα αυξάνουν τη δραστηριότητα των κέντρων ύπνου και του παρασυμπαθητικού συστήματος. – Ύπνος ελαφρύς

PureYoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr

Φωτογράφιση του Γιώργου Ζαχαρίου στοHappy Yogi

Το ιδανικό είναι να μείνετε στη θέση του Σκύλου που Κοιτάζει Κάτω για 1 με 2 λεπτά και σε όλες τις άλλες θέσεις για 5 έως 15 λεπτά.


  1. Άνετη θέση (Sukhasana)

Καθόμαστε οκλαδόν πάνω σε μια διπλωμένη κουβέρτα ή σε μερικά μαξιλάρια. Κρατάμε ίσια την πλάτη μας, κάτω τους ώμους και ήρεμο το πρόσωπο. Τα χέρια μας ακουμπούν στους μηρούς και οι αγκώνες βαραίνουν προς το πάτωμα. Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια αν θέλουμε.


  1. Σκύλος που κοιτάζει κάτω (Adho Mukha Svanasana)

Από τη θέση τραπεζάκι σπρώχνουμε με τα χέρια μας, κινούμε πίσω τον κορμό και τεντώνουμε τα πόδια μας. Η λεκάνη μας κινείται προς τα πάνω και προς τα πίσω. Αφήνουμε τις φτέρνες να κατέβουν, χωρίς να πειράζει αν δεν ακουμπούν στο πάτωμα. Υποστηρίζουμε το κεφάλι μας με μερικές διπλωμένες κουβέρτες ή ένα τουβλάκι.


  1. Καθιστή τσιμπίδα (Paschimottanasana)

Καθόμαστε σε διπλωμένη κουβέρτα και έχουμε μπροστά μας μια καρέκλα. Τεντώνουμε τα πόδια, ενεργοποιώντας τους μηρούς και τραβώντας προς τα πάνω τις επιγονατίδες. Εκτείνουμε τον κορμό προς τα μπροστά, κρατώντας ίσια την πλάτη μας. Στηρίζουμε τα χέρια και το κεφάλι μας στο κάθισμα της καρέκλας.


  1. Στήριξη στους ώμους (Sarvangasana)

Καθόμαστε σε καρέκλα ανάποδα (κοιτώντας την πλάτη της) και βάζουμε τα πόδια μας πάνω στην πλάτη της καρέκλας λυγισμένα. Στα μπροστινά πόδια της καρέκλας έχουμε βάλει μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Θα γλιστρήσουμε προς τα πίσω με προσοχή, και όταν οι κορυφές των ώμων μας ακουμπήσουν στην άκρη της κουβέρτας και το ιερό οστό στηρίζεται στην άκρη του καθίσματος, μπορούμε να τεντώσουμε τα πόδια μας. Κρατάμε τα πίσω πόδια της καρέκλας με τα χέρια μας, ενώ αν δεν τα φτάνουμε περνάμε μια ζώνη γύρω από τα πίσω πόδια της καρέκλας και κρατάμε τη ζώνη.


  1. Ανεστραμμένη λίμνη (Viparita Karani)

Διπλώνουμε μια κουβέρτα και την τοποθετούμε κοντά σε τοίχο. Θα ξαπλώσουμε ανάσκελα με τη λεκάνη πάνω στην κουβέρτα και όσο πιο κοντά γίνεται στον τοίχο. Τα πόδια μας ακουμπούν στον τοίχο και είναι τεντωμένα. Τα χέρια είναι στο πλάι του κορμού με τις παλάμες να κοιτάζουν στο ταβάνι.


  1. Μικρή γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Διπλώνουμε 2-3 κουβέρτες και ξαπλώνουμε ανάσκελα με τη λεκάνη μας πάνω στις κουβέρτες. Τα πόδια μας είναι λυγισμένα και τα πέλματα κοντά στη λεκάνη. Οι ώμοι είναι στριμμένοι προς τα έξω, προκειμένου να διατηρείται ψηλά το στέρνο. Κρατάμε πλατύ τον αυχένα και αποφεύγουμε να υψώνουμε το πηγούνι προς το ταβάνι.


Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

Namaste, Μαρία

Πηγή: Natura Nrg #88

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης