Η ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Η ζέα αποκαλείται και «μαγνήτης της ζωής», αφού περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Αναφέρεται και ως ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), faro (Ιταλία) ενώ ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel) ή τη σίκαλη.
της Στέλλας Μπανούση
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από ζέα (ζειά ή κριθάρι). Και μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμικτο με σιτάρι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις απεικονίσεις της θεάς Δήμητρας δεν εμφανίζεται σιτάρι, αλλά ζειά.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, επίσης, εκτιμούσαν ιδιαίτερα “τις χάρες” του εν λόγω δημητριακού, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του μόνο με ζειά, για να είναι οι άνδρες του υγιείς σωματικά και πνευματικά, αλλά και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως τροφή εκστρατείας. Όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.), στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).
Ζειά = μακροζωία
Το ζειά με το (ζ) δηλώνει τη ζωή, με το (ει) τη μακρά πορεία και με το (α) που είναι το πρώτο στοιχείο το άριστον την παρουσία του Αιθέρα (το στοιχείο που βρίσκεται παντού και δομεί τα πάντα), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία.
Θρεπτικά συστατικά
⇒ Η ζέα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο (40%), χολίνη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
⇒ Δεν περιέχει γλουτένη, όπως το αλεύρι γι’ αυτό είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
Περιέχει το σπουδαίο αμινοξύ λυσίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
⇒ Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου.
⇒ Λόγω της μεγάλης ποσότητας μαγνησίου που περιέχει, κάνει τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν πιο εύπεπτα και σίγουρα πιο θρεπτικά.
Για δίαιτα και την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη
Τα δημητριακά ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Γνωρίζετε ότι:
Η πόλη της αρχαίας Αθήνας ονομαζόταν και ζείδωρος, γιατί στο έδαφός της καλλιεργείτο εκτός από την ελιά και η ζειά. Επίσης, η Μαρίνα Ζέας πιθανότατα ονομάστηκε έτσι λόγω της διακίνησης ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγω της ύπαρξης ζέας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
|
Δυσανεξία στη γλουτένη. Τι πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες. |