GreenZeroWaste ... δεν είναι απλά ανακύκλωση!

ZeroWaste … δεν είναι απλά ανακύκλωση!

 Είναι μια φιλοσοφία ζωής! Ένας τρόπος ζωής που δεν παράγει απορρίμματα (ή τουλάχιστον παράγει ελάχιστα). Το #Zero Waste ή στα ελληνικά, η “Μηδενική Παραγωγή Απορριμμάτων” έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με ένθερμους, μάλιστα, υποστηρικτές.

της Μαρίας Γκέκα

Με τον όρο #Zero Waste εννοούμε τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός τρόπου παραγωγής, χρήσης και διαχείρισης υλικών ώστε να μην καταλήγει σχεδόν τίποτα στις χωματερές και στα αποτεφρωτήρια.

Ξυπνώντας σήμερα το πρωί, πιθανόν να σας πήρε περίπου μια ώρα να ετοιμαστείτε. Κάνατε μπάνιο ετοιμάσατε πρωινό, βουρτσίσατε τα δόντια σας και μετά ντυθήκατε. Κάποιοι από εσάς πήγατε τα παιδιά σας στο σχολείο, και συνεχίσατε για τη δουλειά σας. Ανεξάρτητα όμως από το τι κάνατε την ώρα αυτή, ένα πράγμα είναι σίγουρο: σε μία ώρα, 900 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων αφέθηκαν στην ύπαιθρο και στους ωκεανούς αυτού του πλανήτη, δηλαδή, περίπου όσο ο όγκος 600 αυτοκινήτων μεσαίου τύπου.

Η ιλιγγιώδης αύξηση των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο δημιουργεί μια μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.

Σήμερα, για την επιβίωση σ’ αυτόν τον πλανήτη το #ZeroWaste είναι η λέξη-κλειδί. Πώς θα το καταφέρουμε λοιπόν; Τι πρέπει να κάνουμε για να ξεκινήσουμε; Τα πρώτα βήματα που καλούμαστε αρχικά να κάνουμε είναι μικρές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο συλλογισμός που προτρέπει το κίνημα #ZeroWaste στον καθένα από εμάς να κάνει είναι απλός:

 • Εάν αρνηθείτε να αγοράσετε ή να δεχτείτε προϊόντα με μη οικολογικές συσκευασίες, η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα θα μειωθεί.
 • Αποφεύγοντας την αγορά προϊόντων που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό μιας χρήσεως, θα βοηθήσετε σημαντικά στη μείωση και στην καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών. Θα αποβάλλετε επίσης πολλές τοξίνες από τη ζωή σας και το περιβάλλον μας.

Με το να περιορίσετε τη λίστα των αγορών σας και όλα όσα φέρνετε αλόγιστα στο σπίτι σας θα απλοποιήσετε τη ζωή σας. Ως αποτέλεσμα θα έχετε περισσότερο χρόνο να κάνετε πράγματα που έχουν ουσία.

Διαβάστε επίσης, γιατί η ανακύκλωση καθημερινά δεν φτάνει!

Οι αρχές του Zero Waste

Στο βιβλίο #Zero Waste Home η ακτιβίστρια Bea Johnson δημοσιοποιεί 5 βασικές αρχές του Zero Waste life style

 1. Αρνήσου να καταναλώσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά, πες όχι στο καλαμάκι, σε άχρηστα διαφημιστικά φυλλάδια και διαφημιστικά δώρα κάθε είδους που σύντομα θα καταλήξουν έτσι κι αλλιώς στο καλάθι των αχρήστων. Είναι αλόγιστη και άσκοπη κατασπατάληση πόρων.
 2. Μείωσε την κατανάλωση σου γενικότερα. Επικεντρώσου σε είδη που είναι πραγματικά απαραίτητα! Η λίστα για τα εβδομαδιαία ψώνια είναι μια καλή αρχή ώστε να αγοράζουμε μόνο ότι χρειάζεται. Επόμενο βήμα, η δραστική μείωση κατανάλωσης είδη ρουχισμού κ.λπ.
 3. Προτίμησε πάντα είδη που μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις, όπως ποτήρι του καφέ, θερμός για νερό, υφασμάτινη τσάντα ή δίχτυ για τα ψώνια, μεταλλικό καλαμάκι (για γυναίκες: κύπελλο περιόδου)
 4. Ανακύκλωσε όλα όσα ανακυκλώνονται. Συσκευασίες, πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο αλλά και μπαταρίες και λαμπτήρες.
 5. Κομποστοποίησε τα οργανικά σου σκουπίδια, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά.

Πώς να ξεκινήσεις

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής #Zero Waste ξεκινά καταρχήν με την εξέταση όλων των καθημερινών μας συνηθειών και την προσπάθεια αλλαγής αυτών που δημιουργούν απόβλητα.

ZeroWaste ... δεν είναι απλά ανακύκλωση!

 • Κρίνετε κι αξιολογήστε αυτά που φέρνετε στο σπίτι σας

Αν περιορίσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και μειώσουμε αυτά που μεταφέρουμε μέσα από την πόρτα του σπιτιού μας, τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα και τα σκουπίδια μας λιγότερα. Αυτό ισχύει για τα τρόφιμα που αγοράζουμε, για τα ρούχα που φοράμε, για τα παιχνίδια που επιτρέπουμε στα παιδιά μας να παίζουν και για πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, το χαρτί κουζίνας είναι από εκείνα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, επειδή το έχουμε συνηθίσει. Στην πραγματικότητα είναι τελείως άχρηστο. Μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με μια επαναχρησιμοποιούμενη πολυπετσέτα, που πλένεται κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.

 • Πραγματοποιήστε αγορές χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα κατάστημα Zero Waste ή έστω ένα παντοπωλείο στη γειτονιά σας, θα έχετε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία μη συσκευασμένων προϊόντων, από ξηρά προϊόντα μέχρι σαπούνια και προϊόντα υγιεινής.

ZeroWaste ... δεν είναι απλά ανακύκλωση!-naturanrg

 • Αποφύγετε το delivery

Το φαγητό delivery είναι σίγουρα μια από τις πλέον εύκολες συνήθειες. Ωστόσο το φαγητό συνοδεύεται από δοχεία, μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες και συσκευασίες μιας χρήσης. Το σπιτικό φαγητό θα σας γλιτώσει από τα περιττά σκουπίδια του delivery, ενώ μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει να εξοικονομήσετε και χρήματα.

 • Έχετε σκεφτεί ποτέ να αγοράσετε παγούρι;

Χρησιμοποιήστε το δικό σας παγούρι, το οποίο μπορείτε να γεμίζετε με νερό, αντί να καταναλώνετε χωρίς έλεγχο πλαστικά μπουκάλια που έχει αποδειχθεί πώς κάνουν και κακό στην υγεία, λόγω των χημικών που έχει το πλαστικό.

 • Έχετε σκεφτεί πόσα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια έχετε πετάξει αφού ήπιατε τον καφέ σας απ’ έξω;

Αντ’ αυτού δεν θα ήταν καλύτερο να είχαμε ένα δικό μας ποτήρι ή ένα θερμός με καλαμάκι και να ζητούσαμε να μας βάλουν σ’ αυτό τον καφέ μας;


Γνωρίζετε πως τα καλαμάκια κι οι αναπτήρες καθώς επίσης τα φελιζόλ και τα αφρολέξ δεν ανακυκλώνονται;

Γνωρίζετε ότι κάθε μέρα στη χώρα μας χρησιμοποιούμε μόνο για καφέ περισσότερα από 1.000.000 πλαστικά μιας χρήσεως ποτήρια;

…Παρόλο που γνωρίζουμε ότι το πλαστικό δεν διαλύεται πoτέ, εξακολουθούμε να το αντιμετωπίζουμε ως υλικό μιας χρήσεως!

 

Πηγή:Naturanrg#97o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης