ΔιατροφήSuper foodsZειά, το δημητριακό της μακροζωίας

Zειά, το δημητριακό της μακροζωίας

 

Το “ζειά” με το (ζ) δηλώνει τη ζωή, με το (ει) τη μακρά πορεία και με το (α) που είναι το πρώτο στοιχείο το άριστον την παρουσία του Αιθέρα (το στοιχείο που βρίσκεται παντού και δομεί τα πάντα), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η ζειά (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Aποκαλείται και «μαγνήτης της ζωής», αφού περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Αναφέρεται συχνά και ως ζέα, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), faro (Ιταλία) ενώ ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel) ή τη σίκαλη.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από αυτό το δημητριακό. Αναφέρεται επίσης ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε το στρατό του μόνο με ζέα, για να είναι υγιής σωματικά και πνευματικά.
Zειά, το δημητριακό της μακροζωίας-naturanrg

       Διατροφική αξία

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο (40%), χολίνη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
  • Δεν περιέχει γλουτένη, όπως το αλεύρι ,γι’ αυτό είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από    κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
  • Περιέχει το σπουδαίο αμινοξύ λυσίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελεί όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Πηγή: Νatura nrg 24

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης