LifeΥπογεννητικότητα: Η Ελλάδα μειώνεται και γερνά

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα μειώνεται και γερνά

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα μειώνεται και γερνά. Το 2018 είχαμε 100.000 γεννήσεις και 120.000 θανάτους –ένα τραγικό αρνητικό ισοζύγιο που είχαμε να δούμε από το 1946 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

⇒ της Μαρίας Γκέκα

Η Ευρώπη υφίσταται τα τελευταία χρόνια μια δημογραφική διαίρεση με τον ευρωπαϊκό βορρά να εμφανίζει σχετικά υψηλούς δείκτες γονιμότητας, ενώ αντίστοιχα ο νότος παρουσιάζει σημάδια υπογεννητικότητας και γήρανσης.

Kι εμείς ως λαός του ευρωπαϊκού Νότου έχουμε κερδίσει (ακόμη κι εδώ) την αρνητική πρωτιά!!!

 

Η Ελλάδα μειώνεται και γερνά! Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί!

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δημογραφικό αδιέξοδο. Η πορεία της ελληνικής γονιμότητας μεταπολεμικά χαρακτηρίστηκε από άνθηση, με ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο (16%)  αυτή μεταξύ 1960-1980.

Η δημογραφική κατάρρευση του ελληνικού πληθυσμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν οι γεννήσεις ανά έτος μειώθηκαν από τις 150.000 στις 100.000 φτάνοντας στο 2011, που για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε αυτόν των γεννήσεων.

Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη όμως συνοψίζεται στη βαθιά γήρανσή του, η οποία σταδιακά θα συντελεστεί: από το συνολικό πληθυσμό των 6,5 – 8 εκατομμυρίων το 2050, τα 3,4 εκατομμύρια (36%) θα είναι άνω των 65 ετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την εξαετία 2010-2016 μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας κατά 370.000 περίπου άτομα.

Πράγματι, τα τελευταία 39 χρόνια κάθε Ελληνίδα δεν γεννά τα δύο παιδιά που απαιτούνται (κατά μέσο όρο) ώστε να φέρει στη ζωή μια κόρη που θα την αντικαταστήσει.

diagramma- ypogonimotita-ellada

Aίτια

  • Η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η υψηλή ανεργία των νέων. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 λειτούργησε καταλυτικά ώστε να αποκαλύψει και να εντείνει την ήδη υπάρχουσα δυσμενή δημογραφική θέση της χώρας.
  • Η νέα δομή της ελληνικής κοινωνίας, η αποκοπή από παραδοσιακές αξίες, η έλλειψη χώρου στις νέες κατοικίες.
  • Η ολοκλήρωση σπουδών των υποψηφίων γονέων που πλέον διαρκεί πολλά χρόνια. Αυτό ευνοεί την αύξηση μέσου όρου ηλικίας γάμου, καθώς και του μέσου όρου της ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού από την Ελληνίδα μητέρα.
  • Ακόμη, η εργασία μακριά από το σπίτι, η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και η δυσκολία των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες.
  • Η επιλογή αγαμίας-ατεκνίας, η «εγωιστική» θεώρηση της ζωής, ο καταναλωτισμός. Η ψυχοσωματική κόπωση των σύγχρονων ανθρώπων και η αδυναμία των γονέων να ικανοποιήσουν τις μελλοντικές ανάγκες των παιδιών.
  • Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε και το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων. Από το 2008 πάνω από 400,000 νέοι Έλληνες έχουν φύγει από την Ελλάδα προς εύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ζωής.
Εκτός από τον αριθμό του γενικού πληθυσμού, διαχρονικά πολύ μεγάλη αξία έχει και η μελέτη της ηλικιακής του σύστασης

Την περίοδο 1960-2015 το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού και των νέων της χώρας μειώθηκε κατά 15% περίπου, ενώ ο πληθυσμός άνω των 65 ετών τετραπλασιάστηκε. Το 1960 μόλις το 7% του πληθυσμού ήταν ηλικίας άνω των 65, ενώ το 27% ήταν ηλικίας κάτω των 14. Το 2015, η σύνθεση του πληθυσμού ήταν εντελώς διαφορετική με το 20% να είναι άνω των 65 ετών, και μόλις το 15% κάτω των 14 ετών.

Η συνεχώς γηράσκουσα ελληνική κοινωνία παρουσιάζει πλέον έναν πολύ χαμηλό δείκτη γονιμότητας. Βρίσκεται στο 1,3, σταθερά κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα. Ως αποτέλεσμα, η χώρα γερνά και σε λίγα χρόνια, ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός θα δυσκολεύεται να συντηρήσει τον ανενεργό.

Στην έρευνα της διαΝΕΟσις με θέμα «Η ελληνική οικογένεια και το δημογραφικό πρόβλημα», επισημαίνεται ότι «καμία κοινωνία που έχει πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει ξανά πάνω από αυτό».

Πλέον, οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 -από 28,8 το 2008).

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη. Σχεδόν μία στις τρεις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών και μία στις τέσσερις από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών.

Στην Ελλάδα, δε, εμφανίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της σημερινής δημογραφικής κατάστασης, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί και να προβληματιστεί η κοινωνία για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας.

Με τις δράσεις της η Ε.Ε.Π.Ι. θα προτρέψει και θα επηρεάσει τα μέλη της, την Επιστημονική Κοινότητα, την Κοινωνία, τους Φορείς και την Πολιτεία για ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα καταστήσει τους Παιδιάτρους και τους Γυναικολόγους συμμέτοχους, ώστε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης και επιρροής των ζευγαριών. Θα αναζητήσει και θα προτείνει πρακτικές λύσεις για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος. Περισσότερες πληροφορίες www.morekids.gr


Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ) είναι μια επιστημονική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1976 και έχει σαν σκοπό την προώθηση των στόχων της Περιγεννητικής Ιατρικής, δηλαδή την επίτευξη της καλύτερης δυνατής φροντίδας για το έμβρυο και το νεογνό. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 17 πανελλήνια συνέδρια και πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων.

*Πηγή: Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟΥ 2050

Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Καθ. Βύρων Κοτζαμάνης

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code