ΔιατροφήSuper foodsΖωή γλυκιά σαν μέλι

Ζωή γλυκιά σαν μέλι

 

Αν πραγματικά υπάρχει μια φυσική τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, τότε αυτή σίγουρα είναι το μέλι! Με τα δημητριακά αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό για πρωινό, με το γάλα καταπραΰνει τον λαιμό, σε περιπτώσεις κρυολογήματος λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό, μια κουταλιά το βράδυ βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μας και ομορφιά στο δέρμα μας… Θέλετε κι άλλα;

της Στέλλας Μπανούση

Το μέλι  είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης. Είναι ένα τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει.

Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα, δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.

Αυτό που όμως, πάνω απ’ όλα εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών με καθορισμένες αναλογίες και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυϊκή δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλεται η κόπωση  και δυναμώνει ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.

Ζωή γλυκιά σαν μέλιΤο χρώμα αποκαλύπτει τη γεύση και τη θρεπτική του αξία;

Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα. Τα σκοτεινόχρωμα  έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία), όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.ά. Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης προτιμάται το σκουρόχρωμο μέλι, γιατί είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία και θεωρείται μέλι υψηλότερης θρεπτικής αξίας. Η ελληνική αγορά προτιμά τα ανοιχτόχρωμα μέλια, τα οποία συνήθως έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα.

Ποιο είναι το καλύτερο ποιοτικά μέλι;

Τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεύση, το άρωμα, το χρώμα, η ρευστότητα και γενικά η εμφάνιση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προτίμηση του καταναλωτή. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο μέλι είναι αυτό που δεν έχει νοθευτεί και δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σε βαθμό που να καταστραφούν οι βιολογικές του ιδιότητες. Και φυσικά, αφού θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, είναι αυτό που αρέσει στον καθένα περισσότερο όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα και  την εμφάνιση.

Είναι φυσικό να κρυσταλλώνει το μέλι;

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη σύσταση και όχι με την ποιότητα του μελιού. Το μέλι ανάλογα με τη φυτική του προέλευση και τη χημική του σύνθεση κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου. Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την κρυστάλλωση είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης. Τα ανθόμελα που προέρχονται από νέκταρ έχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και κρυσταλλώνουν.  Τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, όπως το πευκόμελο και το μέλι ελάτης έχουν χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης και δεν κρυσταλλώνουν. Οπότε, δεν είναι η κρυστάλλωση δείκτης νοθείας ή αγνότητας του μελιού.

Τι κάνουμε: όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει, μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι;

Την ετικέτα

Θα πρέπει να γράφει τη λέξη ΜΕΛΙ και όχι ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ. Aπό ποιον συσκευάζεται, αν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορος συσκευαστής. Επίσης, τον αριθμό παρτίδας και το καθαρό βάρος.

Μήπως είναι νοθευμένο;

Εάν θέλετε να ελέγξετε την αγνότητα του μελιού που αγοράσατε, καταρχάς πρέπει να δώσετε προσοχή στην ετικέτα του. Ένας άλλος τρόπος είναι να γεμίσετε ένα κουτάλι  με μέλι και να το ρίξετε σε ένα ποτήρι νερό. Αν το μέλι διαλυθεί  στο νερό, τότε δεν είναι αγνό. Κι αυτό γιατί το πιο συνηθισμένο συστατικό για τη νοθεία του είναι το σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, το οποίο φυσικά διαλύεται στο νερό. Αν αντίθετα, παραμείνει ενιαίο και κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σαν μια μάζα, τότε έχετε σιγουρευτεί πως αγοράσατε γνήσιο μέλι.

Ζωή γλυκιά σαν μέλι
Το μέλι έχει ημερομηνία λήξης;

Αν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να κρατήσει από 5 έως και 10 χρόνια. Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του για πολλά χρόνια, αν αποθηκευθεί σε σκοτεινό χώρο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην κατάψυξη (-20ο C) παραμένει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια, γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του –τα οποία  δεν σχετίζονται με τη θρεπτική του αξία– αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Από ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να τρώνε μέλι;

Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη  ηλικία έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά, όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του.

Μια ζωή για 1 γραμμάριο μέλι  

Γνωρίζετε ότι μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 -1 γραμμάριο μέλι; Συνεπώς απαιτείται το έργο ζωής 1.000 έως 2.000 μελισσών για να παραχθεί ένα κιλό μέλι!

Πηγή: NaturaNrg #15

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.