Ζάχαρη σε τρόφιμα πέραν... πάσης υποψίας

Ζάχαρη σε τρόφιμα πέραν… πάσης υποψίας

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή

 

Αρακάς, μανιτάρια, φιστίκια… Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για τρόφιμα που δεν περιέχουν ίχνος ζάχαρης, όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την αλμυρή γεύση τους, η περιεκτικότητά τους σε γλυκόζη είναι υψηλή. Και δεν είναι τα μόνα!

της Μαρίας Γκέκα

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περνάνε απαρατήρητα από τους γλυκούς αισθητήρες της γλώσσας, αλλά παρόλ’ αυτά παρέχουν άφθονα σάκχαρα στον οργανισμό. Ανακαλύψτε τα σήμερα και περιορίστε την κατανάλωσή τους, ειδικά αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε ή αν υποφέρετε από διαβήτη, καρδιά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι τα σύκα, το σταφύλι και οι μπανάνες είναι φρούτα πλούσια σε ζάχαρη. Πρόκειται για τρόφιμα που ευδοκιμούν σε εύκρατα κλίματα και φτάνουν στο τραπέζι μας αφού πρώτα ο ήλιος τα ωριμάσει και αναπτύξει τις βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τις σακχαρώδεις ουσίες τους. Για παράδειγμα, μία ώριμη μέτρια μπανάνα μπορεί να περιέχει έως και 5 κουταλάκια ζάχαρης. Αν καταναλώνετε λοιπόν άφθονα φρούτα στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε αλλά δεν τα καταφέρνετε, τώρα ξέρετε το λόγο.

Πέρα όμως από τα φρούτα, υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων, που αν και φαινομενικά δεν μοιάζουν να περιέχουν ίχνος ζάχαρης, παρόλ’ αυτά περιέχουν και μάλιστα αρκετά κουταλάκια. Ανάμεσά τους πολλά ζαρζαβατικά, κάποια είδη κρέατος, αλλά και ορισμένα είδη τυριών.

Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την υγεία σας ιδιαίτερα αν υποφέρετε από διαβήτη και άρα έχετε ανάγκη από μία διατροφή φτωχή σε γλυκίδια (ο επιστημονικός όρος για τα σάκχαρα), αλλά και αν είστε υπέρβαροι και προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Ζάχαρη σε τρόφιμα πέραν... πάσης υποψίας

Απλά ή σύνθετα;

Δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια. Η βασική διαφορά έγκειται ανάμεσα στα απλά και τα σύνθετα. Τα απλά λέγονται έτσι διότι αποτελούνται από μόρια που διαιρούνται εύκολα από τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούνται από ένα μόριο άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου ή από δύο μόνο τέτοια μόρια. Στην πρώτη ομάδα, ανήκουν η γλυκόζη και η φρουκτόζη, ενώ στη δεύτερη συγκαταλέγονται η σακχαρόζη, η λακτόζη και η μαλτόζη: αυτά τα σάκχαρα είναι σε θέση να αυξάνουν γρήγορα το γλυκαιμικό δείκτη του αίματος.

Από την άλλη μεριά, τα σύνθετα σάκχαρα, ή αλλιώς πολυσακχαρίτες, προέρχονται από τον συνδυασμό περισσοτέρων ενώσεων σακχάρων (από τρεις μέχρι μερικές χιλιάδες). Οι δύο πιο κοινοί πολυσακχαρίτες είναι το άμυλο και η κυτταρίνη, και βρίσκονται στο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες και τα ξερά όσπρια. Καθότι εκπροσωπούν μία πιο υγιεινή πηγή ενέργειας, συστήνεται να δείχνετε καθημερινά την προτίμησή σας σε αυτήν την ομάδα υδατανθράκων. Επιπλέον, καθότι απαιτούν από τον οργανισμό περισσότερο χρόνο διαίρεσης και απορρόφησης, δεν προκαλούν γλυκαιμική φόρτιση ή έξαρση πείνας.

Ζάχαρη σε τρόφιμα πέραν... πάσης υποψίας

Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη

Όσον αφορά στα παραπανίσια κιλά, μέχρι πρότινος οι ειδικοί πίστευαν ότι η αύξηση του βάρους οφειλόταν στην ποσότητα των θερμίδων που προσλάμβανε ένας άνθρωπος.

Και πράγματι, όταν κάποιος τρώει περισσότερο από όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός του, τότε οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε ενέργεια που αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους (τα περίφημα ψωμάκια).

Πρόσφατα όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται τόσο για τη συσσώρευση περιττών κιλών, όσο και για την εμφάνιση σοβαρών διαταραχών, όπως διαβήτη: πρόκειται για τον λεγόμενο «γλυκαιμικό δείκτη» των τροφίμων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αυξάνεται ανάλογα με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε απλά σάκχαρα, τα οποία μόλις βρεθούν στον οργανισμό, μετατρέπονται σε λιπαρά – συγκεκριμένα σε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Αυτά με τη σειρά τους μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και εναποτίθενται στους ιστούς με τη μορφή λίπους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, αλλά και για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.

 

Η παρακάτω λίστα περιέχει τα πιο “σακχαρούχα” τρόφιμα πέραν κάθε υποψίας, τα οποία είναι ταξινομημένα ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν.

 

Από 1 έως 2 κουταλάκια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια

Μαγιά μπίρας – 12 γραμ.

Ντοματάκια σε κονσέρβα – 11,5 γραμ.

Βατόμουρα – 11 γραμ.

Χυμός μήλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) – 10 γραμ.

Μανταρίνια – 10 γραμ.

Καρότα – 9,5 γραμ.

Μούσμουλα – 9 γραμ.

Κεράσια – 9 γραμ.

Παντζάρια – 9 γραμ.

Μούρα – 8,3 γραμ.

Ραπανάκια – 8 γραμ.

Τυρί από φρέσκο γάλα βούβαλου – 8 γραμ.

Λαχανάκια Βρυξελλών – 7,5 γραμ.

Αγκινάρες – 7 γραμ.

Πορτοκάλια – 7 γραμ.

Πεπόνι – 6,5 γραμ.

Καρπούζι – 6,5 γραμ.

Μοσχαρίσιο συκώτι – 6 γραμ.

Κρεμμύδια – 6 γραμ.

Ελιές – 5,5 γραμ.

Ντομάτες – 5 γραμ.

Μπρόκολα – 5 γραμ.

Βοδινό συκώτι –  4,6 γραμ.

3 κουταλάκια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια

Κατσικίσιο τυρί – 15 γραμ.

Δαμάσκηνα – 14 γραμ.

Αρακάς – 14 γραμ.

Τρούφες (είδος μανιταριού) – 13 γραμ.

Χυμός πορτοκαλιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) – 13 γραμ.

Χυμός αχλαδιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) – 13 γραμ.

 

Περίπου 4 κουταλάκια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια

Αράπικα φιστίκια – 21 γραμ.

Σκόρδο – 20 γραμ.

Σταφύλι – 19 γραμ.

Ανανάς – 18 γραμ.

Πάνω από 4 κουταλάκια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια

Κακάο – 40 γραμ.

Ξερά μανιτάρια – 34 γραμ.

Κέτσαπ – 24 γραμ.

Μπανάνες – 24 γραμ.

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *