ΟικογένειαPetΖώα συντροφικότητας

Ζώα συντροφικότητας

Ένας κρίκος που μένει ακόμα ζωντανός, παρά τους έντονους ρυθμούς  όσων ζούμε σε πόλεις, είναι ο δεσμός  με τα κατοικίδια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ονομάζονται ζώα συντροφιάς!

♥ της Χριστίνας Κοφινάκου

Για πολλούς ανθρώπους κατοικίδιο ζώο συνειρμικά θεωρείται μόνο ο σκύλος και η γάτα. Στην  πραγματικότητα τα ζώα συντροφιάς είναι πολύ περισσότερα, όπως τα καναρίνια, τα κουνέλια, τα χάμστερ, οι χελώνες, τα ιγκουάνα και τα ψάρια. Στην πολύ μοντέρνα άποψη κάποιων κατοικίδιο για  συντροφιά στο σπίτι μπορεί να είναι και εξωτικά ζώα, όπως ένας ομιλητικός παπαγάλος,  μια ζωηρή μαϊμουδίτσα σκιουρελ ή ένα φίδι.

Ψυχολογία και ζώα συντροφικότητας

Τα κατοικίδια πέραν από τη συντροφικότητα, προσφέρουν πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η συγκατοίκηση με κατοικίδια βοηθάει τις ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες  μειώνοντας την πίεση, την χοληστερίνη, τα καρδιακά νοσήματα  και το στρες. Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν κατοικίδια επισκέπτονται 16% λιγότερο από εκείνους που δεν έχουν, τους γιατρούς, ενώ οι κάτοχοι σκύλων συνολικά κάνουν 21% λιγότερες επισκέψεις.

Παράλληλα η συντροφιά των κατοικίδιων αυξάνει την  παραγωγή της σεροτονίνης στον οργανισμό γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Είναι γνωστή η εμπειρία των ιδιοκτητών κατοικίδιων πως ένα χάδι στο σκύλο  ή τη γάτα τους, λειτουργεί κατασταλτικά στο θυμό και  το άγχος καθώς επαναφέρει αμέσως τους παλμούς της καρδιάς στο φυσιολογικό, σε όποια κατάσταση έντασης κι αν βρίσκονται, δημιουργώντας αυτομάτως ένα αίσθημα ηρεμίας.

Έρευνες έδειξαν  ότι το κοίταγμα μιας γυάλας με ψάρια μπορεί να μειώσει την πίεση περισσότερο και από απλές ασκήσεις ηρεμίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε έναν σύνηθες στρεσογόνο χώρο όπως τα οδοντιατρεία, τοποθετούνται ενυδρεία καθώς μειώνουν το άγχος κατά την διάρκεια της θεραπείας οδοντικών εγχειρίσεων.

Ειδικοί προσθέτουν επίσης, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα αναπτύσσουν πιο εύκολα το αίσθημα της υπευθυνότητας και της οικολογικής συνείδησης καλλιεργώντας παράλληλα αξίες συμπόνιας  και σεβασμού για τον περίγυρο τους.

Τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν γίνονται πολύτιμοι σύντροφοι ανθρώπων με ειδικές ανάγκες οξύνοντας τους το πνεύμα και το ενδιαφέρον για ζωή. Ας θυμηθούμε τους σκύλους οδηγούς τυφλών,  που είναι άριστα εκπαιδευμένα ζώα και χρησιμοποιούνται από άτομα με τύφλωση ή με μειωμένη όραση προκειμένου να τα οδηγούν παντού με ασφάλεια. Ψυχολόγοι προτείνουν την επαφή με κατοικίδια σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ιδίως σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αυτισμού και άνοιας, ενώ σε πρότυπα νοσοκομεία και ιδρύματα η παρουσία ζώων έχει γίνει παράγοντας θεραπείας.

Σε έναν κόσμο που ο άνθρωπος αποξενώνεται από τον ίδιο του τον εαυτό και το φυσικό του περιβάλλον ας υπερασπιστούμε τα ζώα, φροντίζοντας τα ώστε να μας προσφέρουν απλόχερα και αυτά μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

Πηγή: Naturanrg#22, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code